Apokalipszis rögvest

Rogel Alper írása

Tantura tengerpart
Tantura – Fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo

Mindegyik pont már önmagában katasztrofális. És ha kettő együtt valósul meg, az maga az apokalipszis – írja Rogel Alper a Haarecben.

Ha a televíziós híradásokon keresztül figyeljük az izraeli valóságot, miközben egyszerre mindig csak egy központi kérdésre összpontosítunk, az megakadályozza a teljes kép látását. Ez elvakít az ország súlyos és visszafordíthatatlan általános eszkalációja, és a fenyegető katasztrófa teljes terjedelmével szemben.

Ha összekapcsoljuk a pontokat, a következő nagy képet kapjuk:

  1. Netanjahu: deklarált, világos és hiteles célja a jogállamiság felszámolása, és a politikai rendszer tekintélyelvű diktatúrává változtatása annak érdekében, hogy felmentse magát perében az ítélet alól. Lényegesen nagyobb az esélye rá, hogy visszatérjen a miniszterelnökségbe, mint bármely más miniszterelnökjelöltnek.
  2. A palesztinok: nagy az esélye az erőszak és a terrorhullámok folytatódásának Ciszjordániában, a Palesztin Hatóság összeomlásának, egy teljes körű intifáda kialakulásának, jelentős izraeli katonai hadműveletnek Dzsenin-Nablus térségében. Az izraeli arabok egy része fellázad majd. Kölcsönös lincselések és pogromok, afféle mini-polgárháborúk lesznek országszerte.
  3. Hezbollah: Naszralla retorikája és merészsége egy irányba vezet. Háború tör majd ki, amelyben az izraeli hátországra hatalmas mennyiségű rakéta zuhan, mely példátlan pusztítást fog okozni. Megjegyzem, a katonai hírmagyarázók és a magas rangú tisztek mindig úgy beszélnek erről a forgatókönyvről, hogy „amikor kitör a következő háború északon”, és soha nem „ha”.
  4. Az iráni atom: az első hadjárat összes fegyverét az asztalra tették. Irán az atom felé száguld. Izrael elkötelezett az iráni katonai akció mellett, melyre Irán rakétacsapásokkal fog válaszolni. Ez egy nagy, több színhelyen zajló háború lesz. Ez a harc valójában már elkezdődött, fokozatosan és következetesen a nagy robbanás irányába eszkalálódik. Mikor? A következő kormányzati ciklus alatt, ha az kitart néhány évig. Az a lehetőség, hogy ez a kormány egyáltalán meg sem alakul, a következő ponthoz vezet:
  5. Választási fordulók: inkább további választási fordulók legyenek, mint Netanjahu visszatérése, de ez is a politikai rendszer tönkretételéhez és instabilitáshoz, végső soron pedig a rendszer összeomlásához vezet.
  6. A drágaság: tovább fog emelkedni, vagy sajnos nem lesz javulás. A tiltakozók ugatnak, és az árkaraván elhalad mellettük újabb csúcsok felé.
  7. Népességrobbanás és környezetrombolás: a jelenlegi ütemben csak idő kérdése, hogy az izraeli gazdaság olyan szamárrá váljék, amely összeomlik a folyamatosan hízó ultraortodox messiás súlya alatt.

Ez a nagy kép. Mindegyik pont önmagában is katasztrofális. Ha egyszerre kettő-három valósul meg belőlük, az azonnali apokalipszist jelent. Ahogy Meir Wieseltier írta egyszer: „Életem legjobb hónapjai / sőt egész jó hónapjai, amelyek életemben voltak, milyen szerencsések, / mindegyiket átöleli a tátongó hajlandóság, ahogy csendes szívvel várják a katasztrófát.”

Szóval legyetek boldogok a még hátralévő hónapokban. Ellenkező esetben nehéz lesz reggel felkelni.

Héberből fordította Sherer Anett

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.