Az Egyesült Államok szembe fog helyezkedni minden Ciszjordánia annexiója irányába tett lépéssel

Antony Blinken amerikai külügyminiszter – Fotó: Ron Przysucha / Amerikai külügyminisztérium

Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében – hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.

A külügyminiszter kijelentette, hogy “az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett, akkor is, ha olyan célokat követ, amelyeket Benjamin Netanjahu megválasztott izraeli miniszterelnök ellenez”. Ide sorolta az izraeli-palesztin konfliktust illetően a kétállami megoldást, valamint a 2015-ös iráni atomalku felélesztését. 

A tárcavezető egyben figyelmeztette a leendő izraeli kormány vezetőjét, hogy az Egyesült Államok szembe fog helyezkedni minden olyan politikai lépéssel, amely kiszorítaná a palesztinokat, vagy még jobban megnehezítené a kétállami megoldás kivitelezését és, ami “végzetes lehet Izrael hosszú távú biztonságára és jövőjére, mint demokratikus zsidó állam”. Blinken mindenek előtt a telepespolitika kiterjesztésére, illetve “Ciszjordánia annexiója irányába tett lépésekre” utalt.

Hangsúlyozta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata az új izraeli kormányt a politikája, nem pedig “az egyes személyek” alapján fogja megítélni. Blinken ezzel két olyan kijelölt miniszterre utalt, akivel kapcsolatban az Egyesült Államok korábban kifejezte aggályait, hogy határozottan palesztin- és arabellenes nézeteket hangoztattak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.