Izraeli Nobel-díjasok figyelmeztetik Herzogot és Netanjahut

(a cikk frissül)

Hét izraeli Nobel-díjas éles hangú levelet küldött az állami vezetőknek, amelyben azt írták, hogy az igazságszolgáltatási rendszer gyengítésének terve, amelyet „rendszerreformnak”, „rendszerváltásnak” neveztek, „egyértelmű negatív következményekkel jár a kutatási rendszerekre és a felsőoktatási intézményekre, melyek Izrael gazdasági és biztonsági motorját alkotják, és biztosítják annak létezését”.

Teljes cikk

Levin: Az államügyész és Hayut államcsínyt hajtanak végre, hogy Netanjahut eltávolítsák

Yariv Levin igazságügyi miniszter kijelentette, hogy “egy jogászcsoport, akik nem tartják tiszteletben a választások eredményét, most azon dolgoznak, hogy kormánypuccsot hajtsanak végre, és összeférhetetlenségre hivatkozva eltávolítsák Netanjahu miniszterelnököt”. Szerinte a lépés résztvevői “a Kormányzás Minőségéért Mozgalom néven ismert baloldali szervezet, az államügyész és a Legfelsőbb Bíróság bírája”.

Levin hangsúlyozta, hogy “egy miniszterelnök törvénysértő módon való menesztésére tett kísérlet, miközben a demokratikus választást lábbal tiporják, semmiben sem különbözik a tankokkal végrehajtott puccstól. A szándék ugyanaz, és az eredmény is ugyanaz”. Leszögezte, hogy “nem engedjük meg ezt a puccskísérletet, ami jól szemlélteti, mennyire szükséges az igazságszolgáltatási rendszer reformja”.

Netanjahu visszautasította Gottlieb Hayuttal kapcsolatos szavait: a terrorista okolható a támadásért

A Likud közölte, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök visszautasítja Tali Gottlieb Likud képviselő szavait, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Ester Hayut ellen fogalmazott meg: „A támadásért a palesztin terroristát lehet okolni, és senki mást” – áll a nevében.

Biden az igazságszolgáltatási rendszer gyengítésének tervéről: “alapvető változásokhoz konszenzus szükséges”

Tegnap este Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke először utalt az izraeli igazságszolgáltatási rendszer meggyengítésének tervére, mondván, hogy az alapvető változásokhoz konszenzusra van szükség. “Az amerikai és izraeli demokrácia zsenialitása abban rejlik, hogy mindkettő erős intézményeken, fékeken és egyensúlyokon, független igazságszolgáltatási rendszeren alapul” – mondta az elnök Thomas Friedman újságírónak. “Nagyon fontos konszenzusra jutni az alapvető változtatásokról annak érdekében, hogy a közvélemény elfogadja azokat.”

A rendőrség: Lezártuk a jeruzsálemi gázoló terrorista családi házát

Fotó: rendőrség

A rendőrség bejelentette, hogy lezárták a jeruzsálemi Ramot negyedben pénteken gázolásos merényletet elkövető terrorista családi házát. A közlemény szerint a Jeruzsálemi Kerületi Rendőrség, a Határőrség és az IDF erői zárták le Husszein Karaka családi házát a város keleti részén fekvő A-Tor negyedben.

Gottlieb a Legfelsőbb Bíróság elnökét tette felelőssé a jeruzsálemi gázolásos merényletért

Tali Gottlieb

Tali Gottlieb parlamenti képviselő (Likud) a legfelsőbb bíróság elnökét, Ester Hayutot támadta Twitter-fiókjában tegnap este, és azzal vádolta, hogy ő a felelős a pénteki jeruzsálemi merényletért, amely egy hat- és nyolcéves testvérpár, valamint egy 20 éves fiatalember életét követelte.

“A Legfelsőbb Bíróság elnökét hibáztatom a terrortámadásért. Őt hibáztatom az izraeli népben uralkodó káosz érzéséért” – írta Gottlieb. “Azzal vádolom, hogy lerombolja és súlyosan károsítja a demokráciát és a jogállamiságot. Félelmet keltett a jobboldali kormánnyal szemben. Nem érdekli, hogy káosz alakul ki, nem érdekli, ha az ellenségeink támadnak minket, mert felismerik a köztünk lévő gyengeséget. Ma minden kóser a jobboldali kormány megbuktatására.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.