Gyertyagyújtós koncertek

Maya Dunietz – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

December 18. VASÁRNAP

Az első hanukagyertya már ég, a másodikat a jazz gyújtja majd.

Ott tartottunk a múlt hét végén, hogy péntek, szombat és vasárnap Tel-Aviv–Jaffa International Jazz Festival. A vasárnap még előttünk.

A koncerttermek fegyelmezett széksorai, a vacsorázós elit klubok helyett – ahol a jazz a deszert – most a szervezők kivitték ezt a műfajt az alter party népség kedvenc törzshelyére, a Tederbe (lánykori nevén: Beit Romano).

A fesztivált Tel-Aviv város önkormányzata szervezi, a város gáláns: a koncertek ingyenesek!

- Hirdetés -

Akkor lássuk, mi maradt vasárnapra!

Sefi Zisling trombitás az első ajánlatom aznapra.

Hosszúra nyúlna, ha a fiatal, a világhír küszöbén álló jazz-trombitás karrierjét akarnám felvázolni. Inkább így ajánlom: a jazz fúziósabb útjait kereső, crossover muzsika, háttérben a worldmusic-kal. Kiválóan alkalmas zene közel keveredni a jazzhez.

Nekem Maya Dunietz zongorista az avantgarde jazz fesztiválokról ismerős, de játszott ő rockzenekarokban is, etnikus formációkban is. Virtuóz és szabad improvizátor.

Most Miriam Tsagai Amhoy etióp zongorista lesz a vendége a Tederben.

Nincs még közös videójuk, ezért jöjjön egy klip a korábbi formációjával.

Nemzetközi sztár is maradt vasárnapra:

A müncheni Embryo zenekar. Őket mindenképpen ki kell emelnem.

A worldmusic fogalom még nem létezett 50 éve, mikor a német Embryo zenekar megalakult. A németek krautrocknak csúfolták azokat az alternatív zenéket, amiket nem tudtak hová tenni. Az Embryois ezek közé tartozott, bár ők gyakran a freejazzig is elmerészkedtek, aztán pedig a világ zenéi felé fordultak, közös lemezeket és turnékat nyomtak, indiai, afrikai, marokkói, karibi és ki emlékszik még mi mindenféle muzsikussal. Nem crossover slágergyártásra használták a népzenék inspirációit, hanem a szabad, közös zenélésre, kulturális hidak építésére.

Ez 50 éve így megy, és most itt lesznek a Tel-Aviv Jazzfesztiválon, és egy koncert erejéig összebútoroznak Abate Berihun szaxofonossal, a mi izraeli etiojazzünk kiválóságával.

Ő már sokat volt a Klipzűrben, inkább a vendéget erősíteném.

December 19. HÉTFŐ

Leikie Glick (brácsa) és Alona Milner (zongora) muzsikájával gyújtjuk a harmadik gyertyát az Stúdio Anettben. (A Felicia Blumentahl Center átmeneti szállásán, a Shapira dél-nyugati csücskében, a Shvil ha-Merets 2-ben.)

Rameau, Schumann, Prokofjev és Yehezkel Braun darabjaival ünnepelhetünk majd, és egy erre az alkalomra született átirattal. Paquito D’Rivera afro-cuban jazzvirtuózának egy klarinétra írott darabja szólal meg majd brácsán. Ősbemutató lesz, így nincs videóm, sajnos.

Leikie Glick egy korábbi koncertrészletével ajánlom a Studio Anett Hanukát.

Van egy hely Tel-Avivban, ahol a hét minden napján élő jazz szól. Nem lehet mellényúlni, ez tutti. 

A tenyérnyi Beit Hamudimról beszélek. 19-én hétfőn este itt a Nigun Quartet játszik majd, így újra mesélhetek egy kicsit a haszid jazzről:

A kilencvenes évek nagy etno feltámadása idején, amikor felfedeztük a kubai, az afrikai, a balkáni zenék erejét a New York-i zsidó zene is rákapcsolt.

