A Képviselőház nagy többséggel jóváhagyta a Vaskupola finanszírozását

Vaskupola működés közben - Fotó: IDF

Az elfogó rakéták finanszírozására irányuló egymilliárd dolláros javaslatot a 435 fős képviselőház kilenc ellenszavazattal elfogadta, és a szenátus elé terjesztik jóváhagyásra. “Szükség van Izrael biztonságára az Egyesült Államok biztonsága érdekében” – mondta a képviselőház elnöke.

Az Egyesült Államok Képviselőháza csütörtökön túlnyomó többséggel jóváhagyta az új javaslatot a Vaskupola védelmi rendszer finanszírozására benyújtott új javaslatot, ahelyett, mely a héten kimaradt a Kongresszus által jóváhagyott költségvetésből. A javaslatot 420 képviselő szavazta meg kilenc ellenében – köztük nyolc demokrata és egy republikánus képviselő. A javaslatot most a szenátus elé terjesztik jóváhagyásra, de a szavazás időpontját még nem határozták meg. A javaslat értelmében az Egyesült Államok egymilliárd dollár értékben finanszírozna elfogó rakétákat a Vaskupola védelmi rendszerhez.

A képviselőház elnöke, Nancy Pelosi a vitában hangsúlyozta mindkét párt szándékát Izrael biztonságának biztosítására. “Izrael biztonsága szükséges az Egyesült Államok biztonsága érdekében” – mondta. A törvényjavaslat “eleget tesz a kongresszus erkölcsi kötelességének, hogy megmentsen ártatlan civileket és megteremtse a béke alapjait”.

Másfelől a demokrata kongresszusi képviselő, Rashida Tlaib kijelentette, hogy nem támogatja “a háborús bűnökre, az emberi jogok megsértése és az erőszak lehetővé tételére és támogatására irányuló kísérletet”. Tlaib a tárgyaláson azt mondta: “Nem beszélhetünk csak az izraeli biztonságról, miközben figyelmen kívül hagyjuk az erőszakos apartheid-rezsim alatt élő palesztinokat. Beszélnünk kell a palesztinok izraeli támadásokkal szembeni védelmi szükségleteiről is.”

Jair Lapid külügyminiszter a javaslat jóváhagyására válaszul kijelentette, hogy “Izraelnek nincs az Egyesült Államoknál jobb barátja”. Lapid hozzátette, hogy a képviselőház döntése “újabb bizonyíték arra, hogy a pontos politikai munka eredményeket hozhat, akár gyorsan is”.

Naftali Bennett miniszterelnök is válaszolt, és köszönetet mondott “az amerikai képviselőház tagjainak, demokratáknak és republikánusoknak egyaránt Izrael elsöprő támogatásáért és biztonsága iránti elkötelezettségéért”. Hozzátette: “azok, akik megpróbálták megakadályozni ezt a támogatást, ma egyértelmű választ kaptak”.

Beni Ganz védelmi miniszter a Twitteren azt írta, hogy beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, és megköszönte neki “az amerikai adminisztráció és a Pentagon Izraelnek nyújtott támogatását. A széles körű kétoldalú támogatása ismét bizonyítja az országok közötti stratégiai és értékszövetség mélységét. A segítségnyújtás elengedhetetlen az izraeli polgárok védelméhez a terrorista szervezetekkel szemben, amelyek válogatás nélkül lövik a civileket, és más regionális fenyegetésekkel szemben is. A döntés ma esti jóváhagyása megerősíti Izrael biztonságát és a térség stabilitását.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.