Szétesett az arab pártok Közös Listája, jelentősen megnőtt Netanjahu esélye a visszatérésre

Ahmed Tibi és Ajman Uda
A Taál és a Hadas pártok vezetői (jobbról): Ahmed Tibi és Ajman Ode – Fotó: Központi Választási Bizottság

A már bejelentett egyezség ellenére a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája, s ezzel jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahunak, a jobboldali Likud párt elnökének az esélye a visszatérésre Izrael kormányfői székébe – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet csütörtök este.

Felbomlott a korábban már bejelentett megállapodás a Hadas, a Balad és a Taál nevű pártok között, váratlanul szétesett az arab pártok Közös Listája az utolsó pillanatban – komoly politikai drámát okozva a Ynet értékelése szerint.

A portál szerint főleg a listán elfoglalt helyeken különböztek össze a politikusok, s végül két külön lista beadása mellett döntöttek: a Hadas és Taál egy listát nyújtott be, s a Balad külön pártként indul a november elsejére kiírt izraeli parlamenti választáson. “Más helyzetet akartunk, meg akartuk menteni a Közös Listát, ez nagyon sajnálatos” – közölte Ahmed Tibi, a Taál elnöke a változásról.

Ez a pártszakadás megpecsételheti a Ynet szerint a 2022-es választások sorsát, ugyanis a korábbi választások adatai alapján a három arab pártból legalább az egyik, vagy Manszur Abbasz Raám nevű pártja, vagy a Balad nem fogja átlépni a 3,25 százalékos bejutási küszöböt. Ráadásul a szakértők szerint az eleve csekély arab választási részvétel tovább csökken, ha külön-külön indulnak az arab pártok, miközben az Izrael ötödét kitevő arab kisebbség alacsonyabb választási részvétele a Netanjahu-tábort erősíti. 

- Hirdetés -

Ha nem mondanak le az esetleges kedvezőtlen közvéleménykutatási eredmények esetén sem a megmérettetésről a választásokig, akkor olyan sok szavazat veszhet kárba indulásukkal, hogy Benjamin Netanjahu jobboldali vallásos tömbjének jelentős esélye lesz megszerezni a kneszet 120 képviselői helyéből legalább 61-et, és ezzel a volt miniszterelnök ismét szűk jobboldali-vallásos kormányt alakíthat a korrupciós pere miatt ellene felállt táborral szemben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.