16. VASÁRNAP

Hagyományosan a Kuli Alma töri meg a koncerthelyek vasárnapi sztrájkját valami sztárbulival. 

Malox

Ha nem láttam-hallottam volna őket jó-párszor most bedőlnék annak az új szlogennek, amit magukról írtak: Részeg balkáni diszkó punk-attak. És hogy hozzunk fogvédőt. 

Eyal Talmudi egy igazi jazz-szaxofonos. Bandája, a Malox nagyon szofisztikált zenét játszik, valóban sok balkáni ízzel és punkos lendülettel. Egyik eleme ennek az eklektikus shownak, mikor Eyal kiront a nézők közé, és balkáni lagzivá alakítja a koncertet. 

Kevés ilyen brutál bulit láttam, mint mikor a Malox elszabadul.

Ingyenshow! Kuli Alma 

Nem bírom ki, hogy ne tegyek ide két klipet is a zenekar két arcával.

17. HÉTFŐ

Tu Bishvat – a gyümölcsfák újéve. Semmi közünk a Természethez! A gyümölcsök a szupermarketekben teremnek, bármelyik hónapjában az évnek.

Bimbózó fácskák, hol?

Aztán megláttam ezt a fotót, és minden világos lett. Tizenvalahány tizenéves, mosolyogva, hangszerekkel a kézben, egy top koncerthelyszín hirdetésén:

Thelma Yellin BigBand, Terminal4

A művészeti iskolát a neves csellóművészről, a megálmodóról nevezték el 1959-ben Thelma Yellin Művészeti Gimnáziumnak. Az iskolában hat művészeti ágban folyik az oktatás: klasszikus zene, jazz, tánc, színház, vizuális művészet és film. 

Maradjunk a jazznél! Hosszú a listája azoknak az izraeli jazzmuzsikusoknak, akik a “Yellin”-ben kezdtek. Inkább böngésszük a jövőt ezen a hosszú videón, vagy élőben a Terminal4-ben.

Szándékos vagy véletlen, mindenesetre szimbolikus, hogy pont ez a koncert került erre a napra, a Tu Bishvat-ra.

Az Inbalban lesz egy koncert, ahol legalább a műfajt nem kell nekem kicsikorogni.

Izrael Klezmer Orchestra

Nehéz dolgom lenne, ha tovább kérdeznétek: és milyen klezmer? A kelet-európai “eredeti”, a modern 21. századi, összeforralva a teljes diaszpóra hangjaival, a helyi dallamokkal. Örökzöldnek tűnő saját dalok, és vadiújnak tűnő régi klezmer slágerek.

18. KEDD

Albert Beger 4tet – Cosmos Orchestra

Nem érzem sem részrehajlásnak, sem túlzásnak, hogy most hetenként írok Albert Begerről. Koncertjei esemény-számba mennek, és nem csak a ritkaságuk miatt. Különben sem lehet mindenki jeruzsálemi. Most a tel-aviviaknak szól a 4tet a Levontin7-ben, kedden.

Az új projektjét Cosmos Ensemble néven jegyzi. Ez a név a jazz pszichedelikus kalandjainak korát, a hetvenes éveket idézi. Albert Beger hangszerei, a szaxofonok és a fuvola mellett a Moog és más ős-szintetizátorok is feltűnnek a színlapon. Ez is arra utal, hogy a tőle megszokott kortárs jazz most régi-új színekkel gazdagodik majd.

Albert Beger – tenor és szoprán szaxofon szintetizátorok, ütőhangszerek.

Roy Zuzowski – trombita

Shai Hazan – bőgő,gimbri

Amir Bar Akiva – dobok

Ez Beger egy korábbi formációja, de ajánlani nagyon jó.

Beer Shevai jazzrajongók! Keddre nektek is küldök egy koncertajánlatot. 

Yoni Mayraz billentyűs friss fúziós muzsikát játszik. (Anno jazzrocknak hívtuk, de mikor már nagyon felhígult, az igényesebb zenét játszókra ráakasztották a fúziós jazz kifejezést, hiszen a progresszív rock és a jazz fúziójáról van szó.)

Yoni Mayraz 

Beer Sheva Haluc 33

Az afrikai ütőhangszerek specialistája Ben Aylon (aki Yossi Fine dobosa volt, talán így jobban emlékezhetünk rá) most új projekttel jelentkezik: One Man Tribe.

Makers egy kis kávézó Tel-Avivban a Maze utcában, de egy egyszemélyes törzs pont elfér benne. Egyébként is ketten lesznek. Ben AylonDana Roth. És semmi ütőhangszer!

