Az Nvidia újabb izraeli technológiai céget vásárol fel

A vásárlás két évvel azután történt, hogy az Nvidia 7 milliárd dollárért megvásárolta a Mellanox Technologiest; Az Excelero csapata csatlakozik az Nvidia növekvő izraeli tevékenységéhez – írta a The Times of Israel.

Az amerikai chip-óriás ezúttal az Excelero vállalati adattárolási és blokktárolási megoldásokat kínáló társaságot vásárolja fel.

Az akvizíció feltételeit nem hozták nyilvánosságra. Az Excelero mérnöki csapata csatlakozik az Nvidia növekvő izraeli tevékenységéhez, ahol a chipgyártó mintegy 2800 dolgozót foglalkoztat hét kutatás-fejlesztési központban, köztük Jokneamban, a Mellanox székhelyén, Tel-Avivban, Jeruzsálemben, Raananában és Beer Seva déli részén.

Az Excelero izraeli csapata – Fotó: Excelero

Az Nvidia izraeli kutatás-fejlesztési tevékenysége jelenleg a legkiterjedtebb az Egyesült Államokon kívül. A vállalat nemrégiben jelentette be, hogy új tervező és mérnöki csoportot hoz létre, amely a mesterséges intelligencia, a robotika, az autonóm járművek, valamint az Nvidia új platformja, az Omniverse, a virtuális világ szimulációját lehetővé tevő új generációs CPU-k (központi feldolgozóegységek) fejlesztését fogja irányítani.

Az új CPU-csoport csatlakozik a jelenleg Izraelben működő számos csapathoz, amelyek a nagy sebességű hálózati és HPC (nagy teljesítményű számítástechnikai) technológiákon, az Nvidia DPU (Data Processing Unit) fejlesztésén, az AI-kutatáson és egyéb tevékenységeken dolgoznak.

Az Nvidia piaci kapitalizációja jelenleg 571 milliárd dollár a Nasdaqon. Ezzel a legértékesebb amerikai chipgyártó, hoszen a korábbi első Intel 196 milliárd dollárt ér. De az Nvidia a tajvani TSMC után globálisan is a második legértékesebb cég a chippiacon.

Egy Nvidia épület Izraelben – Fotó: Nvidia

Az Nvidia az izraeli cég 2014-es alapítása óta több éve dolgozik együtt az Exceleróval, és biztosítja blokktároló szoftverét a cég maghálózataihoz. Korábban a Mellanox is befektetett az Exceleróba.

Az Excelero “tovább bővíti a blokktárolás támogatását az Nvidia vállalati szoftver stackjében, és egy új, szoftveresen definiált tárolási csapattal gazdagítja az Nvidia Israel kutatás-fejlesztési szakértelmét” – közölték a felek.

“Az Excelero csapata azért csatlakozik az Nvidiához, mivel a nagy teljesítményű számítástechnika és az AI (mesterséges intelligencia) iránti kereslet egyre nagyobb” – mondta Yaniv Romem, az Excelero társalapítója és vezérigazgatója.

Dror Goldenberg, az Nvidia Izrael szoftverarchitektúráért felelős vezető alelnöke elmondta, az Excelero felvásárlását az indokolta, hogy a cég kiterjedt tapasztalattal és mély műszaki szakértelemmel rendelkezik a gyorsított, szoftveresen definiált tárolás és hálózatépítés területén. A felvásárlás támogatja az Nvidia Israel erőfeszítéseit, hogy bővítsék a tevékenységi területeiket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.