Csendes és hangos májusi gitárok, hippik, Liszt és Bartók

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Azt ígértem minden héten lesz itt a rovatban egy sivatagi háromnapos zenés elvonulós.

Íme!

Folytasd Jerry!

Akárhonnan nézem – a jazz felől, a rock felől – az három kedvenc gitárosom egyike biztos Jerry Garcia, aki a Greateful Dead-ben játszott. A hatvanas évek esszenciája, ahogy muzsikált. Az utolsó olyan pillanat emlékműve, mikor az Emberi Szellem palettája még tarka volt és érdekes. Ez nem nosztalgiázás! Ma sincs jobb zene Jerry tripjeinél, ha körbe akarom repülni az agyamat.

- Hirdetés -

Egy időutázási iroda azzal bízott meg, hogy szedjek össze tíz izraeli zenekart, akiket átröptetünk majd a Woodstock-korszak egyik fesztiváljára. De olyanokat válogass ám, hogy a hippiknek szeme se rebbenjen, csak vibráljanak tovább! Bandákat, akik passzolnak a buli fénypontjához a Grateful Dead zenekarhoz. Lusta voltam a fejtöréshez; inkább elloptam a fellépők listáját Grateful Music Gathering – Jerry On! fesztiválról, ami a Shitim Oázisban lesz Mitzpe Ramonon is túl csütörtöktől szombatig. Ez a lista úgy ahogy van, bejönne egy 68-as időoázisban is.

Or Edry

Rasco

The cub

The Burgler

Dialgo

Ouzoo Bazooka

Mazeppa

Három őrült nap rock, blues, folk, és pszichedélia!

De szó sincs tribútolásról, nosztalgiázásról! Ezek a bandák nem másolnak senkit, a saját zenéjüket játsszák. Reinkarnációi annak a gondolatnak, amit Jerry Garcia és a Greateful Dead képviselt.

A progresszió megint csalódott a komfort-komform világban és újra a tarka belső tájak felé vette az irányt.

Legszívesebben mindegyiktől, ide tettem volna egy klipet! Részrehajlottam a kedvenceim felé:

Electric Zoo

Grateful Music Gathering – Jerry On!

Shitim Oázis – május 19-21

Mielőtt nekiugrunk a napsorolásnak, még egy egészhetre szóló ajánlat:

Liszt és Bartók

Egy régió – a Kárpát-medence – népzenéinek motívum- és érzelemkincse, két zseni által megérinti a világ összes zenerajongóját.

Világzene!

Az Izraeli Filharmonikusok koncertje két Liszt Ferenc művel kezdődik majd. Les Preludes és a Mefisto Keringő. Varázslatos darabok ezek, de a csoda csak ezután kezdődik majd.

Bartók Béla: “Csodálatos Mandarin” című balettzenéje, koncerteken szokatlan módon táncosokkal. Noa Zuk és Ohad Fishof koreográfiája, úgy sejtem olyasmi lesz, mint a félszcenírozott operák, ahol a zenekar a díszlet, de a szereplők valóban játszanak. Az Izraeli Filharmonikusokat Ilan Volkov vezényli majd.

Május 16-án hétfőn, 17-én kedden, és 21-én szombaton “otthon” a Tel-Avivi Kultúrpalotában játszik majd Izrael világhírű zenekara az Izraeli Filharmonikusok (IPO)

Közben május 18-án kedden Rappaport Csarnokban vendégeskednek majd Haifán.

A Liszt-Bartók műsor utolsó koncertje pedig a Jeruzsálem Színházban lesz május 22-én vasárnap.

A klipben az IPO korábbi legendás vezetője Zubin Metha hallható-látható. A Berlini Filharmonikusok játsszák a “Csodálatos Mandarin” egy részletét.

Na most jöhet a heti rendszeres.

Május 15. VASÁRNAP

Már majdnem üresen maradt a vasárnap, mikor eszembe jutott a jeruzsálemi Abraham Hostel, ahol tavaly ősz óta minden vasárnap Live Jazz Night van.

Jam Session !(Magyarul elég hülyén örömzenének hívják. Melyik jó zene nem az?)
Gondolom van már egy muzsikus “törzsgárda”, de a lényeg hogy bárki becsatlakozhat a hangszerével ha tud, szeret improvizálni. És persze az is jöhet, aki csak hallgatni szereti a jazzt.

Abraham Hostel Jeruzsálem

Május 16. HÉTFŐ

Malox a Beit Romano kicsi klubjában a Rafiban…

De hiszen ott találkoztam velük először élőben…!

