Netanjahu botrányos viselkedése a Sin Bet főnök búcsúztatásán

Noha jelentéktelen protokolláris eseményről van szó, Benjamin Netanjahu ellenzéki és Likud vezér a Nadav Argeman búcsúztatására egybehívott ünnepségen nem tudott kibújni a bőréből, és az egybegyűltek felsorolásánál kihagyta a szintén jelenlévő miniszterelnököt, Naftali Bennetet. De Izraelben nem divat a kussolás, a közönség soraiból beszédét megszakítva kiabálni kezdtek hozzá, hogy ha nem vette volna észre, hát bizony jelen van a kormányfő is.

Bennett és Argeman a búcsúünnepségen – Fotó: GPO

Mindebből világos, hogy 70 feletti sértett kisgyerekként máig, négy hónap alatt sem tudta feldolgozni, hogy már nem ő áll az ország élén, képtelen elfogadni a tényt, hogy nem ő a miniszterelnök, hanem Bennett, s nem szakadt ránk az ég, sőt. Politikamentesen és zárlatok nélkül úrrá lettünk az eddigi legkeményebb koronahullámon, remélhetőleg hamarosan lesz költségvetésünk több év után, melyet első olvasatban már meg is szavazott a kneszet, reggel kisüt a nap, este pedig felkel a Hold.

Mindezt Ronen Bar, a Sin Bet új főnöke sem hagyta szó nélkül, diplomatikusan a következő szavakat fűzte beszédébe a történtek után: “Koalíció, vagy ellenzék. A demokrácia erődítményében, a Sin Bet udvarában nincs politika.” A ynet elmondja, hogy a jelenlévők beszámolói szerint Netanjahu botrányba fulladt beszéde után is tüntetően kerülte Bennettet, látványosan úgy helyezkedett, hogy véletlenül se kelljen kezet fognia, vagy kapcsolatba lépni vele.

Ronen Bar, a Sabak új vezetője Nadav Argaman búcsúztatásán – Fotó: Sabak

Gyerekes és szánalmas viselkedését így kommentálta az eseményen jelen lévő egyik magas rangú kormánytisztviselő a ynetnek: “Kisszerű embernek bizonyult, micsoda szégyen. Kár, hogy a Sin Bet színpadot adott Netanjahunak, miközben egyértelmű volt, hogy ártani fog az állam tekintélyének. Ártalmas esemény, és az állami alapelvek megsértése volt”.

Bennett nem hagyta ki beszédéből Netanjahu nevét, és a tartalomban is utalt viselkedésére: “Kevesebb ego, kevesebb »kinek a fennhatósága« játék. Ha együtt dolgozol, együttműködsz, felosztod a munkafolyamatokat, és a célt helyezed a szemed elé – csodálatos eredményeket érsz el. Az ökölbe szorított kéz mindig hatékonyabb lesz, mint öt különálló ujj” – mondta Bennett. “Mostantól a mi korszakában vagyunk, és már nem az én korszakában” – tette hozzá a kormányfő.

Fotó: GPO

Az 55 éves Ronen Bar eddig a Sabak (Sin Bet belbiztonsági szolgálat) helyettes vezetője volt, és az évek során számos, biztonsági kitüntetést elnyerő akciót és egységet vezetett. 1983–1987 között a vezérkar hírszerzésében dolgozott, volt többek között a helyszíni akciók parancsnoka, a különleges akcióegység helyettes vezetője, az akcióegység vezetője, és a Nemzetbiztonsági Főiskola oktatója.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.