Háromra emelkedett a pénteki terrortámadás áldozatainak száma

A merénylet halálos áldozatai: a hatéves Yaakov Israel Pally, a nyolcéves Asher Pally és a 20 éves Alter Shlomo Laderman

Szombat este az intenzív ápolás ellenére életét vesztette a pénteki terrortámadásban megsérült nyolcéves kisfiú, Asher Pally, akinek hatéves öccse, Yaakov Israel Pally volt a merénylet első halálos áldozata. A második áldozat, a 20 éves Alter Shlomo Laderman a kórházba szállítást követően vesztette életét, halálát egy lőtt seb okozta. A hatéves Yaakovot szűk családi körben, még pénteken délután, a szombat bejövetele előtt eltemették. A Pally fivérek édesapja, szintén a sérültek között, továbbra is életveszélyes állapotban van, a jeruzsálemi a Shaare Tzedek intenzív osztályán ápolják.

Itamar Ben-Gvir belbiztonsági miniszter a kelet-jeruzsálemi Isawiya negyedet teljes zárlat alá akarta vonni, de az ilyen esetekben felmerülő jogi kérdések miatt végül meghiúsult a kísérlete. Később Ben-Gvir újfent kijelentette, hogy minél hamarabb elő akarja mozdítani a terroristák halálbüntetésére vonatkozó törvényt, és jövő héttől egy olyan törvénytervezetet is benyújt a Kneszetnek, amely lehetővé tenné a rendőrségnek, hogy akár parancs nélkül is házkutatást végezzenek. “Elég abból a hozzáállásból, hogy ha csinálunk valamit, akkor feldühítjük őket! Már most is terrortámadások vannak” – mondta Ben-Gvir, miután az újságírók arról kérdezték, hogyan reagálna a támadásra, egy péntek délutáni sajtótájékoztatón. A délután folyamán a miniszter bejelentette, hogy elrendelte a rendőrség felkészülését a vasárnap induló “Operation Defensive Shield 2” (Védelmi pajzs művelet 2) elnevezésű akcióra, amely során a kelet-jeruzsálemi terrorista aktivitás felderítése a cél.

Jeruzsálem polgármestere, Moshe Lion megköszönte a biztonsági erőknek a hatékony és gyors munkát az eset kivizsgálásban, és hozzátette, “a szív megszakad a támadás helyszínét látva. Egy aljas terrorista ártatlan gyerekek és felnőttek életet vette el, pusztán azért, mert zsidók. Ez az újabb esemény újabb feszültségeket hoz a felszínre, és éberséget igényel.”

A jeruzsálemi önkormányzat a támadást követően szigorította a biztonsági intézkedéseket a buszállomások és megállók környékén és általánosan a városban is.

Néhány órával a terrortámadás után Yoav Galant védelmi miniszter úgy döntött, hogy pénzügyi szankciókat vet ki 87 terrorista és családtagjai ellen, akik Kelet-Jeruzsálem lakosai. Galant több millió sékel lefoglalási parancsot írt alá olyan terrorizmus miatt elítélt foglyok pénzeszközeinek lefoglalására, akik a Palesztin Hatóságtól a terrorizmusban való részvételük jutalmaként kapnak kifizetést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.