A Hassidic New Wave, a Klezmatics, John Zorn és sokan mások kezdték a haszid zene motívumait, és persze a teremtő erejét átmenteni a rock, a világzene, a jazz és a kortárs zene világába. A korszak sztárja volt New Yorkban a mi Daniel Zamirunk is. A haszid jazz mára már nem kuriózum. Az irányzat egyik legkiválóbb zenekara a Nigun Quartet.

(Tavasszal Pesten is jártak a Zsidó Fesztiválon, a Rumbach Zsinagógában léptek fel.)

A Beit Hamudim olyan parányi klub, hogy három koncertet játszik majd a Nigun Quartet hétfőn este, hogy mindenki beférjen.

A kezdési időpontok:

19:30

20:00

22:30

(Majd’ elfelejtettem: 22. csütörtökön este a Nigun Quartet Jeruzsálemben, a Yellow Submarine-ban játszik majd.)

A Gray Tel-Avivban négy koncertből álló sorozatban játssza el a teljes repertoárját egy nehezen műfajba passzírozható duó: Maya Belsitzman cselló, ének, és Matan Ephrat dob.

Furcsa felállás, különösen, hogy jazz standardeket játszanak, slágereket. Derűs, easy listening nyugijazzt.

Megmutattam egy zenész barátomnak Maya Belsitzman klipjét, azt, ami itt jön mindjárt.

Na, milyen? 

„Csak az énekeljen standerdeket, aki hozzá tud tenni valami személyeset. Ez oké.”

A koncertsorozat aktuális – második – dátuma 19. hétfő, Gray Tel-Aviv.

„Hozzád és a rovatodhoz szótár kell.” Ezt a kritikát kaptam. Jó, akkor jöjjön a Kisenczy Klopédia:

Rádióbarát rockzene: Mikor meghallod a rádióban, és nem kapcsolsz el, sőt hangosabbra teszed, rázod rá a fejedet ütemesen, és aztán napokig keresed, hogy mi lehetett az, és örülsz, ha újra meghallod. Pedig nem puha, nem nyál.

Ilyen például Itay Mazilo és a Zenekar.

„Full band experience” a koncert címe, mert a fiúk hét éve nem játszottak együtt. Most a Beit HaJotzerben gyújtanak együtt egy gyertyát a rádióbarát rock nevében, hétfőn.

December 20. KEDD

A negyedik gyertya az operáé.

„Lásd, ez az én birodalmam!”

A belső világunk legszebb megfogalmazása a zenében Bartók Béla „A kékszakállú herceg vára” című operája. És ez most – koncertszerű változatban – felcsendül majd Jeruzsálemben a Hallelujah Fesztiválon.

(Nem tudom titkolni az elfogultságomat, életem legszebb munkája volt a mű filmváltozata, és Cser Krisztiánhoz is, aki a Herceg szerepét énekli majd a Jeruzsálem Színházban, akihez régi szakmai barátság köt.)

De nagyon előreszaladtam. 

„A szerelem zenei aspektusai” címet adnám a koncertnek, amelyben Csajkovszkij „Romeó és Júlia” című balettjének részletei, a „West Side Story” musical zenekari táncbetétjei, és Bartók operája egymás után szólalnak majd meg. 

Elszóltam magam, magyar szereplője, címszereplője lesz a Bartók műnek: Cser Krisztián (basszbariton). Judit szerepét a holland Deirdre Angenent (mezzo szoprán) énekli majd.

A Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekart Steven Sloane vezényli majd, kedden.

Ha nem Jeruzsálemben lennék majd kedden Bartókot hallgatni, akkor a kedvenc (itt a műfaj helyét ugrom) zenekarom, a Bzaat koncertjén lennék Tel-Avivban a Gagarinban.

A Bzaat műfaja? Durva, mint a punkzene, de olyan strukturált, mint a progrock vagy a jazz, és úgy headbangerel rá a közönség, mintha metál volna, de a sűrű ritmusváltásokban el-elgurul a fejük. 

Pedig csak egy dob-gitár duó.

Bzaat, Gagarin, kedd.

Mindig meg kell emlékeznem a rovat 2021 áprilisi indulásáról, mikor azt írom: “MissBehave koncert lesz”. 

Nekem velük nyílt meg az élet, az élőzene, mikor vége lett a koronás szünetnek.

