Jeruzsálem, július, jazz

Jeruzsálemi Jazz Fesztivál

Jeruzsálem Jazz Fesztivál

Avishai Cohenből kettő is van az izraeli jazzben, az egyik, a legenda, aki Chick Corea bőgőse volt, a másik a trombitás.

Az idei évben ő lett a jeruzsálemi Jazz Fesztivál művészeti vezetője. Ami feltűnt, hogy idén kevesebb lett a jazz-zel éppen csak érintkező, pop és etno produkció a programban, de azért maradt bőven…

Ha nem is minden jazz, de izgalmas, korábban soha nem hallott társításokat hozott össze a fesztivál. Műfajok, országok, zenei kultúrák, ölelkeznek majd az Izrael Múzeum színpadain (Ruppin Boulevard, 11 Hakirya, Jeruzsálem).

Gyorslista a fellépőkről, fülszövegekkel időpontokkal:

Rögtön a mélybe!

Avisai Cohen Quartet

Érzékeny meditatív muzsika, a misztikussal, a belső világokkal puhán érintkező jazz. A korábbi karcosabb zenéiből megmaradt ez a nyugtalan trombitajáték, de most ez egyszerre ringat is vigasztal is. A koncert az amerikai EMC kiadónál megjelent lemez, a Naked Truth világpremierje.

Zongora: Yonathan Avishai

Bőgő: Barak Mori

Dob: Ziv Ravitz

Trombita: Avishai Cohen

Csütörtök 21:00

A 35 éves gitáros Julian Lage 9 évesen Carlos Santanával játszott, és azóta a fenegyerek státuszból a  komoly jazz-muzsikus státuszba lépett. Albumjain, koncertjein  a műfajok tucatját érinti, a bluestól, a jazzrockig, a klasszikus jazztől, a modern zenei világokig. Triójában a másik két muzsikus is otthonosan mozog minden műfajban. A jazzben a “ki-mindenkivel-játszott-együtt” lista a rangjelzés. A trió listája impozáns. De ennél is fontosabb, hogy eleven kreatív muzsikát játszanak együtt.

Julian Lage – gitár
Jorge Roeder – bőgő
Dave King – dob

Kedd 20:00

Szerda 21:00

Fred Hersch zongorista az USA-ból. Grammy díj és jelölések tucatjai, szólóalbumok sokasága, nagy jazz sztárok hosszú  névsora, akikkel együtt játszott. Mára már ő is a jazz történelem fontos figurája. 

Két szólókoncertre érkezik a Jeruzsálemi Fesztiválra.

Szerda 19:00 

Csütörtök 20:00

Edmar Castenada és Gregoire Maret

Kolumbia – Svájc

Mikor megláttam a két muzsikus instrumentumait az kérdeztem magamtól: mit fognak ezek együtt csinálni ? Kolumbiai hárfa és szájharmonika…

Más-más zenei világokból érkeztek a jazz fővárosába New Yorkba. Edmar Castaneda hangszere úgy szól néha, hogy a legnagyobb latin gitárosok világát idézi.

Gregoire Maret pici hangszerével pedig olyan nagyok zenekaraiba fért be mint Herbie Hancock, Pat Metheny, Tito Puente, Toots Thielemans, Cassandra Wilson, Prince és Elton John.  Hancock.

Edmar Castaneda varázslatos hangszere pedig pedig együtt pendült John Scofielddal, Gonzalo Rubalcabával, Marcus Millerrel, John Patituccival, Stinggel.

Igazi csúcstalálkozó tehát a duó. A dél-amerikai folk, a blues, az klasszikus balladák, a latin tropical  és a kortárs New York-i jazz gazdag kifinomult, ritmikus, és álomszerű fúziója virtuóz előadásban. 

Kedd 20:00

Szerda 21:15

A szaxofonos Albert Begert az avantgarde jazz rajongóinak nem kell bemutatnom. Új formációja a Cosmos Ensemble szelídebb utakon tér vissza a jeruzsálemi fesztiválra.

A pszihedelikus zene, az ős-elektronika és az etno zene keveredik ebben a muzsikában a szabad improvizációval.

