Izraeli békeaktivisták szolidaritási menetet tartottak a telepesek feldúlta palesztin faluban

Izraeli békeaktivisták szolidaritási menetet tartottak a telepesek feldúlta palesztin faluban
Palesztin és izraeli békeaktivisták tüntetésén az izraeli biztonsági erők egyik tagja földre teper egy tüntetőt Huwara bejáratánál Ciszjordániában 2023. március 3-án – Fotó: Jaafar ASHTIYEH / AFP

Izraeli békeaktivisták Huwarába, a telepesek feldúlta ciszjordániai palesztin faluba látogattak pénteken, hogy kifejezzék szolidaritásukat a helyiekkel – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli újság.

Az izraeli hadsereg egységei megpróbálták megakadályozni a több száz, mintegy tíz autóbusszal érkező békeaktivistát abban, hogy bejussanak Huwarába, ahol a hét elején a zsidó telepesek házakat és autókat gyújtottak fel válaszul két, a palesztin településen kocsijával áthaladó fiatal telepes – egy testvérpár – előző napi lelövésére.

A katonák megállították a buszokat, de az aktivisták leparkoltak a közeli Tapuach kereszteződésnél, és gyalog vonultak be a palesztin faluba.

Vasárnap este, a gyilkosság napján telepesek százai dúlták fel bosszúból Huwarát és a környező palesztin falvakat. Otthonokat, autókat és kirakatokat borítottak lángba, és kövekkel, botokkal támadtak a helyi lakosokra. Számos palesztin megsebesült, és tisztázatlan körülmények között egy férfi meghalt. Izrael ciszjordániai tábornoka “pogromnak” nevezte a zavargásokat.

- Hirdetés -

A baloldali aktivisták sérelmezték, hogy miközben az ő buszaik nem mehettek be, a telepesek pénteken is zavartalanul utazhattak át Huwarán. Az izraeli békeaktivisták tábláin egyebek között az szerepelt, hogy “Legyen vége a zsidó terrornak”, valamint a “Palesztinok élete is számít”.

Az izraeli biztonsági erők 2023. március 3-án feltartóztatják a ciszjordániai Huwara bejáratánál tüntető palesztin és izraeli békeaktivistákat – Fotó: Jaafar ASHTIYEH / AFP

Huwara az egyetlen palesztin település, amelyen rendszeresen keresztülutaznak az észak-szamáriai telepesfalvakba tartó izraeliek. Az erre elhaladó 60-as úton már korábban is többször érték lövések járműveiket, s régóta dolgoznak egy kerülőút építésén is.

A Kneszet volt elnökét, Avraham Burgot erőszakkal tartóztatják fel a katonák:

Szintén pénteken európai diplomaták egy küldöttsége is meglátogatta Huwarát és környékét, hogy megtekintse a károkat. “Törvény elé kell vinni a palesztinok elleni bűnök elkövetőit, és véget kell vetni a telepesek erőszakos cselekedeteinek” – idézte a Ynet hírportál a delegáció véleményét.

A jeruzsálemi bíróság csütörtökön bizonyítékok hiányában elrendelte a zavargások miatt őrizetbe vett hét gyanúsított szabadon bocsátását, de a védelmi minisztérium bírósági jóváhagyás nélküli, adminisztratív őrizetbe vételről döntött július 1-ig két zavargó, köztük egy kiskorú esetében. Az adminisztratív őrizetnél gyakorlatilag korlátlan ideig vádemelés nélkül fogva tarthatnak gyanúsítottakat. Zsidók ellen ezt ritkán alkalmazzák, a palesztinok közül viszont jelenleg közel 1000-en vannak börtönben ilyen eljárással.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.