Motown. Ha ez a szó – a detroiti kiadó neve – nem segít, akkor eldúdolom: The Supremes, The Temptations, The Four Tops Marvin Gaye, Steve Wonder, Jackson5… megvan?

A MissBehave csapata ezt ígéri: soul, flitterek, old-school groov-ok. Időutazás a 70-es évekbe hét hölgy kalauzolásával. Rögzítsd a dátumot: 2021 április 22. 20:30

Ja, nem! 

2022. december 20. kedd, Shablul.

A Fény Ünnepe nem képzelhető el Orphaned Land koncert nélkül.

Ez a név a világ minden rock-rajongójának azt jelenti: izraeli metál. Valóban, a műfaj standard hangzásába nagyon sok zsidó és arab motívumot kevernek. 

Igazi izraeli zene.

A metált sokan gondolják erőszakosnak, gyűlölettel telinek. 

Az Orphaned Land hű maradt a nevéhez: itt az árvák földjén a béke, a remény üzenete mindig fontosabb volt nekik, mint a műfajban szinte kötelező disztópia. Dalaik szövegeiben gyakran felbukkannak Korán, Tóra és Újszövetség idézetek is. Életművük igazi zenei híd a kultúrák között.

Kevés rockzenekart tüntettek ki békedíjjal: az Orphaned Land ezt is elmondhatja magáról.

Az idei hanuka koncertjük a Rieding3-ban a tel-avivi kikötő északi csücskében lesz.

A meghirdetett keddi koncertre már alig maradt jegy, ezért…

December 21. SZERDA

…egy Orphaned Land pótkoncert is lesz szerdán a Reading3-ban. 

(A tavalyi Reading3 buli – az egész koncert – fenn van a neten, de én inkább egy régebbi „best of” videót választottam:)

Az ötödik gyertya a nagy fekete hangszeré.

A Tel-Avivi Kultúrpalotában a Sela Clubban augusztusig nyolc jazz-zongoristát sorakoztat fel majd a „Fortepiano” című koncertsorozat. A névsor az egész izraeli jazz szcénát, szinte minden műfaját átfogja. Dani Gottfried, Anat Fort, Shay Maestro, Omri Mor, Maya Dunietz, Yoni Rechter, Stav Achai, Juanita Cohen Smith.

Most jön a Fortepiano második koncertje: Anat Fort.

Sokszor hallottam, de nem tudok róla gyorsportrét rajzolni. Nem köthető egy stílushoz se, de a mainstream unalmától nagyon messze van. Stabil kompozíciók és váratlan meglepő fordulatok, és mindig valami áradó derű hatja át a játékát. 

(Remélem találok jó klipet, mert a portrévázlatom gyengécske…) 

Anat Fort a Kultúrpalotában, a Sela Clubban szerdán, trióban játszik majd David Michaeli bőgőssel és Shahar Haziza dobossal, és mi nézők körbeüljük majd őket.

A Quarter to Africa zenekartól loptam a legjobb önmeghatározást: 

„Falafel Pop”. Persze a könnyen befalható slágerek világánál jóval igényesebb zene ez, és a falafeljük mellé minden izraeli népség zenéjét belegyömöszöltik a zenei pitába.

Az egyik leghangulatosabb izraeli koncertteremben lesz a buli a Kelet Nyugat Házban (בית תזרח מערב) Jaffón (Dr.Erlich 16), szerdán.

Quarter to Africa (Nem a slágereikből választottam klipet, mert azokat jól ismeritek.)

A Jericho zenekar nem azonos a hetvenes évek izraeli progrock sztárokkal a Churchills bandával, akik játszottak ezen a néven is. 

Ez a Jericho az első lemezénél jár. Alternatív countrynak hívják a zenéjüket, ami hátatfordítva a kovboj tingli-tanglinak ugyanolyan erővel és szépséggel szólal meg, mint a tesó, a városi rockblues. 

De ez egy demokratikus rovat, itt az előzenekar is kap klipet – Orr Marciano különösen, ha lemezbemutatója lesz a beer shevai buli a Ashan HaZmanban

Ráadásul ő helyi srác.

