Izrael 2050-ig meg akarja szüntetni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását

Izrael vállalja, hogy 2050-ig nullára csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását – jelentette a helyi média pénteken.

Naftali Bennett miniszterelnök és Karine Elharrar energiaügyi miniszter abban állapodott meg, hogy a nem sokkal korábbi tervvel ellentétben, miszerint Izrael 2050-re 85 százalékkal csökkenti a káros anyagok kibocsátását, teljesen megszüntetik azt. A kormányfő a jövő heti glasgow-i ENSZ-klímacsúcson jelenti be hivatalosan a vállalást.

Azért szigorították tovább a csökkentést, mert az állami számvevőszék súlyosan bírálta az előző kormányt elégtelen környezetvédelmi politikájáért, ezen belül azért, mert nem tűzte ki célul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának teljes megszüntetését a 21. század közepére.

Az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Ausztrália, Németország, Írország, Etiópia és a világ legtöbb fejlett országa már bejelentette, hogy 2050-re nulla nettó kibocsátást céloztak meg.

“A klímaválság mindannyiunk életére kihat, de leginkább gyermekeinkére és unokáinkéra” – mondta Bennett pénteken. “Izrael az innováció nemzete, és hozzá tud járulni a világ jobbá tételéhez a rá jellemző tehetséggel és kreativitással” – tette hozzá.

“Az új klímacéllal Izrael csatlakozik a világ azon fejlett országaihoz, amelyek már dolgoznak a nulla kibocsátás megvalósításán, és megerősíti elkötelezettségét a párizsi klímamegállapodás és a hozzá kapcsolódó nemzetközi egyezmények mellett” – jelentette ki a kormányfő. Üdvözölte a döntést mások között Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter.

A kormány pénteki közleményében több intézkedést is bejelentett az új cél elérése érdekében: a megújuló energiaforrásokból származó energia hosszú távú tárolását szolgáló technológiák fejlesztését, a szén-dioxidnak a légkörből történő kivonásának fejlesztését, a “zöld infrastruktúra” népszerűsítését, a fogyasztók energiatakarékos szemléletre tanítását, valamint kutatási-fejlesztési befektetéseket a “zöld energiaiparban”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.