Több palesztin meghalt fegyveres összecsapásokban Ciszjordániában

Két palesztin fegyveres meghalt a csütörtök reggel kitört összecsapásokban Ciszjordánia különböző részein – jelentette a ynet csütörtökön.

Az izraeli hadsereg jelentős erőkkel hatolt be a Ciszjordánia északi részén, Dzsenin mellett található Jaabad nevű faluba, és felrobbantotta annak a palesztin terroristának a házát, aki március végén Bnei-Brakban meggyilkolt öt embert.

A házrombolás miatt fegyveres összecsapások törtek ki két különböző helyen a faluban, melyekben meghalt a Hamasz egyik helyi tisztje, és súlyosan megsebesült két másik palesztin fegyveres.

Csütörtök reggel a Ciszjordánia déli részén, Betlehemben lévő Dahise menekülttáborban is heves tűzharc zajlott az izraeli biztonsági erők és a helyi palesztin fegyveresek között, melyekben agyonlőtték a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet egyik tagját, aki korábban egy izraeli börtönben raboskodott.

A házának lerombolására ítélt, 27 éves palesztin március 29-én négy civilt ölt meg az ultraortodox Bnei-Brakban, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban, melyben egy rendfenntartót is halálos lövés ért.

Az izraeli hadsereg már egy nappal a merénylet után kezdeményezte otthonának lerombolását, és a múlt hónapban bontási parancsot adtak ki az épületre. Az izraeli hatóságok szerint a terroristák otthonának lerombolása elrettentő erővel bír, segíti a további merényletek megakadályozását.

Az évek során azonban számos izraeli védelmi tisztviselő megkérdőjelezte ennek a gyakorlatnak a hatékonyságát, emberi jogi aktivisták pedig igazságtalan kollektív büntetésnek tekintik – emlékeztet a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

Márciusban eddig 19 emberéletet követelő terrorhullám kezdődött Izraelben, és ezért meredeken nőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között. Az izraeli hadsereg fokozta ciszjordániai tevékenységét, hogy megkísérelje megfékezni az egyre terjedő erőszakot.

Március közepe óta legkevesebb 32 palesztin vesztette életét. Sokan közülük razziákon kitört összecsapásokban, de palesztin civilek is áldozatul estek a Ciszjordániában fellángolt tűzharcokban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.