A második világháború idején Maria Bliscsik és családja bújtatta és mentette meg egy zsidó tinédzser lány, Fenya Bass életét. Most Bass gyermekei és unokái próbálnak segíteni Maria Bliscsik gyermekének és két unokájának, hogy elmeneküljenek az ukrajnai harci övezetből. “Félelemben élnek, és segítségre van szükségük.” Roy Rubinstein írása a yneten.

Vagy 80 évvel ezelőtt – a később a “Világ Igaza” címmel kitüntetett – Maria Bliscsik és családja megmentette Fenya Basst, aki a második világháború alatt egy évig az erdőben bujkált. Most Bass unokái és gyermekei próbálnak segíteni a Bliscsik családnak elmenekülni Ukrajnából.

Alona Csugaj (47) és Lesia Ursoko(36) – Bliscsik unokái – ismerik Izraelt, sőt egészen a közelmúltig itt is éltek. Azonban miután a Belügyminisztérium öt év után nem újította meg a “Világ Igaza” leszármazottai számára járó tartózkodási vízumot, visszatértek hazájukba. Alona és Lesia ezután egy kis faluban laktak az északnyugat-ukrajnai Rubno város közelében, mintegy 80 kilométerre a fehérorosz határtól.

“Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot” – meséli Sharon, Bass unokája. “Ők a mi családunk. Most a bajban minden erőnkkel igyekszünk segítségükre lenni” – mondja, majd hozzáteszi: “A háború előtti napokban folyamatosan kapcsolatban voltunk. Ugyan nagy volt a feszültség, de senki sem gondolta volna, hogy ebből valóban háború lesz.”

Most, hogy menekülniük kell, nem akarják hátrahagyni a már idősebb szülőket. Az sem tudható, hogy meddig tart a háború, és hogy mikor tudnak ismét hazatérni. Ezért útjuk előtt előre tisztázni kell, hogy beengedik-e őket Izraelbe.

Nem véletlen az aggodalom, mert három éve őrizetbe vették a Bliscsik család idelátogató négy tagját a Ben Gurion repülőtéren a határ-ellenőrzésnél, mert azt hitték, hogy illegális munkavállalókként érkeztek Izraelbe. Már éppen visszairányították volna őket Ukrajnába, mikor kiderült, hogy a “Világ Igaza” kitüntetettjének családtagjai, és így beléphettek Izraelbe.

Sharon segítette őket 2019-es látogatásukkor is, és most is ő segíti őket, hogy elhagyhassák Ukrajnát, és menedéket kaphassanak Izraelben.

“Hivatalos kérelemmel fordultunk a Külügyminisztériumhoz, hogy segítsenek kijuttatni őket a harci övezetből, és menedéket kaphassak Izraelben” – mondja Sharon. “Most félelemek közt várakoznak a már kész aktákkal és dokumentumokkal a kezükben. Egész életemben reméltem, hogy egyszer tényleg alkalmam lesz meghálálni azt, amit a családjuk a nagymamámért tett, és most, amikor a helyzet megfordult, elérkezett erre az idő. Ez volt a nagymamám akarata is, amelyet mindenképp teljesíteni fogunk.”

Héberből fordította Fenyves Gabi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet