Izrael felszámolta a Hamasz újabb támadó alagútját a Gázai övezetnél

Hamasz terroralagutat tárnak fel a Gázai övezet északi gázai határának mentén
Az IDF által 2022. augusztus 15-én közzétett képen a biztonsági erők egy Hamasz terroralagutat tárnak fel a Gázai övezet északi gázai határának mentén. A bal oldali kerítés Izrael régi határkerítése a nemzetközileg elismert határ mentén, a jobb oldali pedig a új, földalatti akadállyal. – Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az izraeli hadsereg felszámolta a Gázai övezetet irányító Hamasz palesztin terrorszervezet újabb támadó alagútját az övezet északi résznél – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn.

A lapnak nyilatkozó tisztviselő szerint ezt az alagutat a tavaly májusi hadműveletben egyszer már elpusztították, de azóta a Hamasz újjáépítette, és két új ágat toldott hozzá.

A járat behatolt Izrael felségterületére, de az izraeli területeken megépített, föld alatt is mélyen lenyúló betonfal miatt érdemben nem tudták átvezetni a határon, és nem jelentett veszélyt.

“A közelmúltban vettük észre, hogy erőfeszítéseket tettek a régi alagút nyomvonalának helyreállítására, és vizsgálatok után megtaláltuk az alagutat a két, Izraelbe hatoló új ágával együtt” – nyilatkozott Nimród Aloni tábornok, a gázai egység parancsnoka.

A hadsereg nem közölte, hogy pontosan milyen mély volt az alagút, de azt bejelentették, hogy Gáza város területén volt a bejárata. Hatalmas mennyiségű betont öntöttek a két járatba, és ezzel működésképtelenné tették azokat.

Izrael az utóbbi években épített csúcstechnológiájú érzékelőkkel ellátott, föld alatt is kiterjesztett betonfalrendszert, hogy megvédje déli városait a gázai alagutak ellen, amelyek korábban komoly biztonsági fenyegetést jelentettek. A föld felett pedig hat méter magas acélkerítést húztak fel izraeli területen belül, több tucat méterre a nemzetközi határtól. Emellett radarrendszerekkel, egyéb megfigyelő eszközökkel és távirányított fegyverekkel is bővítették a határ védelmét.

Izrael a múlt héten, az Iszlám Dzsihád terrorcsoporttal vívott háromnapos hadműveletben egy másik támadó alagutat is felszámolt a Gázai övezet déli részén, de a föld alatti fal miatt az szintén nem jutott át izraeli területre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.