Hogyan szavazhatsz az április 3-i országgyűlési választásokon?

Akinek van magyar állampolgársága és/vagy útlevele, az szavazhat az április 3-i magyar parlamenti választásokon Izraelből is.

Ha van magyar állandó lakcímed, de éppen Izraelben vagy/leszel, vagy itt élsz a választások idején, akkor kérned kell, hogy vegyenek fel a tel-avivi nagykövetség választási listájára. Ezt itt lehet megtenni online. Ha megtetted és rajta vagy a listán, akkor április 3-án el kell battyognod Tel-Avivban a Pinkas utca 18-ba, és ott szabályosan szavazhatsz, mintha csak Pesten lennél.

Akinek nincs magyarországi állandó bejelentett lakcíme, az csak országos pártlistára szavazhat levélben. Ehhez is regisztrálnod kell itt, legkésőbb a szavazást megelőző 25. napon, vagyis az a legjobb, ha cikkünk elolvasása után ezt rögvest megteszed. Ha sikerült időben regisztrálnod, és időben megérkezett a levélszavazáshoz szükséges választási csomag, akkor a válaszborítékot, benne a szavazattal, többféleképpen is el lehet juttatni a választást lebonyolító magyar hatósághoz.

A válaszborítékot fel lehet adni postán bélyeg nélkül – de ez ellenőrizhetetlen –, és ha a szavazást megelőző napon (április 2. szombat) 24 óráig nem érkezett be a Nemzeti Választási Irodához, akkor fölösleges volt minden erőfeszítésed. A válaszboríték leadható a tel-avivi külképviseleten is a szavazást megelőző 15 napban munkaidőben. De ez is meglehetősen bonyolult, ki tudja mikor van munkaidő, ki veszi át, ki hová teszi, nehogy fölöslegesen utazz el emiatt Tel-Avivba.

A legbiztosabbnak az tűnik, ha a szavazatunkat tartalmazó válaszborítékot a szavazás napján, vagyis április 3-án a külképviseleti szavazás hivatalos keretein belül és időtartama alatt adjuk le a tel-avivi külképviseleten (a Pinkas utca 18-ban).

Regisztráljatok MOST! Sok sikert mindannyiunknak, és főleg Magyarországnak!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.