Kinyílik a kapu: izraeliek is szurkolhatnak a katari világbajnokságon

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok hiánya ellenére izraeliek is beutazhatnak Katarba, hogy megnézzék a vb-mérkőzéseket, miután a Külügyminisztérium, a Honvédelmi- és a Sportminisztérium valamint a FIFA képviselői közötti együttműködést követően megállapodás született.

A Külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy izraeliek is részt vehetnek a katari világbajnokságon, annak ellenére, hogy a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat. A Külügyminisztérium, a Honvédelmi- valamint a Sportminisztérium munkája a FIFA képviselőivel megegyezéssel zárult, amely lehetővé teszi, hogy izraeli állampolgárok is beléphessenek a jövő novemberi világbajnokságnak otthont adó országba.

“Ma újabb politikai sikert értünk el, amely örömmel tölti el a rajongók szívét” – mondta Jair Lapid külügyminiszter. “A futball és a sport szeretete összeköti az embereket és az országokat, és a novemberi világbajnokság új, meleg kapcsolatok előtt nyitja meg a kaput.”

A meccsekre jegyet vásárló izraelieknek szurkolói igazolványt (Fan ID) kell kiállítaniuk online (beutazási vízum helyett), amelynek birtokában beléphetnek Katarba, és szállást is foglalhatnak az országban.  

“Üdvözlöm az izraeli sportrajongók számára elért megállapodást” – mondta Beni Ganz védelmi miniszter. “Katar nemzetközi jelentőségű ország, amely régiónk stabilitásának megőrzéséhez is hozzájárul.”

Chili Tropper sportminiszter is üdvözölte az egyezményt, és “fontos politikai és sporthírnek” minősítette. “Sok sportszerető izraeli boldog ma” – tette hozzá Tropper. 

Annak érdekében, hogy az izraeliek Katarba repülhessenek, folynak a koordinációs erőfeszítések az Izraelből a Perzsa-öbölbeli országba irányuló közvetlen járatokkal kapcsolatban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz