Egy izraeli házaspár bevásárlókocsiban menekítette ki Mariupolból az asszony édesanyját

Egy izraeli házaspár bevásárlókocsiban menekítette ki Mariupolból az asszony édesanyját

Döbbenetes civil hőstettet, egy megmenekülés történetét meséli el az egyiptomi kivonulás előestéjén a Háárec című újság itt.

Egy Haderán élő izraeli asszony saját és férje élete kockáztatásával Ukrajnába utazott, hogy kimenekítsék a nő szüleit. Sajnos édesapja már a megérkezésük előtti éjjelen meghalt, ráomlott a lebombázott ház pincéjében kialakított óvóhely. Őt már csak a szomszédok temetik el, ha felenged a ma még fagyott föld, de a 75 éves Ludmilla megmenekült.

A lap beszámol róla, hogy egy bevásárlókocsiban tolták ki az idős asszonyt a háborús zónából, mivel már jártányi ereje sem volt, hetek óta nincs fűtés, áram, étel az Aleppó és Groznij mintájára porig bombázott városban, ahonnan a civilek többsége kimenekülni se tudott.

Viktória Zenin Haderán a tévén látta az orosz agresszió kezdetét, és telefonon megígérte szüleinek, hogy értük megy, és kimenti őket, ha kell. Nem keresi a kalandokat, mégsem szánta rá magát, hogy a háborús övezetbe utazzon egészen április 11-ig, és édesapját már nem tudta sajnos megmenteni. Április 11-én viszont úgy érezte, hogy ha nem megy értük, sose bocsátja meg magának, élete kockáztatásával – és férjével együtt útnak indultak.

Kalandosan jutottak el, többször is életveszélybe kerülve Mariupolig, s közben, és a városban is telefonján rögzítette az oroszok bombázását, amely válogatás nélkül zúdul a civilek lakta területekre. Volt olyan, amikor óvóhely sem állt rendelkezésre, rengett alattuk a föld az oroszok bombáitól, és a félelemtől elterült a földön, képtelen volt a lábára állni, férje hiába próbált segíteni, eldőlt, és mindig összerogyott a földre órákon át.

Végül több nap után, egy viszonylag bomba és rakétamentesebb időszakban eljutottak szüleihez, és sikerült a még életben lévő édesanyját egy áruházi bevásárlókocsiba téve kimenekülniük, majd a várost is elhagyniuk. Eljutottak előbb Lvivbe, majd Lengyelországba, és most Varsóban rendezik az édesanya papírjait az Izraelbe költözéshez.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.