És meg is írtam…!

És most hétfőn is ott lesz a koncert…!

“Gazdag szofisztikált, meghatározhatatlan műfajú muzsika.” A stúdiófelvételeiken jól hallható, hogy egy komoly jazz múltú szaxofonos áll a tengelyben Eyal Talmudi.

Beit Romano kicsi klubjában a Rafiban, viszont headbangerre, ugrálásra, táncra éhes közönség várta a Maloxot. Oké!

Most lett világos hogy Talmudiék tulajdonképpen lakodalmas-punkot (!) játszanak, némi kis freejazz beütéssel. A féktelen dajdajozás közben arra lettem figyelmes nagyon elszállt szaxofon szólókat hallgatok, hol balkáni, hol keleti aszimmetrikus ritmusokra, hol polkázó unca-uncára húzva, annyi energiával ami a csövön kifér, néha a színpadon néha – igazi lagzi-szaxisként – a “násznép” között ugrálva.

Mondhatnám ítészi szigorral, hogy aznap este lebutította magát a Malox, de inkább csak az történt, hogy az élőzene kiröppent a kalitkából, és zajos szárnycsapásokkal magával ragadott minket.

Tehát hétfő Malox –Beit Romano a Rafiban

Május 17. KEDD

Ez a hét feldobta az összes kedvencemet!

Ráadásul az egyik kedvenc Tel-Avivi klubom a helyszín: the Zone

Idan K & The Movement of Rythm.

10 zenészre épülő energikus kompozíció, afrobeatből, funkból, raggaeből, latinból, jazzből, elektronikából, keletből, nyugatból összegyúrva euforikus tánczenévé.

Na, ezt jól meghatároztam, pedig elég nehezen műfajba sorolható amit Idan K & The Movement of Rythm játszik.

Találkozunk a the Zone-ban

Jé! Most látom a klip is ott készült.

Megint felfedeztem egy zenekart, félúton a garage és pszihedelikus surf-rock között a nevük Orions.

Kedden felfedezhetitek ti is a Kuli Almaban.

A Megason és a Dukatalon zenekarok találkozását hirdeti a Levontin 7 kedd éjszakára.

A Dukatalon szép egyetlentes zúzása és a Megason zeneileg összetettebb progmetálja közül az utóbbit választottam, ajánlani a bulit.

Május 18. SZERDA

A török Omer Faruk Tekbilek egy igazi világzene-sztár, aki már az első nagy etno-hullám idején, a nyolcvanas években is a műfaj ismert figurája volt.

Számos hangszeren játszik, érdemes megguglizni ezeket.

Neykavalzurnaoudbağlama

Egy koncertre tér vissza Izraelbe egy 10 fős együttes kíséretében. de izraeli vendégeket is hívott. 

Idan Raichel, Mark Eliyahu Yasmin Levy, Yossi Fine, Zohar Fresco.

A helyszín a Tel-Avivi Kultúrpalota nagyterme.

…de van Tel-Avivi Kultúrpalotának egy kisebb terme is a Sela Longue.

Ez lett a névadója egy zenei esemény-sorozatnak. A Jazz Sela Longue először egy fesztivál volt, egymást követő napokon. (Írtam is róla egy “különkiadást“.)

Most egyesével megismétlődnek majd a koncertek.

Szerdán lesz a Billy Holiday, “Lady sings the blues” című remekművét idéző koncert.

Én is idézek:

“Tragikus élete előképe volt sok popsztárnak. Állt a fiatalkorúak bírósága előtt, gyermekként szexuálisan zaklatták, 16 évesen már harlemi klubokban lépett fel, 18 évesen énekelte lemezre az első dalait, ismert sztárként, csak a konyhán keresztül érkezhetett a fehérek bárjaiba, újra és újra összetört szívvel végződő szerelmek, alkohol és drogok, börtön, de a Hölgy mindig talpra állt és énekelte a bluest:

Elmeséli a maga oldalát

Nincs titkolni valója

Most megtudja a világ

a blues miről szólna

A blues a szívedben a fájdalom

Egy lady bluest énekel…

Illetve kettő, mert a Jazz Sela Longue sorozat koncertjén Deborah Deri és Sarai Zak-Levi megosztották a terheket.”

A két énekes kisérői, a zenei vezető Yonatan Riklis és kvintetje, amiben ezúttal a sorozat zenei vezetője, szerkesztője Eli Degibri (szaxofon) is játszik majd.

Tel-Aviv Kultúrpalota Sela Longue terem

Május 19. CSÜTÖRTÖK

A Pinhas & Sons tel-avivi koncertjéről lemaradtam áprilisban.

