A két ország együttműködését méltatta az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere Jeruzsálemben

Jair Lapid és Ben Zajid
Jair Lapid és Ben Zajid közös nyilatkozatot tesz a jeruzsálemi Miniszterelnöki Hivatalban, 2022. szeptember 15. – Fotó: Haim Tzach / GPO

Az Izraellel két évvel ezelőtt az Ábrahám-egyezményekkel elindított együttműködést méltatta az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Abdallah bin Zajid Al Nahajan izraeli látogatásán – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja csütörtökön.

“Nagyon kevesen gondolták, hogy már két év után ilyen sikeres lesz ez a kapcsolat” – mondta Nahajan sejk a jeruzsálemi elnöki rezidencián Jichák Hercog izraeli államfőnek.

A külügyminiszter az államfőn kívül találkozott többek között Jair Lapid miniszterelnökkel, Beni Ganz védelmi miniszterrel, Benjamin Netanjahu ellenzéki vezetővel.

Nahajan korábban ellátogatott a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumba is, ahol koszorút helyezett el az Emlékezés Csarnokában az örök lángnál.

- Hirdetés -

“Azért vagyok itt ma, hogy emlékeztessem magunkat a történelem tanulságaira és arra a nagy felelősségre, hogy toleránsan kell építenünk közösségünket és társadalmunkat” – írta az emírségek képviselője az intézmény vendégkönyvébe látogatásának végén.

A külügyminiszter szerda este érkezett Izraelbe, hogy az izraeli vezetőkkel közösen megünnepelje az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálásának, az amerikai közvetítéssel megszületett Ábrahám-egyezmények második évfordulóját. Útjára három másik emírségekbeli miniszter és Avi Berkowitz kísérte el. Utóbbi Donald Trump volt amerikai elnök tanácsadójaként kulcsszerepet játszott a megállapodások létrejöttében.

Az elmúlt két évben 450 ezer izraeli turista látogatott el a Perzsa-öböl menti országba, és 1,4 milliárd dollár értékű befektetés érkezett onnan Izraelbe.

A kapcsolatokat normalizáló Ábrahám-egyezmények két évvel ezelőtti másik aláírójával, Bahreinnel eddig szerényebb eredmények születtek mindössze néhány millió dolláros kereskedelmi forgalommal.

Az Ábrahám-egyezményben szintén részt vevő Marokkóval is szorosabbá váltak a kapcsolatok, már heti tíz repülőjárat közlekedik a két ország között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.