Izraeli kutatók: megváltozik a madarak alakja a klímaváltozás miatt

Izraeli kutatók: megváltozik a madarak alakja a klímaváltozás miatt

Változik a madarak alakja a globális felmelegedés hatására – állapították meg izraeli kutatók egy tanulmányukban, amelyet a Global Ecology and Biogeography című folyóiratban tettek közzé kedden.

A Tel-avivi Egyetem (TAU) kutatói 7981 múzeumi példány morfológiáját tanulmányozták. Arra a megállapításra jutottak, hogy a vizsgált madárfajok felének alakja, mérete vagy tömege tartósan megváltozott az elmúlt 70 évben a hőrmérséklet változásának hatására. A madarak teste vagy hosszúkásabbá vált, vagy veszített a tömegéből, de mindkét változás azt eredményezte, hogy megnőtt a testfelületük.

A kutatók megállapították, hogy a madarak testfelszínének a testtömeghez viszonyított aránya 28,9 százalékkal nőtt az évtizedek folyamán. Ez 12,2 Celsius-fokos globális felmelegedést tükröz vissza.  

Az emelkedő hőmérséklet “durván egy nagyságrenddel erősebb” hatást gyakorolt a madarak morfológiájára, mint a földrajzi eltérés. Ez azt jelzi, hogy a madarak “közös választ” adtak az éghajlati feltételek változására – írták a kutatók.

A testhosszúság változása a költözőmadarakra volt jellemző, míg a testtömeg változása a helyben maradó fajokra.

Az izraeli kutatók szerint az a körülmény, hogy az alakváltozást egyaránt észlelték eurázsiai és afrikai költözőmadaraknál, arra utal, hogy globális jelenségről van szó. A tanulmány szerzői szerint attól lehet tartani, hogy az eddig tapasztalt rugalmasság esetleg már nem lesz elegendő, ha tovább emelkedik a hőmérséklet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.