Izraelbe látogat Joe Biden

Joe Biden
Fotó: Lisa Ferdinando / DoD

Joe Biden amerikai elnök elfogadta Naftali Bennett izraeli miniszterelnök meghívását Izraelbe, a látogatást az elkövetkező hónapokban tervezi – közölte vasárnap az izraeli kormányfő hivatala.

A tájékoztatás szerint Bennett Bidennel folytatott telefonbeszélgetésében a többi között ismertette, hogy Izrael milyen erőfeszítéseket tesz „a feszültség és erőszak megfékezésére Jeruzsálemben”, ahol az elmúlt időszakban palesztinok többször összecsaptak az izraeli rendfenntartókkal a Templom-hegyen álló Al-Aksza mecsetnél. Pénteken legalább 57 palesztin sérültje volt a zavargásoknak.

A két vezető Iránnal kapcsolatos kérdéseket is megvitatott, különös tekintettel arra a teheráni követelésre, hogy Washington vegye le a Forradalmi Gárdát a külföldi terrorszervezeteket felsoroló amerikai listáról.

„Biztos vagyok abban, hogy Biden elnök, aki Izrael igaz barátja és gondol biztonságunkra, nem fogja engedni, hogy az iráni Forradalmi Gárdát levegyék a terrorszervezetek jegyzékéről” – mondta Bennett, akit a hivatala idézett. „Izrael egyértelművé tette álláspontját a kérdésben: az iráni Forradalmi Gárda a legnagyobb terrorszervezet a világon” – mondta az izraeli kormányfő.

Irán és Izrael ellenséges viszonyban állnak, különösen, hogy egyes iráni politikusok és vallási vezetők megkérdőjelezik a zsidó állam létének jogosságát. Izrael ezenfelül azzal vádolja Iránt, hogy atomfegyverek kifejlesztésére törekszik, és ellenzi az Iránnal kötött nemzetközi atomalku felújítását célzó bécsi tárgyalásokat is. Teherán ugyanakkor azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.