Agyunkra megy az igazságügyi reform?

A Tel-Avivi Egyetem kutatói vizsgálni kezdték, hogy a kormány jogalkotási reformkezdeményezései és az azzal egyidőben végbemenő társadalmi folyamatok mennyiben vannak hatással az izraeliek lelkiállapotára. Az eddig összegyűjtött eredmények most egyértelműen azt mutatják, hogy a kormánykoalíció által bevezetni kívánt jogi, alkotmányos változások ellenzői körében sokkal többen szenvednek olyan negatív lelki tünetektől, mint az állandó idegesség, a szorongás, a stressz, a feszültség, a reménytelenség érzése és a depresszió.

A tanulmányt a Tel-Avivi Egyetem Társadalomtudományi Karához tartozó Szociális Munkás Iskola mentális egészséggel, stresszel, traumával és szociálpolitikával foglalkozó kutatócsoportja végzi.

A felmérés részeként a résztvevőknek egy anonim online kérdőívet kellett kitölteni, amelyből a napokban végbemenő politikai folyamatok – többek között a kormány jogi reformja és az ellene folyó tiltakozó megmozdulások – pszichológiai hatásaira vonatkozó kérdésekre kellett válaszolni. Az adatokat március utolsó hetében gyűjtötték be, ami az elmúlt hónapok közül talán a legmozgalmasabb volt. Mint emlékezetes, azon a héten menesztette Netanjahu Yoav Galant védelmi minisztert, ami példa nélküli tiltakozáshullámot váltott ki – többek között éjszakai tömegtüntetést és országos sztrájkot –, majd a törvényhozás időleges felfüggesztését eredményezte.

A vizsgálatban 876 válaszadó vett részt, ami a különböző társadalmi-demográfiai mutatók (mint életkor, nem, társadalmi-gazdasági helyzet, lakóhely, vallás és a vallásosság foka) alapján reprezentatív mintavételt tesz lehetővé. Guy Shilo professzor, a kutatócsoport egyik tagja szerint a válaszadók valamivel kevesebb, mint harmada (28,4%) támogatta teljes mértékben a reformot; mintegy egyharmada (32,4%) teljes mértékben ellenezte; a többiek pedig két köztes csoportra oszlanak, miszerint akik az intézkedéseknek csak egy részét ellenzik, illetve csak egyes részeit támogatják.

A tanulmány szerzői azt látják, hogy a depresszió, az akut stressz, valamint az eddig nyilvánvalónak vett értékek teljes elvesztésének érzése tekintetében jelentős különbségeket találtak a fenti négy csoport között. Azt is írják, hogy egyértelmű különbségek láthatók a depresszió megnyilvánulásaiban a törvényi reformot részben vagy egészben ellenzők, illetve a teljesen vagy részben támogatók között.

A vizsgálatban résztvevők válaszaiból az derült ki, hogy a “reform” támogatóival összehasonlítva az azt ellenzők körében sokkal nagyobb arányban tapasztalnak feszültséget, idegességet, szorongást, stresszt, depressziót és reménytelenséget, állandó és leküzdhetetlen aggodalmat, örömtelenséget és motiválatlanságat.

Karni Ginzburg professzor szerint, aki a pszichés trauma területét kutatja, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az országban kialakult jelenlegi társadalmi-politikai helyzet sokaknál akut stresszreakciókat vált ki: nem tudnak, még önkéntelenül sem, elszakadni az eseményektől vagy a témával kapcsolatos gondolatoktól; ezzel kapcsolatosakat álmodnak éjszaka; stresszesen megpróbálnak nem foglalkozni a témával; ingerlékenyek és feszültek; alvászavarral és veszélyérzettel küzdenek. Ezekkel a tünetekkel tehát nagyobb mértékben a kormány jogalkotási eljárásait ellenzőknél találkoztak.

“Az Izraelben jelenleg uralkodó helyzet egyedülálló. Nem sok tanulmány foglalkozik a világon egy ilyen típusú, nemzeti válságnak nevezhető helyzet érzelmi, pszichológiai és funkcionális következményeiről” – nyilatkozta az egyik kutató, Dr. Noga Tzur. A társadalom egy része úgy érzi, elvesztette a bizalmát az országot vezető kormányban, az nem szolgálja többé az állampolgárok jogait és jólétét.”

A kutatók szerint a stressz és a szorongás a függőséget okozó pszichoaktív szerek használatának növekedésében is kifejeződik, és a tanulmány itt is egyértelmű különbségeket mutatott ezen szerek használatában a reformot teljes mértékben támogatók és az azt teljesen ellenzők között.

A reformot százszázalékosan ellenző kutatási résztvevők körében például jelentősen megnőtt a pszichoaktív szerek – mint például a dohányzás és a kannabiszhasználat, az alkohol, a vényköteles és a vény nélkül kapható nyugtatók – fogyasztása.

„Válság idején az emberek fokozzák a pszichoaktív szerek használatát” – mondta Bell Gabriel-Fried professzor, aki a függőségek területét kutatja. “Ez azt jelenti, hogy nem vagyunk képesek egyedül kezelni a stresszt, és a gyógyszerek, az alkohol és a dohányzás felé fordulunk. Ez figyelmeztető jel kell, hogy legyen. Annak ellenére, hogy ezekkel az anyagokkal azonnali nyugtató hatást lehet elérni, használatuk negatív hatással lehet az egészségre mind rövid, mind hosszú távon”.

A kutatók szerint bár jelenleg az látható, hogy a mentális egészségre gyakorolt ​​negatív következmények súlyosabbak a reformot ellenzők körében, egy szélesebb körű megfigyelés szerint számos más mutatóban a lakosság több mint felénél tapasztalhatóak a szorongás jelei, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi politikai helyzet veszélyezteti az izraeli társadalom mentális ellenálló képességét.

Az elmúlt időszakban tapasztalt szorongásokkal, stresszel és mentális panaszokkal kapcsolatban a tanulmány megállapításai egyébként visszaköszönnek sok izraeli személyes vallomásából és kiderül az ERAN-hoz, az országos pszichológiai elsősegélynyújtó szervezethez és más egyesületekhez és szakemberekhez érkező mentális segítségnyújtás iránti kérelmek növekedésével kapcsolatban is. Az ERAN egyesület által éppen a napokban közzétett adatok alapján az eddigi évekhez képest mintegy 30%-kal nőtt azoknak a száma, akik az elesett katonák emléknapja és Izrael függetlenségi ünnepsége előtt szokták a szervezetet mentális szorongás, stresszhelyzet miatt megkeresni.

Sajnos úgy tűnik, ha egyszer véget ér az alkotmányos válság, mentál higiéniás reformra is szükség lesz majd Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.