Biztonsági kérdésekről és a palesztin államiságról tárgyalt az izraeli külügyminiszter és Jordánia királya

Lapid és Abdallah Ammanban, 2022. március 10. – Fotó: GPO

A közelgő ünnepek, a zsidó pészach, a muzulmán ramadán és a keresztény húsvét előtt biztonsági kérdésekről, valamint a palesztin állam létrehozásának lehetőségéről tárgyalt csütörtökön Ammanban Jair Lapid izraeli külügyminiszter és II. Abdallah jordániai uralkodó – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet.

Lapid a találkozóról azt írta a Twitter-fiókjában: megállapodtak abban, hogy az ünnepek előtt közös erővel csökkentik a feszültséget a térségben. Hivatala külön azt írta: regionális és nemzetközi politikai kérdésekről, az arab országokkal folytatott kapcsolatok normalizálásának folyamatáról, a béke előmozdításáról, valamint a megújuló energiával és a kereskedelemmel kapcsolatos közös projektekről tárgyaltak.

A Petra jordániai állami hírügynökség jelentése szerint a megbeszélésen II. Abdallah hangsúlyozta, hogy növelni kell az erőfeszítéseket a kétállami megoldáson alapuló béke megteremtése érdekében, ami azt jelenti, hogy Izrael szomszédságában, az 1967-ig érvényes tűzszüneti vonalak mentén, Kelet-Jeruzsálem fővárossal létrejön egy független palesztin állam.

A király hangsúlyozta: Jeruzsálemben nem szabad megsérteni a történelmi és jogi status quo-t, és le kell állítani minden olyan egyoldalú intézkedést, amely aláássa a kétállami megoldást.

Az izraeli tárcavezetőnek ez már a második találkozója volt a kormány tavaly nyári beiktatása óta II. Abdallah királlyal, az elsőt tavaly szeptemberben tartották.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.