Többezres szimpátiatüntetés Izrael mellett New Yorkban

Beni Ganz New Yorkban

Az Újra együtt! mottóval megrendezett felvonulásra két év után került sor, mivel a koronavírus-járvány miatt az elmúlt években nem tartottak meg az eseményt. A felvonuláson többezres, Izraelt támogató tömeg vett részt, köztük számos magas rangú izraeli kormánytisztviselő. Az eseményen jelen volt Beni Ganz védelmi miniszter, Nachman Sai diaszpóraügyi, valamint Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi miniszter. Az Ünnepeljük Izraelt felvonulás egy Izrael támogatását célzó, 1964 óta évente megrendezett esemény a New York-i Ötödik sugárúton. A felvonulás észak felé halad az Ötödik sugárúton az 57. utcától a 74. utcáig. A szervezők szerint ez a legnagyobb Izraelt támogató globális összejövetel. (Kibic)

Pénzügyminiszter: Zoabi egyetlen sékelt sem kapott cserébe azért, mert visszatért a koalícióba

Avigdor Liberman pénzügyminiszter cáfolta az ellenzék azon állításait, miszerint Jida Rinawi Zoabi (Meretz) képviselő csak azért cserébe tért vissza a koalícióba, hogy a költségvetést átutalja az arab társadalomnak. A Ynet-tel folytatott beszélgetés során elmondta, hogy a vele tegnap lezajlott összeállítás-igazítási beszélgetésen az arab hatóságok vezetőivel való együttműködésre helyezték a hangsúlyt anélkül, hogy egyikük sem zsarolna ki plusz pénzt a kincstárból. “Benjamin Netanjahu és a körülötte lévő hazugok olyan prezentációt próbálnak készíteni, amely szerint hajlandó vagyok pénzt adni az araboknak és nem az ultraortodoxoknak, és ez természetesen egy újabb hazugság” – tette hozzá Liberman. (Moran Azoulay)

Az ukrán menekültek június végéig maradhatnak Izraelben

Ayelet Shaked belügyminiszter bejelentette, hogy változások lépnek életbe az Izraelben tartózkodó ukrán állampolgárokkal kapcsolatban, tekintettel arra, hogy az elmúlt hetekben több ukrán állampolgár már visszatért hazájába. A változás részeként úgy döntöttek, hogy június 30-ig meghosszabbítják az Izraelben legálisan tartózkodó ukrán útlevéllel rendelkezők tartózkodási vízumát. Ezenkívül amennyiben munkát vállalnak a tartózkodásra jogosító vízummal, nem fognak semmiféle végrehajtási intézkedést foganatosítani velük szemben. A háború kitörése előtt illegálisan Izraelben tartózkodó ukránokat június 30-ig nem utasítják ki az országból, ők azonban nem vállalhatnak munkát (Ynet).

Izrael nem engedélyezte egy EP-képviselő beutazását

Izrael nem engedélyezte, hogy Manu Pineda európai parlamenti (EP) képviselő belépjen az országba. Pineda egy parlamenti delegáció élén a palesztin területeken is látogatást tervezett. Az izraeli külügyminisztérium „az illetékes izraeli hatóságoktól származó” – közelebbről meg nem nevezett – információkkal indokolta mindezt. Válaszul a teljes, tizennyolc fős európai küldöttség lemondta izraeli útját. Pineda képviselőtársaival egyebek között az al-Dzsazíra tudósítója halálának körülményeiről akart tájékozódni, akit május 11-én lőttek agyon Ciszjordániában egy izraeli katonai művelet során. Izrael 2018-ban határozott arról, hogy nem engedik be a zsidó állam bojkottjára felszólító szervezetek aktivistáit. A Jerusalem Post című lap vasárnap jelentette, hogy Pineda korábban a Gázai övezetben éppen egy ilyen szervezetnek dolgozott és állítólag a palesztin területet uraló radikális iszlamista Hamász vezetőjével, Iszmail Hanijével is találkozott. Az EU, az Egyesült Államok és Izrael is terrorszervezetként tartja nyilván a Hamászt. (24.hu, MTI)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.