Bennett Moszkvában találkozott Putyinnal

Bennett Moszkvában találkozott Putyinnal

Az izraeli miniszterelnök az első nyugati vezető, aki találkozott Putyinnal a háború kitörése óta.

Naftali Bennett miniszterelnök jelenleg (szombaton) Moszkvában tartózkodik és találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Bennett az első nyugati vezető, aki személyesen tárgyalt Putyinnal Ukrajna orosz inváziója óta. A találkozót az amerikai adminisztrációval egyeztetve, annak beleegyezésével tervezték.

Bennett többször is felajánlotta, hogy közvetít Oroszország és Ukrajna között. Kijev nem sokkal a találkozó bejelentése után bejelentette, hogy hétfőn újabb tárgyalási forduló kezdődik Moszkvával.

Bennett irodája közölte, hogy Zeev Elkin lakásügyi miniszter is részt vesz a vezetők megbeszélésén, aki Ukrajnában született, és a két és fél órán át tartó csúcstalálkozó tolmácsa volt. A miniszterelnököt rajta kívül a nemzetbiztonsági vezérkari főnök, Ejal Hulta és a politikai tanácsadó, Simrit Meir is elkíséri. Bennet és stábja egy Moszad által használt magánrepülővel utazott Moszkvába.

Naftali Bennett a héten egy kibertechnológiai konferencián beszélt Tel-Avivban, alig egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt telefonon:

“Izraelben sokszor volt részünk háborúkban, és egy komoly leckét meg kellett tanulnunk: A háborúkat könnyű elkezdeni, de nagyon nehéz befejezni. A dolgok most rosszul néznek ki, ezért nagyon fontos megérteni, hogy ha a világ vezetői nem cselekszenek gyorsan, a helyzet sokkal rosszabb is lehet. Emberéletekről, Ukrajna teljes pusztulásáról, menekültek millióiról beszélek, de még nem késő gyorsan kivonni a két felet a csatatérről és a tárgyalóasztalhoz ültetni őket” – mondta az izraeli miniszterelnök.

Bennett szóvivője szerint a vallásos kormányfő azért szegte meg a szombati törvények szerinti utazási tilalmat, hogy életeket mentsen.

Az invázió kitörése óta Bennett és Putyin kétszer beszélt egymással, legutóbb szerdán. A Kreml szerint a beszélgetésre a miniszterelnök kérésére került sor.

Az izraeli miniszterelnök Moszkvából Berlinbe repült, hogy találkozzon Olaf Scholz német kancellárral.

Izrael a háború kitörése óta óvatos diplomáciai álláspontot képvisel. Csatlakozott az ENSZ inváziót elítélő nyilatkozatához, Jair Lapid külügyminiszter éles bírálatának adott hangot, míg Bennett sokkal kevésbé volt kritikus a nyilvánosság előtt.

Megfigyelők felhívták a figyelmet annak fontosságára, hogy Izrael megőrizze Oroszország együttműködését Szíria ügyében.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.