Heti két zúzós vendég, és napi egy díva

Marina Maximilian – Fotó: képernyőkép

Április 24. VASÁRNAP

Nem jó, ha a hét egy sötét temetéssel kezdődik, de ez egy Covid miatt elmaradt esemény pótdátuma. 

????

De elég a fekete humorból, komoly dolgról van szó!

A black metál északi istene, a Dark Funeral celebrál majd Tel-Avivban sátánista szeánszot a Gagarinban. Az izraeli metal fanok 16 éve várnak erre a pillanatra. Akkor járt itt utoljára a svéd pokol, a Dark Funeral.

A halállal kacérkodó metál trend bandája után, egy igazi ügy. 

Egy rockzenész, Elad Keren, aki tényleg a halál torkából szabadult, és hálából jótékonysági koncertet szervez az őt is segítő egyesületnek.

“Azok számára, akik nem ismernek: Tíz éve küzdök leukémiával, nyitva volt már az ajtó, hogy a következő világba lépjek, de a kemény kemoterápiás kezelések és az innovatív biológiai terápia után, visszakaptam az életemet. 3 éve zárult le az utolsó kezelés, és azóta minden jel arra mutat, hogy megmenekültem.

Az 50 születésnapom közeledtével úgy éreztem, ez egy nagyszerű lehetőség, hogy köszönetet mondjak az Assuta Ramat Hachayal Kórház orvosainak és a csodálatos személyzetnek, akik rendkívüli módon bántak velem! Basszusgitáros vagyok nagyon, sok zenekarban játszottam. Felhívtam a barátaimat és mindenki igent mondott a jótékonysági koncertre.”

Elad Keren Újraszületésnapi Bulija a Barbyban lesz vasárnap. 

A fellépők a teljes bevételt a Khalil HaOr Egyesületnek ajánlják fel, amely a leukémiás és limfómás betegek egyesülete Izraelben! 

The Jews, 

Tal Friedman,

Piyut Ensamble,

Roi Zoarz, 

Nir Friedman zenekara a

The Swing Band of the Pita  

Erez Natz

és még sokan mások.

Egy kis jam Elad Keren-nel a Nagy Jam előtt:

Április 25. HÉTFŐ

Shablul Az Első Izraeli Big Band Fesztivál utolsó koncertje átcsúszott erre a hétre: 

Yonatan Voltzok Big Bandje az izraeli jazz új generációját reprezentálja. A nagy zenekari tradíciók irányából elmozdulni sok felé lehet. Yonatan Voltzokéknak több ilyen kalandja volt már, fúzió a rockkal, a funkkal, az etnóval. Most Ester Rada zenei világát, vagy inkább világai igazítják össze a nagyzenekari hangzással.

Erről a kalandról még nincs videó, ezért egy olyan Ester Rada koncertfelvételt választottam, ahol egy hasonló zenekar élén énekelt.

Április 26. KEDD

Noa, azaz Achinoam Nini úgy is jó, ha egy nagyzenekaros giga-showban lép fel, és akkor is, ha csak Gil Dorral duóban egy hangulatos jazzclub színpadán. A harminc évnyi együttműködés legutóbbi eseménye volt az “Afterallogy” című lemez.

Most – sokadszor – a csigaháznyi Shablulban lépnek fel ketten, kedden.

Április 27. SZERDA

Koptatom itt a rovatban a popdíva szót már egy éve, pedig meg kellett volna őrizni Marina Maximilan-nak!

2017-ben a Maccabia megnyitóján láttam élőben. Egy pici pont volt a tömeg túloldalán, de az kiderült, hogy micsoda kisugárzása van a színpadon. 

PC azt írní, hogy női erő? 

A klipjei mind ezt hangsúlyozzák. Mindegy, hogy tarka popdal, karcos blues, melankolikus song, visszafogottan ketyegő trip-hop, vagy dögös soul, neki minden testhez áll, mint a fellépő ruhái. Dalain érezni egy csipet etnot, de lehet, hogy ezt csak az én kelet-eu fülem hallja.

Két dal jön Marina Maximilantól, egy tarka klip és visszafogott koncert-felvétel.

El kéne menni szerdán este a Zappa Anfiteátrumban Kfar Shuniban és ellenőrizni, hogy egy egész-estés bulin melyik arcából mutat majd többet!

Április 28. CSÜTÖRTÖK

A csütörtök a klub-bulik napja. Haladjunk szépen délről északnak!

Beer Sheva HaHalutz 33

Omar Habaron, pardon Jimbo J. raper, színész, slam poetry és spoken word előadó, az első izraeli rapopera szerzője. Egyszerű lenne a popkarrierjét besorolni a hip-hop rapbe, de nem ilyen egyszerű a képlet. A műfaj számonként változik, csak Jimbo J. zseniális szövegei állandóak. A zenekar tagjai cserélődnek körülötte, de az energia, ami a főnököt hajtja a bandából ered. Ha felpörögnek akkor a ska, a punk, a rock vagy a funk tempójára kapcsolnak, de mindegy melyikre, a lényeg csak, hogy ugrálva lehessen ordítani velük a refrént.

