Megjött a válasz: több mint 350 rakétát indítottak a Gázai övezetből

Rakéták indítása a Gázai övezetből – Fotó: AHMED ZAKOT / Reuters

Gázából több mint 350 rakétát indítottak Izrael felé, miután az izraeli légierő újabb légicsapással ismét egy páncéltörő rakétát kilőni szándékozó osztaggal végzett a Pajzs és nyíl hadműveletben szerdán – jelentette a helyi média szerda délután.

A háromszázötven rakétából körülbelül ötven még az övezetben felrobbant. A Vaskupola légvédelmi rendszer befogta a lakott településeken becsapódni készülő lövedékek túlnyomó részét. A palesztin oldalon a Pajzs és nyíl hadművelet kezdete óta 19 halottat és 37 sebesültet vettek számba.

Az izraeli hadsereg közzétette az Iszlám Dzsihád osztag elleni legújabb légicsapásról készített felvételeket. Egy olyan járműre lőttek, amelyen a szervezet több tagja egy rakétakilövő-hely felé tartott.

Palesztin médiajelentések szerint legkevesebb egy ember meghalt a légicsapásban. Ezt követően a Pajzs és nyíl hadművelet keddi kezdete óta először megszólaltak a légvédelmi szirénák Askelonban és a Gázai övezettel szomszédos térségben, összesen több mint 350 rakétát lőttek Izrael felé az övezetből.

A Szderotra irányzott rakéták legtöbbjét elfogta a Vaskupola légvédelmi rendszer, amelynek ellenrakétaindító-egységeit már kedden kitelepítették a veszélyeztetett területekre. A gázai rakéták után nem jelentettek izraeli személyi sérüléseket, és egy telitalálaton ért szderoti házon és Nirim településen egy óvoda tetejére becsapódó rakétán kívül komolyabb anyagi kár sem keletkezett.

Légvédelmi szirénák szóltak többek között Rison Lecionban, Holonban és Tel-Avivban is.

Rakéták kilövése Gázából Izrael felé, ma – Fotó: Hatem Moussa / AP

Az izraeli hadsereg kedd hajnalban a Pajzs és nyíl néven elindított hadműveletben megölte a Gázai övezetben található Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezet három katonai vezetőjét egy héttel azután, hogy ez a szervezet az övezetből több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre.

Rakéták elfogása Szderot felett – Fotó: Eliyahu Hershkowitz

A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Gázai övezetben tegnap megkezdett hadművelet óta 20 palesztin vesztette életét, köztük öt gyerek és négy nő, 42 ember pedig megsebesült.

Lakosok evakuálása Szderotból a rakétatámadást követően, ma – Fotó: Eliyahu Hershkovitz

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.