Egy izraeli házaspár bevásárlókocsiban menekítette ki Mariupolból az asszony édesanyját

Egy izraeli házaspár bevásárlókocsiban menekítette ki Mariupolból az asszony édesanyját

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Döbbenetes civil hőstettet, egy megmenekülés történetét meséli el az egyiptomi kivonulás előestéjén a Háárec című újság itt.

Egy Haderán élő izraeli asszony saját és férje élete kockáztatásával Ukrajnába utazott, hogy kimenekítsék a nő szüleit. Sajnos édesapja már a megérkezésük előtti éjjelen meghalt, ráomlott a lebombázott ház pincéjében kialakított óvóhely. Őt már csak a szomszédok temetik el, ha felenged a ma még fagyott föld, de a 75 éves Ludmilla megmenekült.

A lap beszámol róla, hogy egy bevásárlókocsiban tolták ki az idős asszonyt a háborús zónából, mivel már jártányi ereje sem volt, hetek óta nincs fűtés, áram, étel az Aleppó és Groznij mintájára porig bombázott városban, ahonnan a civilek többsége kimenekülni se tudott.

Viktória Zenin Haderán a tévén látta az orosz agresszió kezdetét, és telefonon megígérte szüleinek, hogy értük megy, és kimenti őket, ha kell. Nem keresi a kalandokat, mégsem szánta rá magát, hogy a háborús övezetbe utazzon egészen április 11-ig, és édesapját már nem tudta sajnos megmenteni. Április 11-én viszont úgy érezte, hogy ha nem megy értük, sose bocsátja meg magának, élete kockáztatásával – és férjével együtt útnak indultak.

- Hirdetés -

Kalandosan jutottak el, többször is életveszélybe kerülve Mariupolig, s közben, és a városban is telefonján rögzítette az oroszok bombázását, amely válogatás nélkül zúdul a civilek lakta területekre. Volt olyan, amikor óvóhely sem állt rendelkezésre, rengett alattuk a föld az oroszok bombáitól, és a félelemtől elterült a földön, képtelen volt a lábára állni, férje hiába próbált segíteni, eldőlt, és mindig összerogyott a földre órákon át.

Végül több nap után, egy viszonylag bomba és rakétamentesebb időszakban eljutottak szüleihez, és sikerült a még életben lévő édesanyját egy áruházi bevásárlókocsiba téve kimenekülniük, majd a várost is elhagyniuk. Eljutottak előbb Lvivbe, majd Lengyelországba, és most Varsóban rendezik az édesanya papírjait az Izraelbe költözéshez.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?