Katonai hadgyakorlatra készül Izrael és az USA az iráni atomlétesítmények ellen

Fotó: GPO

Az Egyesült Államok és Izrael védelmi vezetői csütörtökön lehetséges hadgyakorlatokról kezdtek egyeztetni, amelyek felkészítenék a két országot az iráni nukleáris létesítmények megsemmisítését célzó legrosszabb forgatókönyvre arra az esetre, ha a diplomácia kudarcot vallana, és ha a nemzetek vezetői ezt kérik – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a Reutersnek.

Csütörtökön a Pentagon vezetői Beni Ganz izraeli védelmi miniszterrel egyeztettek, hogy akár a rendelkezésükre álló katonai eszközökkel akadályozzák meg, hogy Irán képes legyen nukleáris fegyvert előállítani – közölte a hírügynökséggel egy forrás. A felek már hadgyakorlatokat készítenek elő, ahol a nukleáris létesítmények elleni katonai műveleteket szimulálnak majd.

Irán tagadja, hogy atomfegyverek gyártására törekszik, és azt állítja, hogy békés célokra akarja használni a nukleáris technológiát.

Az amerikai-izraeli előkészületek, amelyekről korábban nem számoltak be, azt mutatják, hogy a Nyugat aggódik, hogy az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalások eredménytelenül záródnak. Pedig ezektől Joe Biden elnök azt remélte, hogy újjáéleszthetik az elődje, Donald Trump által elvetett 2015-ös atomalkut. 

Amerikai és európai tisztviselők azonban a múlt heti tárgyalások után megdöbbenésüknek adtak hangot Irán új, keményvonalas kormányának követelései miatt, ami felerősítette a gyanút a nyugati országoknál, hogy Irán csak időhúzásra játszik, miközben nukleáris programjának katonai részét fejleszti.

“Azért vagyunk ebben a pácban, mert Irán atomprogramja olyan ponthoz közelít, amelyen túl már nincs semmilyen konvencionális eszköz a leállítására” – mondta a tisztviselő, de sem az amerikai, sem az izraeli fél nem erősítette meg, hogy katonai válaszcsapást készítenének elő Ganz mostani látogatásán.

Ganz az Egyesült Államokba való indulásakor a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta: “Meg fogjuk vitatni a lehetséges cselekvési módokat, hogy biztosítsuk (Irán) atomkísérleteinek beszüntetését és nukleáris tevékenységének kibővítését a térségben”. 

Az iráni atomprogramról folyó tárgyalások csütörtökön folytatódnak a megbeszéléseket vezető európai uniós tisztviselő szerint. Az Egyesült Államok iráni különmegbízottja a hétvégén tervezi, hogy csatlakozik hozzájuk. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a múlt héten közölte, hogy Irán megkezdte az urán 20 százalékos tisztaságúvá dúsításának folyamatát 166 korszerű IR-6-os gépből álló kaszkáddal a fordovi üzemében. A létesítmény egy hegybe van ásva, ami megnehezíti egy katonai támadás végrehajtását.

A 2015-ös megállapodás szankciómentességet biztosított Iránnak, de szigorú korlátokat szabott urándúsítási tevékenységére, és a körülbelül két-három hónapról legalább egy évre hosszabbította meg azt az időt, amelyre szüksége lenne ahhoz, hogy atomfegyverhez elegendő hasadóanyagot állítson elő. A legtöbb nukleáris szakértő szerint ez az időszak most már lényegesen rövidebb.

Mivel az alku eredeti feltételei veszélybe kerültek, egyes nyugati tisztviselők szerint már csak kevés idő van hátra, hogy menthető legyen a korábbi megállapodás.

Az Egyesült Államok és Izrael tervezett hadgyakorlatai Dennis Ross, egy korábbi magas rangú amerikai tisztviselő és Közel-Kelet-szakértő, valamint más kritikusok felhívására reagálhatnak. Ebben arra kérték a két országot, hogy nyíltan jelezzék Iránnak, hogy a továbbra is komolyan gondolják, hogy megakadályozzák, hogy Teherán atomfegyverhez jusson.

“Bidennek el kell oszlatnia Iránban azt a nézetet, hogy Washington nem fog katonai lépéseket tenni, és nem fogja megakadályozni Izraelt ebben” – írta Ross a múlt hónapban. A szakértő még azt is felvetette, hogy az Egyesült Államoknak talán jeleznie kellene, hogy hajlandó lenne átadni az izraelieknek az amerikai hadsereg bunkerromboló különleges fegyverét, egy 30 ezer kilós bombát.

“Amikor Biden elnök azt mondja, hogy Irán soha nem fog atomfegyverhez jutni, akkor ezt komolyan gondolja” – kommentálta a hadgyakorlatokat a Reuters forrása.

Bill Burns, a CIA igazgatója hétfőn azt mondta, hogy a titkosszolgálat nem hiszi, hogy Irán legfelsőbb vezetője úgy döntött, hogy lépéseket tesz egy nukleáris eszköz fegyverré alakítására. De megjegyezte, hogy előrelépés történt az urándúsítás képességében, ami a bomba hasadóanyagához vezető egyik legfontosabb lépés.

Burns figyelmeztetett, hogy még ha Irán komolyan elkezdene atomfegyvert fejleszteni, még mindig sok munkára lenne szükség ahhoz, hogy a hasadóanyagot robbanótöltetté alakítsák át. Az pedig még tovább tarthat, hogy a kész nukleáris fejet egy hordozórendszerhez csatlakoztassák.

“De előrébb járnak a nukleáris üzemanyagciklus elsajátításában, és ez az a fajta tudás, amelyet nagyon nehéz szankcionálni vagy eltüntetni” – mondta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.