A Szahara legkedveltebb húros hangszere a xanam lesz Ben kezében, és a basszus verziója Danáéban. Azt hihetnénk, hogy ez egy Nyugat-Szaharai utazás, pedig ezek eredeti darabok, amelyeket erre a duóra írt a One Man Tribe.

19. SZERDA

Amazonit Trio, ahogy a nevük is sugallja, három lány. A névadójuk egy ásvány, az amazonit, a torok és a szív csakra köve. Lelkierőt ad és pozitív gondolkodást hoz. Segít a gyászban, feloldja a szomorúságot és megnyugtatja a viselőjét. 

A trió zenéje is ilyen:

Meditatív, kicsit a távol-keleti, kicsit a törzsi zenék felé kacsingató jazz-muzsika. A Florentin negyed emblematikus kocsmájában a Hoodna bárban.

20. CSÜTÖRTÖK

Általában csütörtökön vannak országszerte a legpörgősebb pop-, rock- és jazzbulik. A héten ez borulni látszik… Az olasz barokk csúcsai – ez a csütörtöki ajánlatom.

A csúcsokra két top együttes repít majd fel: a Gary Bertini Kórus és az Izraeli Kamarazenekar.
A helyszín a Tel-Avivi Művészeti Múzeum.

Archangelo Corelli – Concerto Grosso karácsonyra

Antonio Lotti – Missa Sapientiae 

Először Izraelben!

Antonio Vivaldi – Gloria

21. PÉNTEK 

Egy koncert péntek délre!

13:30-kor a Beit Hamudinban egy oldschool jazzvirtuóz, Gilad Ronen.

Gilad Ronen– szaxofonok

Ofer Ganor – gitár

Nitzan Kolko – zongora

Avri Borchov – basszusgitár

David Sirkis – dobok

Ez a felvétel is Beit Hamudinban készült:

És egy nagy buli péntek estére. Melyik Izrael legrégebben, folyamatosan működő zenekara?

Az Ethnix.

1984-ben alakultak Moszkvában, de az egész életművük idevalósi. Amikor ők elkezdték a nyugati típusú rockzenét a mizrachi poppal ötvözni, ez még elégé furcsa törekvésnek számított.

A 90-es években aztán eldőlt ez a meccs, a mediterrán pop-rockot nem lehetett többet megállítani. Ez idő tájt a saját anyagaik mellett három lemeznyire összebútoroztak az akkor startoló Eyal Golannal is. A mizrachi pop stílus azóta már gigasztárokat nevelt, de a bölcsőt az Ethnix ringatta.

Élnek és virulnak péntek este a Barbyban.

22. SZOMBAT

New Year, New Core!

Ez a hét sem múlhat el egy kis zúzás nélkül. És nem is lesz kicsi. Három metalcore zenekar foglalja el a Tmuna Színházat, szombat este.

Nothing Lies Beyond

AndrelAmusia

Stained with Silver

A keleti zenék bázisáról startoló, de a modern hangzású dalok világába repülő zenekarok gyakori vendégek itt a Klipzűrben. Ez nem csak az én rokonszenvem miatt van így, hanem azért is, mert sokat szerepelnek a kedvelt klubokban. Most itt az Ecoute a Mazkekaban, Jeruzsálemben.

Az Ecoute egy csapat Inbal Djamchid énekesnő hangja körül. Ha ez a hang nem héberül énekelne, azt hinném, Algériaiban vagy Egyiptomban vagyok. Az arab maqamok hallatszanak át ezeken az igazi izraeli dalokon.

Inbal Djamchid – ének

Gilad Vaknin – oud és mandolin

Tal Avraham – trombita  

Eden Djamchid – cselló 

Johanna Ritmuller – hegedű  

Eviatar Hermesh – bőgő  

Aviv Ezra és  Amit Sharon – ütőhangszerek

Pavel Sporcl cseh hegedűművész méltatásához most nem sorolom fel a mestereit, pedig Itzhak Perlman is köztük van, sem a 40 (!) hegedűversenyt, amelyet repertoárján megtalálunk, helyette csak annyit, hogy szerepel a tekintélyes zenekritikus Henry Roth Hegedűvirtuózok, Paganinitől a 21.századig című könyvében. Izraeli turnéján az Israel Camerata Jerusalem kíséri majd.

A turné első három koncertje a Tel-Avivi Művészeti Múzeumban lesz.

21. pénteken,

22. szombaton és

23. vasárnap.

Már át is lógtunk a következő hétbe. Ott folytatom majd Pavel Sporcl hegedűvirtuóz turnédátumaival:

Zihron yakoviak, jeruzsálemiek, rananaiak kapcsoljatok ide a Klipzűrre a jövőhéten is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.