Simon Peresz: “Nem álmodtam eleget!”

Halálának ötödik évfordulóján a Peresz Béke- és Innnovációs Központ nyilvánosságra hozta Izrael nyolcadik miniszterelnöke és kilencedik államfője utolsó nyilvános szereplésének videóját, melyet aznap vettek fel, melyen halála előtt néhány nappal elvesztette eszméletét.

Peresz az egész világból érkezett több tucatnyi befektető, valamint Izraelből érkezett vállalati menedzserek és high-tech vállalkozók előtt beszélt a jaffói Peresz Központban tartott konferencián. Ezt a fontos, tudományos és gazdasági innovációs műhelyt ő maga gründolta 25 évvel ezelőtt.

A konferencián Peresz felszólította az egybegyűlteket, hogy hozzanak létre kutatási és fejlesztési központokat Izraelben, fektessenek be Izraelben. Az izraeli technológia átvételére buzdította a külföldieket, az izraeliek ragyogó elméje gyümölcseinek megismerésére és lábuk megvetésére Izraelben – ezen a vállalkozói szellemet sugárzó, a kreativitásra és az innovációra fókuszáló helyen.

“Az emberek azt kérdezik tőlem: Mi az életed legnagyobb eredménye? Azt felelem nekik: bárcsak többet értem volna el” – mondta Peresz. “Azt kérdezik, mi az életed nagy hibája? Mire azt válaszolom, hogy nem álmodtam eleget, és az álmaim túl kicsik voltak. Azt javaslom, merjenek nagyot álmodni. Ne féljenek, ne habozzanak, hagyják a múltat ​​a történészekre!” – mondta az örökifjú államférfi.

“Egyesek szerint a jövőben a kifinomult robotok az emberek szintjén lesznek. A robotok valóban fontosak és hasznosak lehetnek. Nem költik a pénzt, és nem fáradnak el. De a probléma a következő: nem tudjuk a robotokba telepíteni az álmodozás, az elképzelés vagy az újítás képességét. És ha a robot nem képes álmodni vagy vizionálni, akkor arra sem lesz képes, hogy érzékelje a valóságot. Ha nincs lehetősége innovatívnak lenni, akkor soha nem lesz képes szerelembe esni – és ha nem tud szerelmessé válni, akkor nem látom, hogy a közeljövőben teherbe esnének a robotok” – mondta Peresz meghatározva az emberiesség legfőbb ismérveit.

A nőkről is beszélt: “Még mindig vannak olyan társadalmak, amelyek hátrányosan megkülönböztetik a nőket. Ha a nőket diszkriminálják, akkor nem tudják megmenteni a népüket. Nincs esély arra, hogy a nemzet 50%-a meg tudja menteni a teljes 100%-ot. Nincs esély arra, hogy egy olyan társadalomban, ahol a nők nem kapnak megfelelő oktatást, a gyerekek tanuljanak. Ez egy alapkövetelmény” – mondta.

“A demokrácia azon a gondolaton alapul, hogy minden embernek joga van az egyenlőséghez, de ugyanolyan joga van a különbözőséghez is. Vajon egyenlőek vagyunk? Két kezünk van, de nincs két azonos ujjlenyomatunk. Rendkívül különbözőek vagyunk, és mégis nagyon hasonlítunk egymásra” – hangsúlyozta a demokráciáról.

Peresz ezen a napon rosszul érezte magát, és a Tel Hasomer-i Siba kórházba szállították, hogy átfogó vizsgálatsorozatot végezzenek rajta. A vizsgálatok közben agyvérzést diagnosztizáltak, és két héttel később, 2016. szeptember 28-án, 93 éves korában elhunyt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.