Netanjahu, a gyáva politikus maszkban tanulja, miként nyújtanak be forradalmi költségvetést

Nehemia Stresler írása

Benjamin Netanjahu fekete maszkkal felfegyverkezve ült a Knesszetben, és nem hitt a szemének. Felidézte azokat a szép napokat, amikor az Ariel Sharon-kormány pénzügyminisztere volt (2003), amikor reformokkal és szerkezeti változtatásokkal teli költségvetést fogadott el, mely előrevitte a gazdaságot.

És most az ellenzék padsoraiban ül, és azt kellett hallgatnia, ahogy egykori titkára, Avigdor Liberman, nem kevésbé jó, forradalmi költségvetést nyújtott be, mint ő 2003-ban.

Bibi tudja, hogy 2003 óta nem nyújtott be a nevéhez méltó költségvetést. Tudja, hogy kormányzása elmúlt 12 évében gyáva politikussá vált, aki csak magára gondol, olyan politikussá, aki nem mer olyan reformot végrehajtani, amely konfrontációt kíván a nyomásgyakorló csoportokkal: tőkésekkel, földművelőkkel, gyárosokkal és a szakszervezettel. Így ma nem tud mást tenni, mint fake news beszédeket osztogatni a költségvetéssel kapcsolatos nyilvánvaló hazugságok kíséretében.

Az emészti leginkább, hogy a Munkapárt és a Meretz “kommunistái” a Kneszetben olyan messzemenő reformokat szavaznak meg, amelyek egykor sokáig a Likudhoz tartoztak. Végül is ezek olyan reformok, amelyek megnyitják a szűk keresztmetszeteket, növelik a versenyt, csökkentik az árakat, megkönnyítik az importot, és emelik mindannyiunk életszínvonalát, vagyis a szabad gazdaság reformjai.

A szabad gazdaság pedig egykor a Likud névjegykártyája volt. Voltak napok, amikor a Likud liberális párt volt, amely pont ilyen reformokat szorgalmazott. Ma ez egy populista párt, mely csak azt tudja, hogyan kell osztani, adni és hozzáadni, anélkül, hogy az ehhez szükséges forrásokra gondolna.

Heródes, Bibi pénzügyminisztere (aka Iszrael Katz) is látja a nagy költségvetési reformokat, és keserű a szíve miatta. Nem járt sikerrel pénzügyminiszteri évében, nem fogadott el költségvetést és reformot. Példátlan tett, mely őt a történelem legrosszabb pénzügyminiszterévé tette.

Ahelyett, hogy olyan programokkal foglalkozott volna, melyek elősegítik a növekedést és a foglalkoztatást, veszekedésekkel, vitákkal, a hiány növelésével törődött. A vádlott (aka Netanjahu) rabszolgájaként szolgált, akinek az volt a célja, hogy felrobbantsa az egységkormányt, hogy ez elvezessen a tárgyalásának felszámolása felé vezető útra. Együtt áldozták fel az izraeli gazdaságot Bibi oltárán.

Heródes alatt a Pénzügyminisztériumban különösen rosszak voltak a munkaviszonyok. Több vezető tisztviselő, akik nem tűrték tovább nyilvános bántalmazásukat és rágalmazásukat, felállt és felmondott.

Ma a minisztérium teljesen más. Liberman és a magas rangú tisztviselők között jó a kapcsolat. Értékeli tudásukat és tiszteletben tartja őket. Meghallgatja véleményüket még akkor is, ha másként gondolkodik, sőt másként dönt.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben Liberman reggeltől estig a minisztériumban dolgozik. Korán reggel jön és késő este távozik. Kedden reggel 7:30-kor kezdi a vezetőség ülését, és a hét minden napján több munkamegbeszélést tart.

Úgy tűnik, egyszerűen élvezi, különösen a változtatások és reformok képességét. Mose Kahlon például nagyon keveset volt jelen a minisztériumban. Heródes a szakembereket megbántani és megalázni jött a minisztériumba.

Liberman találkozói rövidek és lényegre törőek. Nem szereti a “Small Talk”-ot. Meghallgatja az osztályvezetőket, kérdéseket tesz fel, rövid válaszokat vár, majd gyorsan dönt. Nem foglalkozik a részletekkel, és nem fárasztja ki a jelenlévőket a magáról szóló mesékkel, ahogy Heródes tette.

Liberman senkit sem hibáztat a cég által elkövetett hibákért, és vállalja a felelősséget. Nem idegeskedik és nem emeli fel a hangját. Hideg, de veszélyes hal.

Netanjahu tudja a legjobban, mennyire veszélyes. Liberman nem engedte, hogy Bibi kormányt alakítson 2019-ben, és onnantól gurult a hógolyó egészen addig, amíg Bibi az ellenzékbe nem került, és ott megkapta a legnagyobb büntetést: egykori segédjét hallgatja a Kneszetben, ahogy átadja azoknak a reformoknak a hosszú listáját, amelyeket ő félt végrehajtani.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz