A Zongora Világnapja után hip-hop, és itt az április

Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Egy turné és egy zenei verseny még a napsoroló előtt:

A jazzmuzsika minden koncerten újjászületik.

Count Basie, Glenn Miller, Benny Goodman, Duke Ellington, szóval a hőskor a Galaad Moutoz Swing Orchestra (Párizs) koncertjein születik majd újjá. 

Anna Stevens énekesnő  Galaad Moutoz zongorista és muzsikusai, a hét minden napján, más-más izraeli városban celebrálják majd a swing-ünnepet.

MÁRCIUS 28. HÉTFŐ: Jeruzsálem Színház

MÁRCIUS 29. KEDD: Zappa Herzlia

30.SZERDA: Kfar Saba Művelődési Központ

MÁRCIUS 31. CSÜTÖRTÖK és ÁPRILIS 1. PÉNTEK Tel Avivi Művészeti Múzeum

ÁPRILIS 2. SZOMBAT Beit Aba Hushi Haifa

Hárfaverseny!

(Most nem a hárfára és nagyzenekarra írt versenyművekre gondolok, hanem mikor a hangszer legjobbjai mérik össze a tudásukat.)

22 ország 49 hárfa művésze indult a versenyen, és már csak az elődöntők és a döntő van hátra.

Ezek a koncertek március 28-án hétfőn, 29-én kedden, a döntő pedig március 31-én Akkón az Új Audiotóriumban lesznek.

A klippben az egyik elődöntős, a Propes-díj egy korábbi győztese, a kínai Xinyue Zhang játszik.

Indul a hét.

Március 27. VASÁRNAP

Vasárnap szinte hagyományosan a Kuli Alma ingyen buliját kell ajánlanom, mert a többi hely ilyenkor piheni ki a hétvégét.

Adott egy öreg szintetizátor, rengeteg zenei invenció, végtelen karizmával és szívvel. 

Shaman Shaman, egy one-man-band (Tsachi Sadan), aki egyedül szörfözik minden műfajban és ritmusban, amely az elmúlt fél évszázadban megtáncolta és megmozgatta az embereket.

Március 28.HÉTFŐ

A jeruzsálemi Factory-ban, egy Berlinben élő izraeli fuvolaművész Roy Amotz szólóestje lesz, a “Bach Zen” című lemez bemutatója.

Spirituális-zenei utazás Bachtól a kortárs fuvolaművekig. 

A koncert a Factory galéria terei között mozog majd,  “A levegő megérinti önmagát” című kiállítás művei között.

Ethnic Groove 

Ez most nem a műfaj meghatározása hanem a zenekar neve. Az autentikus keleti dallamok a legfrissebb retro gitárhangzásra lefordítva.

A helyszín a Tmuna Színház, hétfő.

Még mindíg világzene, de már nőnemben: Olama, azt jelenti a zenekar neve: világunk. (n.n.)

Öt muzsikus lány, akik rengeteg nép zenéjét gyúrták össze egy saját, instrumentális világzenévé.

A haszid, cigány, görög, balkáni és ír folklór egy önfeledt boldog muzsikálásban olvad össze majd a tel-aviv-i kikötőnél a Beit HaJotzerben

Hadar Yaakov – gitár, buzuki

Noa Sandal – klarinét, szaxofon 

Sandrine Santal – hegedű  

Moran Tzadok – ütőhangszerek  

Doron Carmi – basszusgitár

Maya Belsitzman & Matan Ephrat duója lassan rekorder lesz itt a Klipzűr rovatban. Nem én vagyok elfogult, ennyit koncerteznek.

Derűs nyugi-jazz – az easy listening szabad fordítása –, szerelmes dalok egy karizmatikus énekhangra és a szokatlan kíséretre.

Maya Belsitzman cselló, ének és Matan Ephrat dob. A héten Zihron Jakovban az Alma-ban Itamar Gross zongorista lesz a duó vendége.

Még egy rovatrekorder: a szorgalmasan koncertező Nigun zenekar. Most a jeruzsálemi Mazkeka-ban bukkan majd fel, az ősi haszid nigunokat modern jazzmuzsikává párló kvartett.

MÁRCIUS 29. KEDD

A zongorán 88 billentyű van ezért lett az év 88 .napja piros betűs ünnep a Zongora Világnapja!

Köszöntsük fel zongorista ismerőseinket!

Három koncert a nagy fekete hangszer bűvöletében.

Az első helyszíne a Teo, teljes nevén a Theodor Herzl Kultúrális Művészeti és Befogadó Központ Herzlián. 

Einav Jackson Cohen-t kár lenne, a minden nehezen katalogizálható előadót elnyelő indie-be besorolni. Jó, a poptól tényleg független. A jazztől már kevésbé. Én simán sanzonnak hívnám a melankolikus, néha fájdalmas dalait amiket, a nagy fekete hangszeren kísérve magát, énekel. De a sanzon egy letűnt műfaj, Einav Jackson Cohen dalai viszont mai érzelmeket fejeznek ki, hiába a romantikus nagy fekete partner.

Vendége pedig egy másik énekesnő: Aya Zehavi Feiglin

A Teo-ban Herzlián.

Még egy koncert, ahol az ünnepelt fekete hangszer a főszereplő. 3 éve már járt itt Izraelben ez a 3 muzsikus. Akkor is a Barbyban. Hatalmas siker volt, pedig nem ugri-bugri pop vagy falrepesztő rock amit játszanak.

A Tigran Hamasyan Trio jazzt játszik. Nem valami olyasmit, hanem azt. A virtuozitás, egy szint felett már szériatartozék. 

Tigran Hamasyan grúz zongorista viszont olyan extra, zenei világot épít, ami jazz élvonalába emelte. Hazája népzenéje a bázis, a preklasszikus mesterek kompozíciós tudása az eszköz, és a jazz, sőt néha a kemény rock energiái a hajtóanyag. Nem egy divatos crossover feldogozásokat kapunk az archaikus örmény zenéből, hanem ihletett saját kompozíciókat, és a jazzben szokatlan, dallamokra épülő dinamikus improvizációkat.

Tigran Hamasyan – zongora

Owen Marian – basszusgitár

Arthur Hantech – dob

Az egyik legnevesebb hazai vonósnégyes, a Carmel Quartet is egy zongoraművészt lát vendégül Tal-Haim Samnont, akivel kiegészülve Dvořák zongoraötösét adják majd elő! Haydn Pacsirta-kvartettje a műsor másik darabja.

Raanana a helyszín,a Lottery Zenei Központ kamara-terme.

Carmel Quartet: Rachel Ringelstein, Tali Goldberg, Yoel Greenberg , Tami Waterman

Sem a hip-hop sem a hit-pop nem az én világom, de Assaf Harush különleges figura: a két műfaj metszéspontja.

Március 30. SZERDA

Hip-hop és itt a szerda. A héten ez a műfaj akar túltengeni. (Népi bölcsesség a spenótról: Jó is az! Annak aki szereti.)

A hip-hop a Dramaba költözik egy estére. Három az egyben:

Sebastian XL és Avery G 

Mish Bejarano

Maor, az ő klipje jön.

A 21 éven felülieknek a belépés ingyenes lesz. Nem kockáztat sokat a Drama azzal, ahogy a bulik közönségét ismerem.

Maradunk még a műfajnál.

Proffesor Kof – Alter-rap. Na ezzel megvolnék. A héber- és géppuska-nyelvű rapper nekem is bejön, pedig mint mondtam, nem vagyok a szövegelős hip-hop elkötelezett híve. De Proffesor Kof nagyon kilóg a sorból.

The Zone

Studio Anette-be a Shapira dél-nyugati csücskébe. a Shvil ha-Merets 2-be költöztek a Felicia Blumental központ koncertjei, amíg a Bialik téri épületet felújítják.

Csak izgalmas zenei kirándulások vannak az oldalukon. Például: A Choro (sírásánkozós) egy brazil populáris zenei műfaj, amely a 19. századi Rio de Janeiróban keletkezett.  Neve ellenére a choro inkább gyors és vidám ritmusú instrumentális zene. Virtuozitás, improvizáció. Miért pont ez a stílus hiányozna az izraeli élőzene palettájáról? Brazil és izraeli muzsikusok bandája a Chorole.

Jazz-zel és egy csipetnyi izraeli etnóval fűszerezet choro a muzsika, a Studio Anette-ben.

A pszichedelikus zene kedvelői kapnak egy adag tudatmódosító prog-rockot a héten:

LüBaZuk a zenekar neve, a helyé pedig  Bella Ciao

A rishoniak tudják hol van, a többiek kedvéért mondom: Rishon Lezionban.

Március 31. CSÜTÖRTÖK

(Sűrű nap lesz, kapaszkodjatok!)

