Izraelnek dolgozó kémhálózatokat számoltak fel Libanonban

A libanoni kormány hétfőn jelentette be, hogy tizenhét, „az izraeli ellenségnek” dolgozó kémhálózatot számoltak fel. Egy helyi médium közlése szerint a műveletben harmincöt embert vettek őrizetbe.

A helyi és regionális szerepet játszó kémhálózatokat követés módszerével göngyölítették fel – számolt be az újságíróknak Abbasz Halabi ügyvivő tájékoztatási miniszter a kormány ülése után. Összesen tizenhét hálózatot számoltak fel, de azt, hogy hány embert állítottak elő, nem közölte. 

Az al-Ahbar libanoni újság tájékoztatása szerint harmincöt embert vettek őrizetbe, akik között libanoni, palesztin és szíriai állampolgárok voltak.

Közülük legalább tizenketten tudták, hogy Izraelnek dolgoznak, a többieknek viszont azt mondták, hogy nemzetközi vállalatoknak, illetve civil szervezeteknek továbbítják az információkat. A lap szerint több embert szabadlábra helyeztek.

Az újság úgy tudja, hogy a megfigyelési és felgöngyölítési műveletet egy hónapja kezdték. A lap szerint 2009 óta ez az Izrael-barát kémhálózatok felszámolására irányuló legnagyobb libanoni művelet.

2006-ban pusztító háború dúlt Izrael és a Hezbollah között. A harminchárom napon át tartó konfliktus során 1200 ember halt meg Libanonban, többségükben civilek, Izraelben pedig százhatvanan, többségükben katonák.

2009 áprilisa és 2014 között a libanoni hatóságok több mint száz embert vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy Izraelnek kémkedtek. Többségük a hadsereg, illetve távközlési cégek alkalmazottja volt

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.