A háromnapos plenáris ülés végén teljes egészében elfogadták a kétéves költségvetést, miután a koalíció szinte minden nehézség nélkül átvitt több száz szavazást. A kormány több mint egy évig fennállhat – kivéve, ha nem dönt önmaga felszámolása mellett. Bennett üdvözölte az eredményt: “Visszaállítottuk Izraelt a pályára.” A Likudban elismerték: “Nincs igazi lehetőség a kormány megbuktatására”

Három maratoni ülésnap után a Kneszet plénuma elfogadta a 2022-es költségvetést: hosszú órákig tartó viták, több száz szavazás végén a Bennett-Lapid-kormány 2023 márciusig biztosította fennmaradását és a kettejük közötti rotációs megállapodást. A 2022-es állami költségvetést ma éjszaka (csütörtök-péntek) 59-es többséggel, 56 ellenzéki képviselői szavazattal szemben fogadták el.

Miki Levi, a Kneszet elnöke üdvözölte a szavazás eredményét: “Nagyszerű dolgot hajtottunk végre ma: Izrael államnak végre van költségvetése. Stabilitás lesz a kormányzati minisztériumok számára, képesek lesznek normálisan működni. Itt az ideje, hogy másfajta, tiszteletteljes párbeszédet folytassunk.”

Naftali Bennett miniszterelnök üdvözölte a költségvetés jóváhagyását, és kijelentette, hogy “ma este ismét pályára állítottuk Izraelt. Végre van költségvetés”.

Liberman pénzügyminiszter is gratulált, és humorosan köszönetet mondott Moatinak, akinek egyszeri téves szavazata miatt elbukott a koalíció egy törvényjavaslata, ezért az éjszakába nyúlva folytatódtak a megbeszélések, hogy ismét szavazásra lehessen vinni, és javítani a tévedést. “Olyan költségvetést hagytunk jóvá, amely stabilitást hoz a politikai rendszerbe, és átláthatóvá teszi az izraeli gazdaságot. Szeretnék köszönetet mondani Emily Moatinak, mert a költségvetés dráma nélkül nem költségvetés.”

Beni Ganz védelmi miniszter is üdvözölte a költségvetés elfogadását, mondván, hogy ez egyben személyes győzelem is a számára, emlékeztetve az előző kormányra Benjamin Netanjahuval. „Azok, akik személyes indíttatásból cselekedtek, és nagy kárt okoztak az államnak és polgárainak, ellenzékben vannak, akik pedig törődnek Izrael polgáraival, azok a koalícióban ülnek” – tette hozzá. “Vannak olyan vezetők Jeruzsálemben, akik tudták, hogyan kell félretenni a nézeteltéréseiket, és egységet létrehozni.”

Az a fokozott feszültség és készültség, mely a 2021-es költségvetésről szóló előző napi szavazás kezdetét jellemezte – tegnap reggel szertefoszlott, miután átment a költségvetés, amely legalább a következő hónapokra elhárította a választások veszélyét. Ez volt az a szakasz is, amikor az ellenzéki képviselők az ellenzék harci szellemének némi széteséséről számoltak be.

“A szétesés már viszonylag korai szakaszban érezhető volt” – mondta egy ellenzéki képviselő. “A szavazások egy részében nagy volt a különbség. A figyelmetlenségből fakadó hibák is ártottak” – tette hozzá, amivel az ellenzék vezetőjére, Netanjahura utalt, aki hat szavazásnál is hibázott, és véletlenül a koalícióval szavazott, ahogy a Sasz elnöke, Arie Deri is, aki az egyik szavazáson tévedett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.