Legfelsőbb bíróság: Izraelben a férjezetlen nőknek is jár a meddőségi kezelés

A Laniado kórház Netanján – Fotó: Wikipedia

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság határozatban elítélt egy kórházat, mert nem biztosította a meddőségi kezelést férjezetlen nőknek – jelentette a Háárec című izraeli újság hétfőn.

Az alkotmánybíróságként is működő testület ítélete szerint tilos volt, hátrányosan megkülönböztető jellegű, sértő és fájdalmas az, hogy megtagadták hajadonok meddőség elleni kezelését.

A netanjai ultraortodox Laniado kórház azzal az indoklással nem végezte el a kért meddőségi kezelést, hogy ez a kórház vallási intézmény, és a zsidó vallási törvénybe ütközik a meddőségi kezelés olyan nők számára, akik még nem mentek férjhez.

“Ez az emberi méltóság lényege elleni támadás, amely magában foglal megaláztatást is” – írta hétfői döntésében a bíróság három bírája, s véleményük szerint a kórház a betegjogi törvény értelmében is tiltott diszkriminációt követett el.

A kórház egy körzeti bíróság 2017-es határozatát próbálta megfellebbezni a legfelsőbb bíróságon, amely hatvanmillió sékeles (több mint 6 milliárd forintos) bírságot szabott ki a Laniadó kórházra egy csoportos kereset nyomán.

A bíróság határozata szerint hátrányos megkülönböztetést jelent és sérti az emberi méltóság lényegét, ha a termékenységi kezelést csak házaspárok számára engedélyezik, és a nem házasok számára megtagadják ezt a lehetőséget.

“Ha bezárják az ajtókat a hajadon nők előtt, ezzel érvénytelennek és alacsonyabb rendűnek minősítenek minden újfajta családot az egymással házasodó férfi és nő hagyományos családjával szemben. Kizárásuk sértő, és a diszkriminált nőknek pénzügyi károkat is okozhat” – vélekedett az ítélet indoklásában Anat Baron bírónő.

Netanján Jekutiel Jehuda Halberstam rabbi alapított ultraortodox közösséget, majd a zsidó vallás parancsait követő kórházat. Halberstam rabbi a második világháború előtt a kolozsvári ultraortodox zsidók vallási vezetője volt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.