Lelőttek egy palesztint a Nablusz melletti zavargásokban

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin tüntetőt Ciszjordániában, Nablusz közelében pénteken – jelentette a ynet.

Mohamed Habiszát a Nabluszhoz közeli Bita falunál kitört zavargásokban érte az izraeli biztonsági erők halálos lövése. Pénteken több száz palesztin köveket dobált és gumiabroncsokat égetett tiltakozásul a közelben emelt illegális telepes falu, Eviatar miatt.

Habiszát súlyosan megsebesítette egy lövedék, majd Nabluszban, kórházba szállítása után belehalt sérülésébe. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet, de egyelőre nem világos számukra, hogy Habiszát a biztonságiak fegyveréből származó golyó ölte-e meg. 

A ynet szerint mintegy 300 palesztin vett részt a pénteki demonstráción, ahol kövekkel dobálták a katonákat, akik tömegoszlató fegyverekkel próbálták felszámolni a tiltakozást.

Péntekenként már hónapok óta tüntetnek a palesztinok a Tapuach kereszteződés közelében, Ciszjordánia északi részén, Szamáriában, az illegális telepesfalu, Eviatar májusban történt újjáépítése ellen.

A telepesek válaszként húzták fel ismét a lakóhelyeiket Eviatárban, miután Tapuach kereszteződésben egy palesztin terrortámadásban megölték a 19 éves Jehuda Guetát. Ezt a telepesfalut először 2013-ban építették fel az akkor szintén terrorakcióban megölt Eviatar Borovszki emlékére.

Június végén az izraeli kormány megállapodást kötött az Eviatárt újjáépítő telepesekkel. Ennek keretében az odaköltözött családok elhagyták a környéket, de házaik érintetlenek maradtak, és a területet átvette a hadsereg.

Eközben jelenleg is földmérő munkálatokat folytatnak, és ha a területet állami földdé nyilvánítják, akkor törvényes úton is eleinte vallási iskolát, jesivát, majd telepesfalut építhetnek ezen a helyen. 

A palesztin tüntetők pénteken összeütközésbe kerültek az izraeli biztonságiakkal Ciszjordánia déli részén, a hebroni hegyektől délre található Szusziánál is. 

Szuszia mellett a telepesek egy szerintük illegális palesztin játszótér építése ellen tiltakoztak, és reggel izraeli biztonságiakkal az építkezéshez vonultak. Hamarosan megjelentek palesztinok is, és összecsapás alakult ki a két csoport között. 

Izrael 1967-ben Jordániától elfoglalta és azóta ellenőrzése alatt tartja Ciszjordániát. Ezen a területen számos telepesvárost és falvat építettek fel, melyek a nemzetközi törvények szerint törvénytelenek, mert megszállt területen az azt ellenőrző ország lakosai nem építkezhetnek. Izrael ezt az álláspontot az ehhez a térséghez fűződő bibliai és történelmi kapcsolatokra hivatkozva, valamint biztonsági szempontok alapján vitatja.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.