Már a Főpénztár (Kupa Rasit – קופה ראשית) harmadik évadja megy, és szégyen, hogy csak most írok róla, de hát annyi dolog akad mindig… Pedig a kezdetektől fergeteges a sorozat, egyszerre sírva-röhögősen szórakoztató, és mély: megmutatja az izraeli társadalom összes létező fonákságát. És mindezt humánusan, szerethetően, még a legszégyenletesebb dolgainkat is elfogadjuk és kiröhögjük, s közben tükröt tartva remélhetőleg tanít is: bizony ilyenek vagyunk, nagyon gáz, ideje lenne összeszedni magunkat, és kicsit jobbá válni. De azért így is jók, vagy legalábbis szeretetreméltóak, és végtelenül szórakoztatóak vagyunk.

A szereplők egy szupermarketlánc helyi fiókjának dolgozói és vevői, vagyis mi magunk, a társadalom minden szegletéből. Van benne egy csodálatos hentes-páros: Anatolij és Niszim, a vad orosz akcentusos moldovai új bevándorló és párja, a nagydarab keleti, akik úgy szeretik egymást, hogy állandóan irigyek is a másikra, piszkálják egymást, de közben világos, hogy tűzbe mennének a kollégáért.

Ott van Kochava, a penetra pénztáros keleti frecha. A zseniális askenázi színésznő, Keren Mor jutalomjátéka ez. Ő maga szerintem még nálunk is jobban szórakozik a figurán, észbontóan pofátlan, lusta és flegma, miközben rafinált és zseniálisan szellemes.

A boltot az egyik legtehetségesebb fiatal színésznő és forgatókönyvírónő, Noa Koler vezeti, aki a naiva szerepkörében olykor olyan siralmasan – de mindig emberien – csetlik-botlik a dolgozók akaratának örvényében, próbálja terelgetni a megzabolázhatatlan – hiszen Izraelben járunk – népséget, hogy egyszerűen nem tudjuk, hogy sírjunk, vagy nevessünk rajta.

Aztán a legszebb példabeszéd Ramzi, a betegesen naiv és szolgálatkész arab mindenes, aki gyakorlatilag a vállán viszi a boltot, ő az egyetlen, aki mindig lelkesen dolgozik, és megoldja a többiek generálta problémákat. Pozitív diszkrimináció ez a javából, Amir Shurush játssza fantasztikusan.

A biztonsági őr nyolcvan és a halál közt – Jakov Bodo formálja autentikusan –, aki aztán biztos nem tudna senkit sem lelőni, ha úgy adódna, de nyugdíja mellé kereset-kiegészít, és nem ül otthon egész nap, hanem a bolt előtt, tökfölöslegesen.

A rettenetesen fösvény vevő szerepkörét Amnon Titinszky, alias az ország egyik legtehetségesebb színésze, a Keren Morral együtt már a Hahamisia Hakameritben is sziporkázó Dov Navon játssza. A héber egyetem történészprofesszora ő, aki anyjával él ötven fölött, és kefirt vesz egy darab csirkeszárnnyal és egy darab paradicsommal. Amikor összecsap – állandó jelleggel – a pénztárosnő Keren Mórral, a falat kaparjuk a röhögéstől.

Vasárnap, negyed tízkor, a híradó után megy a közszolgálatin, a KAN-on, de bármikor visszanézhető az egész, itt.

Jó szórakozást!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.