Sweet dreams! Én megértem azt, aki szívesen mulat a 80-as évek dalaira. Azok már bizonyítottak: kibírtak egy emberöltőt. Ezeket a dalokat zenészek írták, játszották, nem algoritmusok. Én már harminc éve unom ezeket, és szívesebben fülelek előre, de a gyerekeinknek még új élmény, a Depeche Mode, az A-Ha, Cindy Lauper, Sandra, Elton John, a Toto, Whitney Houston, Boy George, vagy az Alphaville. Döbbenten tapasztalom, hogy a srácok, csajok, akik 25 évvel születtek később, mint ezek a dalok, a bulikon ordítják a refréneket. Őket szolgálják ki a tribute zenekarok, és a retro zenékre szakosodott klubok. 

Például a Gray-Tel Aviv, ahol most az S.R.F. repít majd vissza minket az elektronikus popforradalom idejére a 80-as évekbe.

A másik Gray-ben Yehudon, frissebb zene szól majd a hónap utolsó napján.

A Lola Marsh egy indie pop-duo: Gil Landau gitárok, billentyűk és Yael Shoshana Cohen ének.

A pop 21. századi története, hogy a zenészek újra és újra felfedezik a ‘70-es a ‘80-as vagy a ‘90-es éveket. Ha unalmassá válik lépnek egyet előre vagy hátra. Ha jó ritmusban váltanak – és tehetségesek, eredetiek – akkor befutnak. Ez a Lola Marsh duóról jutott eszembe.

Ők merre járnak az időben, szerintetek?

Tamir Greenberg rám cáfolt. Azt írtam néhány hete, hogy a soul-zene hazájába próbál betörni, a saját, soul hangzású dalaival, amelyek emlékeztetnek a hőskorra, a 70-es évekre, mégis friss mai funknak hatnak. És hogy az amerikai siker óta, ritka vendég itthon. Azóta minden héten volt itthon egy koncertje.

Most a rishoniaké lesz Tamir. Csütörtök Rishon Lezion Kultúrcsarnok.

Na, a Voca People rövidre zárja ezt múlt-jelen popvitát. Mindenből Voca People-t csinál.

Haifa! A héten odaér a fülig érő szájjal hallgatható vokál-show. Az Auditorium a helyszín.

Ravid Kahalani 

Ha nem ugrik be a név, segítek, ő a  Yemen Blues zenekar hangja. A Kelet-Nyugat Házban Jaffon, csütörtökön ősi dalok, a jemeni zsidóság gazdag hagyományából származó ritka művek szólalnak majd meg Ravid Kahalani és barátai előadásában.

ÁPRILIS 1. PÉNTEK

A Bolondok Napját ünnepeljük meg egy szaxpedicióval. (Nem szexpediciót írtam, péntek déli matiné-buliról van szó!)

Yalisaxx alias Yahli Sharon és Jahav Moore első élő duó-showja kapta ezt a címet: Saxpedition!

Az expedíció új dalokat fedez majd fel: a pörgős rock-funk után Yalisaxx lírai hangját is. Meglepetés vendégek is csatlakoznak majd a duóhoz pénteken 13:00 órakor (!) a Levontin 7-ben.

ÁPRILIS 2. SZOMBAT

“Gyerekeknek, és gyermekes családoknak, ritkán találok jó élőzenés bulit. Na, most!” – így kezdtem és minden stimmel! 2.a volt akkor is és szombat, és a Zappa-Herzlia-ban volt az a gyerekbuli is. 13.00 órakor ismét visszatérnek a krokodilok!!!

Marsh Dondurma zenekar, ami az ország legjobb balkán-orient rezesbandája, most a egy fantasztikus mese-koncert-színházzal állt elő, “Krokodilok vannak a fején” címmel. A zöld hüllőkön kívül lesz fehér macska, aki fekete akar lenni, és persze rengeteg zene a recsegő rezeken.

Krokodilok vannak a fején

Zappa Herzlia szombat 13 óra.

Azért jó egy debütáló zenész koncertje egy bloggernek, mert nem tévedhet. A blogger. Az olvasó sem láthatta még színpadon Tali Flynt-et, mert ez lesz az első show-ja a Tmuna Színház színpadán. A klipjeiből úgy látom, egy kicsit borongós indie dalosról van szó, és azt is hallom ezekből, hogy nem utoljára írok róla.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.