A kortárs izraeli jazz supergroupja az új zenekar:

Albert Beger – tenor szaxofon,

analóg szintetizátorok,

Roy Zuzovsky – trombita

Shay Hazan – bőgő, gimbri

Amir Bar Akiva – dobok

Kedd 21:15

A gnawa, a „marokkói blues” extatikus lélekzene, az iszlám szufi ágának muzsikája, Maliból és Mauritániából érkezett Marokkóba. Olyan muzsikusok szerettek bele Robert Plant, Jimmy Page, Jimi Hendrixig. És most a szefárd gyökerekkel rendelkező izraeli énekesnő Lala Tamar is. Zenéje az ősi észak-afrikai dallamok, az andalúz és a ladino zene ritmikus fúziója az elektronikus ütemekbe burkolt pop érintésével.  

Marokkóból most nem csak a gnawa inspirációjával tér haza, de egy muzsikus partnert is hoz a fesztiválra, Samir Langust, az első gnawa-művészt, aki Grammy-jelölésig jutott.

Kettőjük együtt muzsikálása a két egymásba fonódó zenei kultúra közötti mély rokonságra épít. Lendületes ritmikus zene tele lélekkel.

Két klippel tudom csak illusztrálni mert ez a fesztivál-koncert a fúzió ősbemutatója lesz.

Szerda 19:30

Csütörtök 20:00

A fesztivál török vendége Volkan Incüvez. One-man show elektromos gitárra, kis-ázsiai húros hangszerekre és loopokra, a török népzene és az improvizatív zene kereszteződésében.

Csütörtök 19:30 

Még egy török vendég: Dilan Balkay

Az ő muzsikája is csak jóindulattal nevezhető jazznek. Trip-hop néhány jazz elemmel. 

Szerda 20:00

Megint egy furcsa tandem, török vendéggel.

Melike Sahin, aki világzene listák csúcsáig jutó Baba Zula zenekar énekese volt, de a szólókarrierje még ennél is fényesebb. Hazai vendéglátója a Boom Pam zenekar.

A veterán izraeli szörf-rock banda (Balkan-Eastern-Groove) még egy meglepetést tartogat a bulira Kutimant a zenebűvészt és videóművészt.  

Mediterrán arabeszk, keleti pszichedeliával, balkáni ritmusokkal, rockkal, funkkal, lelket megdöngető elektromos gitárral, táncolható parti groove-okkal és elektronikával. Ezt a koktélt kavarják majd Melike SahinKutiman és a Boom Bam. ​​

Ez is két-klipes ajánlat, mert így együtt elsőbál lesz.

Szerda 22:00

Az afrikai ritmusok varázsa annyira magával ragadta Ben Aylont, Izrael egyik vezető ütőhangszeresét, hogy a muzsikáját, és az életét is megváltoztató felfedezőútra indult. Nyugat-Afrikában Guineában  kezdett tanulni Saboula Bangoura  mesternél.

Megvan a koncert gerince: A Jeruzsálemi Jazz Fesztiválon, 16 évvel közös útjuk kezdete után, a mester és tanítványa találkozik egy generációkon kultúrákon átívelő párbeszédre. Elsöprő, vad és gazdag ritmusú koncertet igérnek.

Erre a koncertre izraeli a vendéget hívtak, Yair Hashachart, az Aylon vezette „Black Guru” és „Gulaza” együttesek egykori tagját. Ő gitáron és az afrikai “hárfán” a korán játszik majd.

Kedd 22:00

Zion Golan dalait olyan előadók vitték sikerre újra mint a Jemen Blues vagy az A-Wa. 50 évnyi énekes karrierrel, 22 lemezzel a háta mögött méltán nevezhető a jemeni zsidó zene nagy öregjének.

A csupa fiatalból álló El Khat zenekar ugyannek a hagyománynak az új hulláma, a fesztiválon először lépnek majd fel együtt, de már lemezszerződésük van egy közös zenei anyagra. Zion Golan együttműködése fiatal El Khat zenekarral  a jemeni kultúra megőrzése iránti élethosszig tartó elkötelezettség folytatása.

csütörtök 22:00

Sandman Project sok kiváló jazz muzsikussal dolgozott együtt most az etnogroove-ok felé vették az irányt. A világ amin végigutaznak hangzások és ritmusok játszótere, ami Nyugat-Afrikában kezdődik, Etiópián át, New Yorkban feltankol, és a Közel-Keleten ér véget.  Aki együtt utazik velük: J. Lamotta akinek az afrobeat, hip-hop, etio és jazz hatásokból gyúrt popzenéje a nemzetközi piacon is kelendő. 