Most aztán futhatok majd a Yellow Submarinnál az utolsó busz után, ami a jeruzsálemi Talpiot negyedből Tel-Avivba hazahoz. De megéri.

Pinhas & Sons egy furcsa összetételű zenekar.

Két hegedű játszik ott, ahol más groovokra építő jazz bandában a fúvósok, és ehhez még fuvola, plusz ütősök a dob mellett és újabban rezesek is. Így jön ki a 9 (!) fő.

A ladino dallamokból dúsan hangszerelt jazzrock lesz, persze olyan, hogy a koncerteket végigugráljuk fülig-érő szájjal, ünnepelve a Pinhas & Sons zenekart, csütörtökön Jeruzsálemben a Yellow Submarine-ban.

https://fb.watch/cTM9a6Z05N/

A Zónában (The Zone) ezalatt a “3 forms of Evil“, című minifesztiválon randiznak a halálmetál hívei a Gonosszal.

Oldschool deatmetál, ez ami a három zenekarban közös:

Prey for Nothing

Spawn of Evil

Május 20. PÉNTEK

Chava Alberstein két évvel idősebb mint ez a fiatal ország, és része Izrael zenetörténetének. Dalai át vannak itatva a születő országgal és volt idő, mikor Izrael is át volt itatva Chava zenéjével. A saját generációja jól ismeri, de ő az utánuk jövőket is meg akarja szólítani. Könnyű dolga van, 60 (!) album dalaiból, válogathat mielőtt színpadra lép.

Új a csapat is körülötte:

Eran Weitz mellett két csodálatos új barát, játszik majd vele:

Maya Belsitzman (cselló és ének) és Matan Ephrat (ütőhangszerek és számítógép.

Az új banda új hangzás, új színek, vetített filmképek, de Chava Alberstein a régi.

Zappa Kfar Shuni Amfiteátrum

https://izraelinfo.com/2019/06/12/kedvenc-dalom-had-gadja/

Ha a poszt-hippik miatt el tudunk menni a sivatagba, akkor egy jazz koncertért is az Amikam mosávig.

A zenekar – Stav Goldberg & the Symphony of Water – csak a jegyvásárlóknak árulja el, hol van ott a csodák háza.

Illusztris a zenészek névsora:

Stav Goldberg – zongora

Nitzan Bar – gitár

Tal Avraham – trombita

David Michaeli – bőgő

Amir Bar-Akiva – dobok

Május 21. SZOMBAT

Egy indie-folk világkarrier Svédországból: Jose Gonzales. Egy argentin fickó, aki a latin zenén nőtt fel, svéd punk zenekarokban játszott, aztán egyszer csak megtalálta a saját hangját, útját.

Egyre nagyobb és erőszakosabb gesztusok kellenek ahhoz, hogy valaki a popszakmában észrevétesse magát. És akkor jön egy énekes-gitáros a csendes-hűvös dalaival, latinosan pengetett gitárjával, senkivel össze nem téveszthető énekhangjával és világkarriert csinál.

Nagyon jó dalok. Nem dobogok közben a lábammal, nem tudom egy hallás után elfütyülni a dallamait és folyton azt érzem, hogy népzenét hallgatok. Simon and Garfunkel óta nem gondoltam azt, hogy ez ilyen egyszerű.

Az Izraeli Opera látja majd vendégül Jose Gonzales-t szombaton, második koncertje pedig most is – ahogy 5 éve mikor itt járt Izraelben – a Barbyban lesz, 22-én vasárnap. De az már a jövő hét.

Bartóktól startoltunk és Ligetivel fejezzük be a hetet.

Izrael legismertebb kortárs zenei együttese a 21st Century Ensemble a 31. koncertszezonját zárja a Tel-Aviv Művészeti Múzeumban.
Két izraeli darab világpremierje és “klasszikus kortárs” darab a múltszázad végéről.

A zenekar művészeti vezetője Dan Yuhas “Tangling for ensemble” című műve a korona idejének gubancait idézi meg.

Ruben Seroussi műve is ezidő alatt keletkezett, “Diferencias III” a címe.

A XX. századiak pedig:

Iannis Xenakis: “A l’île de Gorée” című darabja, és Ligeti György “Continuum”-ja Imri Talgam előadásában…

…és a kedvencem, a szintén csembalóra írt “Hungarian Rock”.

A 21. századi együttes május 21-én 21:00 órakor a Tel-Aviv Művészeti Múzeumban

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?