Jimbo J 

HaHalutz 33 Beer Sheva

Lincoln19 ez a tel-aviv-i utca-házszám nevű klub is felkerült végre a rovat térképére. 

A RetroAct játszik itt, neve megtévesztő: semmi retro, csak friss garage. (Mondjuk ez pont egy régi Lou Reed szám, de friss mai cuccnak tűnik a RetroAct előadásában.)

Lincoln19 

A haifaiak kedvenc antikváriuma, a Goldmund néha zenei klubbá változik.

A héten csütörtökön.

A fellépő a Folly Tree. Semmi popos pakolás, csak az indei melankolikus vonalán billegő dalok. A napi egy dívába beszámolhatjuk az énekesnőt Maor Shvartzberg-et, ha van olyan hogy indie-va.

Még mindig Haifa:

Néhány sarokkal arrébb, a Rodeoban, néhány beat-per-sec-kel tempósabb indie szól majd: az Ice Hoku

Április 29. PÉNTEK

Beismerem, tévedtem:

Angolosan kamanche néven tiszteltem közép-ázsia kedvelt húros hangszerét, pedig a török hódoltság óta van magyar neve is: kamándzsa. Azért írhattam le végre, mert lesz Haifán egy buli ahol hódolhatunk a török zenének, az Arkadas zenekar muzsikájának. És bizony lesz a zenekarban kamándzsa. Oszmán Birodalom szultánjától, a törökországi cigányokig az Arkadas-sal.

Helyszín: Kulturális és Művészeti GalériaKibbutz Galuyot 91., Haifa 

Péntek 15:00

Francia vendégbanda érkezik a Levontin7-be, a Smash Hit Combo.

A zúzós számokat, tessék komolyan venni! Rapcore, metalcore, crossover thrash, deathcore, nu metal, ezek a műfajok, jöhetnek szóba. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a brutál hardcore zene tetején zakatol a rap, de néha úgy hörögve. mint a trash- vagy deat-metál bandákban szokás.

Nem kell elképzelni! Meg kell hallgatni!

Itt! 

Vagy szombat este élőben a Levontin7-ben. Smash Hit Combo

Április 30. SZOMBAT

a JAZZ Világnapja! 2011-ben az UNESCO döntött úgy, hogy az első európai jazz klub, a Hot Clube of Portugal megalapításának évfordulója lesz a műfaj ünnepe. 

Ezen a napon vigyünk virágot, vagy egy üveg jófélét a jazz muzsikus ismerőseinknek, és tegyünk fogadalmat: nem mondunk olyat, hogy nem szeretjük a jazzt úgy, hogy soha egy jazz-koncertet sem hallgattunk végig!

Mert ez egy élőben élő műfaj. 

Boldog Jazz-napot minden izraeli klubnak, fesztiválnak, amelyik otthont ad a műfajnak!

A Beit Haamudim-ban például biztos, hogy jazz szól ezen az ünnepnapon is, éppen úgy, mint a hétköznapokon.

És van még egy ajánlatom az ünnepléshez, a Terminal4-ből, januárból ide copypast-elve erre a szombatra:

Gabriel Palachi három éve alijázott Buenos Airesből. A tangó, a samba, a salsa mellé azóta az orientális hatások is bekerültek a zongora virtuóz elegyébe, amit hol a funk, hol a bop, hol a swing fog össze. Ez nagyon furcsa keverésnek tűnhet, de a billentyűkön száguldó kezek alatt saját hanggá forrnak össze.

És akkor még nem beszéltem a muzsikusairól.

Én trióban hallottam dob, basszus kísérte. 

Ez most a Terminál4-ben szextetté bővül majd…

Niva rímelne rá, hogy díva, és oda is írhatnánk őt a nagy jemeni énekesnők sorához, Ofra Haza és Ahimnoa Nini után, hiszen ugyanazt a zenei kincstárat nyitogatja a hangja mint a nagy elődöké. A dalait egy elvesztett nagymama ihlette, aki az utolsó kapocs volt azokhoz a jemeni nőkhöz, akiket Niva sohasem hallhatott énekelni. Vajúdás, születés, ringatók, búcsú a családtól, szerelem, öröm és gyász. Minden ami egy nő életéből elénekelhető. Csendes, tiszta lélekzene. 

Az Pardes Hanán az Unikornis lesz a koncert helyszíne. 

Maayan Duari – ütőhangszerek

Gilad Weiss – vonósok és gitárok

Shani Shavit – basszusgitár

Niva Harel – gitár és ének 

Electric Zoo 

Mikor egy klipjük felugrott a közösségi médiában mindig megkérdeztem: és mikor lesz élőben?

Aztán egyszer csak jött a válasz: Gagarin április 30. 

Tegye fel a kezét, aki már élt (és hallgatott progresszív rockot) a 70-es évek elején! Ugyanilyen arcok voltak és ugyanez az energia. Személyes volt és igazi, ahogy az Electric Zoo is az.

Így a Heti Klipzűr végére idefér még egy villany-állatkerti dal. A zenekar a tizedik szülinapját ünnepli a Gagagarinban. 

Ennyi jár az ünnepeltnek!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.