Likud képviselők bepanaszolták a “Haaretz” lapot Raviv Drucker véleménycikke miatt

A "King Bibi" szobor a Rabin téren, 2016 – Fotó: Wikipedia

Tegnap az Izraelinfo is szemlézte azt a véleménycikket, amelyben Drucker részletezi Netanjahu kormányfő-jelölt várható, az ország jogi és politikai berendezkedését érintő, a demokratikus értékeket veszélyeztető lépéseit, és az ezeket ellenzőknek országos méretű tüntetéseket javasol. A cikk illusztrációja egy 2016-os tüntetésen “ledöntött” arany Netanjahu szobor volt.

Drucker cikke nyomán Amir Ohana, Galit Distal Atbarian és Shlomo Karai a főügyész Behrab-Miarához fordult, és követelték, hogy rendeljen el rendőrségi vizsgálatot az újság ellen.

“Nehéz és zavart szívvel fordulunk Önhöz” – írták panaszukban. “Egy sajtóorgánum ellen politikai véleménynyilvánítás miatt nyomozást kezdeményezni igen szélsőséges és összetett lépés, ami bénító hatással lehet a sajtószabadságra. Azonban a két bepanaszolt – a Haaretz és Drucker – robbanékony anyaggal tölti meg a levegőt, és soha nem lehet tudni, hogy melyik őrült fogja meggyújtani a gyufát. Veszélyes napok ezek, és hogy megvédjük a demokráciát a veszélyektől, Izraelben léteznek megfelelő intézmények.”

Továbbá szerintük pont Drucker és a Haaretz magas olvasottsága miatt megvalósul az erőszakos cselekményre felbujtás büntető tényállása. “A Haaretz-et tömegek olvassák. Legtöbbjük értelmes és törvénytisztelő ember, még ha csalódott is a legutóbbi választások eredménye miatt. Statisztikai szempontból azonban szinte elkerülhetetlen, hogy egy maroknyi forrófejűt, akik a megválasztott miniszterelnök földön fekvő képét látják, vérengzésre és cselekvésre ösztönöz.”

A Haaretz újság a következő nyilatkozattal reagált: “Cikkében Raviv Drucker tömeges tiltakozásra szólított fel a leendő kormány által tervezett antidemokratikus lépések ellen. A tüntetések szabadsága nem csak törvényes (még) Izraelben, de egy demokratikus országban ez alapvető jognak számít. A cikkét illusztráló fényképen Benjamin Netanjahu arany szobra látható, amelyet 2016-ban Itai Zelait képzőművész helyezett el a Rabin téren, és tiltakozásul a polgárok ledöntötték. Sem a cikkben, sem a fényképen nem volt semmiféle gyilkosságra való felbujtást. Teljes mértékben elutasítjuk a főügyészhez intézett, minden alapot nélkülöző panaszt, amelynek egyetlen célja a sajtó és a nyilvános kritikák elhallgattatása. Ez politikai célú üldöztetés, semmi más.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.