Finnország légvédelmi rendszert vásárol Izraeltől

Dávid parittyája légvédelmi rendszer – Fotó: Védelmi minisztérium

Finnország ma (szerdán) bejelentette, hogy jóváhagyta a David’s Sling (Dávid parittyája) nevű izraeli rakétaelhárító rendszer beszerzését. Tegnap a finneket a NATO teljes jogú tagjává fogadták, ez a lépés az oroszok tavalyi Ukrajna inváziójával kezdődött.

Antti Kaikkonen helsinki védelmi miniszter elmondta, hogy a fegyverügylet értékét mintegy 346 millió dollárra (körülbelül 1,24 milliárd sékel) becsülik. A helsinki tárca közlése szerint ahhoz, hogy Finnország is vásárolhasson ebből a légvédelmi rendszerből, az Egyesült Államok jóváhagyására is szükség volt. Az alku tárgyalásairól az első jelentések néhány nappal a háború kitörése után jelentek meg.

A David’s Sling egy olyan rendszer, amelyet pilóta nélküli repülőgépek és rakéták ellen terveztek 70-300 kilométeres távolságban. Izrael az Egyesült Államokkal közösen fejlesztette ki, a Raphael izraeli fegyvergyártó vállalat gyártja, és korábban Magic Wand (Varázspálca) néven ismerték. Az ukrajnai háború kitörése óta Kijev Izraeltől kéri a rendszert, de eddig a Bennett-, Lapid- és Netanjahu-kormány nem járult hozzá, hogy fejlett védelmi felszerelést vagy fegyvert szállítson az ukránoknak.

Helsinkinek az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozása védelmi garanciákat ad majd egy esetleges orosz támadás esetén. A szövetség feltételei szerint egy tag elleni támadás az összes tag elleni támadásnak minősül. A csatlakozással több mint kétszeresére nőtt a NATO-országok és Oroszország közötti határ. Dávid parittyája jelentősen növeli majd Finnország földi telepítésű légvédelmének hatótávolságát.

Moszkva válaszul bejelentette, hogy a finn határ közelében megerősíti haderejét, ha a NATO-szövetség további csapatokat vagy felszerelést küld a katonai szövetség 31. tagjának a területére. A NATO közölte, nem áll szándékában ilyesmit tenni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSAP, MTI