A New Yorkban és Berlinben eltöltött évek után Yonatan Levi hazatért, és most Katia Toobool zongorista zenekarát erősíti. Játékosság és energia ez Katia Toobool védjegye, és ezt sugározza szét akár szólóban, akár trióban, vagy más nagyobb formációban játszik.

Most csak a két zenekarvezető Yonatan Levi és Katia Toobool  darabjait játszák majd.

Asaf Yuria: tenor szaxofon

Alex Levin: altszaxofon

Katia Toobool: zongora

Yonatan Levi: bőgő

Ofri Nehemya: dobok

Yonathan Avishai neve már felbukkant az ajánló elején Avishai Cohen trombitás zenekarában. Saját formációjával, saját darabokat, stenderdek saját átiratait játssza majd és meglepetéseket ígér. Az európai jazz élvonalához tartozó zongoristát nehéz műfajhoz kötni. Dallamos, derűs világ az övé. Tényleg játszik a zongorán. Izraeli játszótársai a hazai élvonal kiváló muzsikusai:

Yonathan Avishai – zongora
Barak Mori – bőgő
Roni Ivrin – ütőhangszerek
Amir Bresler – dobok

(Ő lesz a kapocs a következő ajánlathoz.)

Amir Bresler Quartet

Az ország egyik és legelfoglaltabb dobosa Amir Bresler. Minden komoly sztár Avisai Cohentől Daniel Zamírig vele akar zenélni, ha kreatív és muzikális dobosra vágyik.

Saját projektjei viszont a kisérletezésről szólnak. Az új kvartettje az etno-groovok felé veszi az irányt. Amir Bresler dobjai mellett, Roni Ivrin ütőhangszeres, Gilad Abro basszusgitáros, a ritmusszekció,

Gershon Waiserfirer trombitán és elektromos oudon játszik majd. 

Csütörtök 21:15

Ez itt a klipen még Bresler egy korábbi egy formációja:

Még egy dobos-vezette zenekar:

Shay Zelman Quartet egy Cedar Walton tribute koncerttel készül a Jeruzsálemi Jazz Fesztiválra. A hardbop stílus jó alkalom a négy kiváló izraeli muzsikusnak hogy megcsillogtassa a tudását.

Jonathan Cohen – szaxofon
Nitsan Kolko – zongora
Dor Samukha – bőgő
Shay Zelman – dobok

Szerda 22:00

Guy Mintus izraeli zongoraművész triója eklektikus és energikus show-val érkezik a Jeruzsálemi Fesztiválra. A Gerswin Playground című lemezük egyszerűen játszótérnek tekinti az amerikai zseni darabjait. 

Guy Mintus – zongora, ének

Eran Haradi – bőgő

Yonatan Rosen – dobok

Kedd 21:00

Hiányzott a fesztivál palettáról egy a hot jazz, a dixieland, New Orleans, Benny Goodman. A Kobi Salomon Quartet tölti majd ki ezt a hiányt.

Kobi Salomon – klarinét

Hezi Hait – gitár

Assaf Hakimi – gitár

Shay Zelman – dob

Tzaneret két bariton szaxofonos és egy dobos, ismerjük őket a Hoodna Orchestra- ból Marsh Dondurma-ból és Bint El Funk-ból. De a Tzaneret egy groove-os, funkos utcabuli. Hogy szalonképesek legyenek, hip-hop, és pop sztárokat hívtak vendégül az Izrael Múzeumba, hogy kicsit felrázzák a sok nehézzenében megfáradt hallgatót.

Tzaneret – a főszerepben: Hadar Farjun és Yasmin Leselrot 

Kedd 20:30

Tzaneret – a főszerepben: Yakir Sasson és Yaron Uzana

Szerda, 20:30

Csütörtök 19:00

Napokra lebontva itt a teljes program: jerusalemjazzfestival.org.il

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.