Mesterséges intelligencia ismeri fel a hazugságot az arc rezdüléseiből

A kutatás vezetője, Yael Hanein professzor a Tel-Avivi Egyetem Nanotudományi és Nanotechnológiai Központjából – Fotó: Tel-Avivi Egyetem

A hazugságot az arc izmainak mozgása alapján felismerő mesterséges intelligenciát fejlesztettek izraeli kutatók.

A Tel Aviv-i Egyetem (TAU) szerdai közlése szerint az új technológia révén olyan kamerák és szoftverek fejleszthetők a jövőben, amelyek képesek lesznek életszerű helyzetekben észlelni a csalást és megtévesztést.    

Az új fejlesztés 73 százalékos pontossággal állapította meg, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek hazudtak-e.  

A Brain and Behavior című tudományos folyóiratban megjelent közleményében a TAU kutatói a hazugságok két csoportját azonosították: azokat, amelyek az orcák izmait aktiválják és azokat, amelyek a szemöldököket. A módszer a TAU egy új fejlesztésén, puha felületre nyomott matricákon alapul, amelyek elektródákat is tartalmaznak.

Ezek monitorozzák és mérik az izmok és idegek aktivitását.   

A jövőben az elektródák feleslegessé válhatnak azáltal, hogy az arcizmok aktuális mozgásai alapján a szakemberek videószoftvereket tanítanak be a hazugság azonosítására. A technológia hasznos lehet bankokban, reptereken, rendőrségi kihallgatásokon vagy online állásinterjúkon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.