Izraeli tudomány: az oxigénkamra a PTSD-t is gyógyítja

Post-traumatic stress disorder, Poszttraumás stresszzavar

Fotó: Sagol Center for Hyperbaric Medicine

A tel-avivi egyetem új, világelső izraeli tanulmánya szerint az oxigénterápia drámaian csökkentheti a PTSD tüneteit.

Az izraeli kísérletben 18, poszttraumás stressz szindrómában szenvedő katona vett részt, akiket nagynyomású oxigénkamrában kezeltek 60 alkalommal. A kezelések végén a betegek felénél teljesen megszűnt a PTSD a The Times of Israel cikke szerint. A kutatás eredményeit kedden ismertette a PlosOne című tudományos lap.

Eddig nem alkalmaztak túlnyomásos oxigént a PTSD gyógyítására, ezért a tudósok szerint tanulmányuk új utat nyithat a betegségben szenvedők megsegítésében.

Dr. Keren Doenyas-Barak, a tanulmányt jegyző csapat egyik tagja azt nyilatkozta a TOI-nak, hogy az oxigénkamra tényleges fizikai változást okozott az érintettek agyában, és így biológiailag – agyi CT felvételekkel – igazolható módon gyógyított, és nem az eddig alkalmazott pszichológiai módszerek fejtették ki hatásukat.

Úgy vélik, hogy a terápia az agy plaszticitásának növelésével fejti ki hatását, s ez lehetővé teszi az agyszövetben lévő sebek gyógyulását. A PTSD-t egy feldolgozhatatlanul durva, traumatikus esemény megtapasztalása váltja ki, ekkor az agy egyes részei túlzott izgalmi állapotba kerülnek, és ezzel károsodik a szövetek rugalmassága.

“Ma már tudjuk, hogy a kezelésre rezisztens PTSD-t az agyszövetekben lévő biológiai seb okozza, amely megakadályozza a pszichológiai és pszichiátriai kezelések sikerét” – mondta Shai Efrati professzor, a kutatás vezetője. “Az oxigénterápia reaktivizálja és növeli az őssejtek számát, új erek keletkezését, ezzel megnövekedett agyi aktivitást okoz, és végső soron helyreállítja a sérült szöveteket” – tette hozzá.

A kísérlethez 35 izraeli veteránt toboroztak, akik mind a pszichiátriai gyógyszereknek, mind a pszichoterápiának ellenálló PTSD-ben szenvedtek. Két csoportra osztották őket, s mindkét csoportban folytatták a rendszeres pszichológiai kezeléseket, de 18 alany emellett részt vett egy 60 alkalomból álló hiperbár kamrában tartott kúrán, heti öt napon át.

Az oxigénkezelést kapó csoportban meredeken csökkentek a tünetek, egészen addig a pontig, hogy a résztvevők fele már nem volt PTSD-s. Efrati szerint az oxigénkamrában eltöltött idő nyomán az agy elülső lebenyeiben – az érzelmi szabályozásért és a végrehajtó funkciókért felelős régióban –, valamint az emlékezési funkciókért felelős hippocampusban megnövekszik az agyi aktivitás.

Az utóbbi hónapokban különös figyelmet kapott Izraelben a PTSD-ben szenvedő veteránok ügye, miután a betegséggel küzdő Itzik Szaidian – aki éveken át alig kapott segítséget az államtól – felgyújtotta magát a védelmi minisztérium rehabilitációs irodája előtt Petach Tikvában. Szaidiánt poszttraumás stressz-zavarral diagnosztizálták a 2014-es gázai háborúban végzett szolgálata után.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.