(El kell mesélnem: betettem az egyetlen létező klipjét a helyére a szövegbe és csak napokkal később jöttem rá, hogy meg se hallgattam, de akkor bepótoltam. Nagyon finom lendületes bluesos bázisról startoló rock, fúvós támogatással, okos szöveggel. És nagyon, nagyon jól szól! Aztán keresgéltem egy kicsit: Orr Marciano számos hangszeren játszik és hangtechnikát tanult…)

Odafigyelek majd Orr Marcianora, ígérem.

Na, most jöhet a főbanda, a Jericho, és hogy el ne szálljon az idő füstjével, újra a helyszín: 

Ashan HaZman, Beer Sheva, szerda.

December 22. CSÜTÖRTÖK

A hatodik gyertya az etióp zenéé. Nem is értem, hogy ez a találkozás miért nem jött létre eddig. 

Ester Rada etióp jazz énekesnő szívesen és gyakran vendégeskedik különböző jazzformációkban, és ugyanez elmondható Abate Berihunról is.

Most itt a pillanat!

Az Addis Ken, Abate Berihun kvartetje látja majd vendégül Ester Radat a Tammuzban, Beer Sheván.

Az Addis Ken etióp-soul, szakális zene és vibráló jazz egyszerre.

Ester Radat pedig nem kell bemutatni.

Tammuz, Beer Sheva, csütörtök.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a Mikulás is eljön a városba ilyentájt.

„Santa Claus is coming to town” címmel szól majd az Isolation Band karácsonyi dalos jazzbulija a Talkhouse-ban, a tel-avivi kikötőben. A Fehér Karácsonyban a Jingle Bell csilingel, és Rudolf, a piros orrú rénszarvas vágtat a Csendes éjben… Klip az nincs.

Isolation Band & Hillal Yuval

Most borulunk egy hosszút, de sebaj, a szombat végére minden kiderül majd…

A Metal HanuXmas azt jelenti, hogy Jézuska és a Hanuka is ugyanazt a négy zúzós bandát hozza majd Holonba, a Chevrolett Klubba. (HaManor9.)

A Big Trouble friss haifai banda, akik a műfaj régi glamvilágát hozzák majd.

A Dusk Realm igazi agresszív deat metal.

A Nightcrusher, idézem: „Trash groove, deathcore vonásokkal”.

A Structural pedig most jött meg az európai turnéról, és (szerintem) strukturált, dallamos deathmetált játszik.

Holon, Chevrolett Klub, csütörtököt mondtam.

December 23. PÉNTEK

A hetedik gyertyát az indie zene gyújtja majd, mert éppen ezen a napon kezdődik egy háromnapos, 27 zenekaros fesztivál, a Shisha.

A Shisa Fesztivál azoké a bandáké, akik a trendek csapdáit kerülgetve játsszák a saját zenéjüket. Függetlenek (a piactól), azaz independent, vagy ahogy becézik indie zenét játszanak.

27 zenekar 27 műfajba nehezen sorolható izgalmas út.

Nagyon lelkes vagyok, de nem mutatom be mindet. (Néhány már megfordult itt a rovatban, sokat pedig még videókról, megosztókról sem ismerek.)

Délután 17:00-től hajnal háromig pörögnek majd a zenekarok a Hameretz2-ben. (A név a cím is: a Shapira negyed dél-nyugati csücskében, a Shvil ha-Merets 2 ben van a Hameretz2 klub is, ugyanott ahol a Studio Anette.)

Itt a pénteki lista, egy-két bandát kicsípek belőle, hogy klipezhessünk.

A Wuss zenekar a Givat Brenner-i hippi kocsma a Gravitzky házi zenekara, ahol 68-ban megállt az idő. Pszihedelikus gitárzene, végtelen spirál befelé. (Miattuk kinézek majd a Shisha Fesztiválra a Hamerets2-be.)

Bnei Elef: amit találtam róluk, abból nem tudok sugallni.

Flowers to Burn: nincs adat.

D.R.Y.: Don’t repeat Yourself! Oké nem ismétlem, de nekem N.D.W. Neue Deutche Welle érzésem van hallgatva őket. 

Michal Feldman a zenekar neve, a legszörnyűbb bandának titulája magát, nincs jogom vitatni, nem ismerem őket.

A Kleptomanim a noise-rock, 80-as évekbeli darkverziója betárazva újra.

A Rimojeki egy space duo, az űrből jöttek, a 80-as évekből, mikor még divat volt onnan jönni.

De jártak Ozorán is:

Shoken Boys dallamos – megkockáztatom –, slágeres gitárrock. Azokra a bandákra emlékeztet, akiket még beatzenekarnak hívtunk, időszámításunk előtt…

Szombaton így pöfékel tovább a vízipipánk, a Shisha:

Tamar Aphek: az indie, rockban gyökerező válfaja, energikus gitár, ének, és semmi decens dünnyögés.

Rafster Blaster és az MFRSM is inkább a kemény vonalas indie-rock. Ti is eldönthetitek, a MFRSM melyik polcra kerüljön:

Pushtdakim: nem találom.

Tualet: lo-fi elektronika duo.

A Cattivo visszhangos gitárok, a 80-as évek ritmusai újratöltve.

A Knees Please névváltozáson esett át már csak Nees, de a kemény vonalas emo muzsika maradt.

A RockerPockets is ez a darkpop vidék, de egy klip után nem skatulyáznám be. Akik nem éltek akkor, mikor ez a hullám új volt, azoknak a sötétpop újdonság. (Egy újszülöttnek minden szuicid gondolat új.)

Rain Dirty Valleys: őket a dark wave sötét hullámai hozták a múlt századból. Viszont a Rain Dirty Valleys nagyon frissen szól. Nemcsak klipet kapnak, de egy nagy pirospontot is: ők a Shisha Fesztivál szervezői.

A harmadik napot – a vasárnapot – majd a jövő héten olvashatjátok.

Kemény hétvégénk van, de így hozta a sors. 

Ha az izraeli extrém darkmetal nagy öregje, az Arallu – egy európai turné és az új lemez, a Death Covenant (Halálszövetség) megjelenése között – felbukkan itthon, azt nem passzolhatom.

(Előzenekarok a Winterhorde és a Lord Kaiphas).

Az Arallu turnéjának utolsó két koncertje péntek Levontin7…

December 24. SZOMBAT

…és szombaton Haifa Wunderbar

Nem én adagolom a műfajokat, a metál zenekarok úgy látszik, soha nem pihennek.

A Saffek lesz a nyitó banda szombaton este a Gagarinban.

A főcsapás pedig a Walkways. Tartozom nektek egy vallomással: ők nagy kedvenceim. Igazi énekdallamok a magabiztos trash hangzás tetején. Nagyon jól összerakott cucc.

Azt jósolom, hogy lágyabb zenéhez szokott fülekbe is bemászik. Ha nem, akkor a Walkways beledöngöli majd a Gagarinban.

Újra kisüt a nap a rovatban!

Hány város van a világban, ahol élő brazil sambára mozdulhatsz úgy, hogy a muzsikusok honfitársaid? Nyilván sok, de Tel-Aviv is köztük van. A Rio Soul zenekar itt az Ayalon folyó partján a Zone-ban pezsdít majd mindenkit szombaton.

Így aztán a nyolcadik gyertyát az alijázó muzsikusoknak gyújtjuk itt a rovatban.

Egy afro-kubai muzsikus turnéja startol most szombaton Chick Corea előtt tisztelegve: Elio Villafranca Quartet (Kuba/New York).

A jövő hét elején majd írok a kubai zongoristáról és kivételes szakmai barátságáról, ami Chick Coreához köti.

Most csak egy közös jamjük egy rövid részlete és a turné első bulija: 

Kfar Saba Kulturális Központ Beit Saphir Auditorium szombat, 21:00

Az igazi ünnepi finálé a hétre, a fúvóskar, a rengeteg ütőhangszer a táncolható afro-etno funk, a Hoodna Orchestra

Mostanában kétszer is hallottam őket, tűzbe teszem értük a kezemet. Korra, nemre, ízlésre való tekintet nélkül ők a legjobb választás, ha el akarjuk ereszteni kicsit a feszkót, ki akarjuk kicsit engedni a gőzt. Kikapcs napi hírek!

Hoodna Orchestra 

Levontin7

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.