Lapid: “Ha egy izraelit elrabolnak vagy megölnek Törökországban, a családja nem fogja túltenni magát rajta”

Yair Lapid külügyminiszter utalt a törökországi utazásra kiadott figyelmeztetésre, és kijelentette, hogy “ha egy izraelit elrabolnak vagy megölnek Isztambulban, nem hiszem, hogy a családja elfogadná azt a tényt, hogy figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést”. Lapid hozzátette: “Aggodalommal tölt el bennünket, hogy vannak, akik még mindig Törökországba utaznak. A figyelmeztetések nem jelképesek.”

Az izraeli vezetés attól tart, hogy az Iráni Forradalmi Gárda ügynökei jelenleg Törökországban, azon belül valószínűleg Isztambulban tartózkodnak, és megpróbálnak terrortámadást végrehajtani az ott tartózkodó izraeliek ellen, megtorlásul az Izraelnek tulajdonított Iránon belüli, a napokban végrehajtott merényletekért.

A hét elején magas rangú izraeli tisztviselők megerősítették, hogy az izraeli biztonsági erők a török ​​hírszerző szervezettel együttműködve, a közelmúltban sikeresen meghiúsítottak egy irániak által izraeli célpontok ellen tervezett támadást Törökország területén.

A terrortámadástól való félelem az alapja annak is, hogy kedden az izraeli hadsereg egy új irányelvet adott ki, amely szerint minden jelenleg Törökországban tartózkodó tisztnek, alkalmazottnak és sorkatonának azonnal el kell hagynia az országot, és minden addig kiadott kivételes engedélyt azonnal visszavonnak, még a török ​​repülőtereken más célországokba irányuló csatlakozó járatokat sem lehet használniuk.

A hét elején az izraeli média arról is beszámolt, hogy voltak olyan izraeli turisták, akiket telefonon hívtak fel, és azonnali veszélyre figyelmeztették őket. Elmondásuk alapján az izraeli elhárítás biztonsági őröket küldött értük, egy lövésálló járművel egyenesen a repülőtérre vitték őket, míg a csomagjaik a szállodában maradtak, és azokat csak később küldték utánuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.