Már 310 vezető izraeli közgazdász írta alá a nyílt levelet Netanjahu-Levin jogi rendszerváltása ellen

Amir Yaron, a Bank of Israel elnöke Netanjahuval – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Több száz vezető közgazdász arra figyelmeztetett, hogy az igazságügyrendszer tervezett átalakítása „megnyomoríthatja” az izraeli gazdaságot. A tiltakozók között vannak Nobel-díjasok, Netanjahu volt vezető tanácsadói, szinte az összes gazdasági oktató intézmény, egyetem, főiskola dékánja, a szakterület legnevesebb professzorai. Mindez egy nappal azután, hogy a jegybank elnöke is hasonló aggodalmának adott hangot találkozóján Netanjahuval.

Izraeli közgazdászok százai csatlakoztak a tiltakozási hullámhoz szerdán a „vészhelyzeti levélhez”, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy az igazságügy mélyreható átalakítása, melyet Benjamin Netanjahu miniszterelnök új kormánya előirányzott, súlyos következményekkel járhat a gazdaságra.

„A politikai hatalom jelentős koncentrálása a kormányzó csoport kezében erős fékek és ellensúlyok nélkül megbéníthatja az ország gazdaságát” – hangsúlyozták az aláírók.

A tiltakozók között vannak jobb- és baloldali vezető akadémikusok, köztük a Nobel-díjas Daniel Kahneman professzor; Netanjahu volt gazdasági tanácsadója és a Nemzetgazdasági Tanács vezetője, Prof. Eugene Kandel; Prof. Omer Moav, a pénzügyminiszter korábbi tanácsadója; Prof. Avi Ben Bassat, a pénzügyminisztérium korábbi igazgatója; és Prof. Manuel Trajtenberg, aki egy sor kulcsfontosságú kormányzati pozíciót betöltött már.

Figyelmeztetésük azután érkezett, hogy Amir Yaron, a Bank of Israel, az Izraeli nemzeti bank elnöke, vagyis a jegybankelnök a korábbi hírek szerint felvázolta Netanjahu számára a javasolt bírósági átalakítás lehetséges következményeit, és közvetítette számára a figyelmeztetéseket, melyeket a davosi Világgazdasági Fórumon tartott közelmúltbeli találkozóin kapott a vezető gazdasági szereplőktől és a hitelminősítő cégek tisztviselőitől.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató és a 12-es TV híradásai szerint Yaron figyelmét arra hívták fel Davosban, hogy a kormányzó koalíciónak az igazságszolgáltatás felforgatására irányuló tervei elriaszthatják a befektetőket, és negatívan befolyásolhatják az ország hitelminősítését, Yaron kifejezetten azt közölte Netanjahuval, hogy a felfordulás árt a gazdaságnak.

A közgazdászok szerdai levelükben arra figyelmeztettek, hogy a radikális intézkedések, amelyek a szakértők szerint megszüntetnék az izraeli demokratikus intézményeket alátámasztó fékek és ellensúlyok rendszerét, a virágzó helyi technológiai iparba történő befektetések csökkenéséhez vezethetnek. Izraelben ez az iparág a gazdasági növekedés egyik legmegbízhatóbb motorja.  

Yaron egyaránt felhívta Netanjahu figyelmét az „agyelszívás” és a kutatás-fejlesztési központok Izraelből való kitelepítésének veszélyére, valamint az ország hitelminősítése csökkenésének kockázatára. A Netanjahu-Yaron találkozó előtt több száz high-tech dolgozó egy órás sztrájkot tartott, valamint elzárta több helyen az utat az ország központjában, hogy így tiltakozzon a tervezett változtatások ellen.

A közgazdászok szerdai levelét itt lehet elolvasni (héberül).

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.