Ketten életveszélyesen megsérültek egy gázolásban Nablus közelében – Hírszüret

2024. május 29., szerda, a háború 236. napja
A szerdai frissítések véget értek.
Csütörtöki hírösszefoglaló >>

21:48
Gázolásos merénylet történt Nablus közelében

A mentők szerint a Nablus melletti gázolásos támadásban ketten életveszélyesen megsérültek, a merénylő megszökött – a sérültek állapota válságos. Később a merénylő feladta magát a Palesztin Hatóságnak.

21:45
Nemzetbiztonsági tanácsadó: még legalább hét hónapig tart a háború

Hanegbi a Kan közszolgálati rádiónak nyilatkozott. “A hadsereg őszintén megmondta a haditervek kabinet elé terjesztésének első napjaiban, hogy a háború hosszú lesz, és 2024-et a harcok éveként határozta meg” – közölte. “Idén további hét hónapnyi küzdelem vár ránk az eredmények elmélyítése érdekében, és elérjük azt, amit mi a Hamasz kormányzati és katonai képességei megsemmisítéseként határozunk meg” – vélekedett.

Bővebben:

21:40
Szíria: Izrael megtámadott egy lakónegyedet Banias városában, vannak áldozatok

A szíriai hírügynökség arról számolt be, hogy Izrael megtámadta az ország nyugati részén fekvő Banias város lakónegyedét. Egy lány meghalt és tízen megsebesültek.

21:01
A szíriai állami hírügynökség jelentése szerint az ország légvédelmi rendszerei “ellenséges célpontokat” tartóztattak fel Homsz városa felett
(Reuters)

20:38
IDF: Megsemmisítettünk egy másfél kilométer hosszú Hamasz alagutat – száz méterre a rafahi átkelőtől

Az IDF bejelentette egy “jelentős” kelet-rafahi alagút megsemmisítését, másfél kilométer hosszú, több tucat páncéltörő rakétát és fegyvert tartalmazott, és amelyet a Hamasz terroristái használtak. Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy az elmúlt hetekben alagutakat tártak fel Rafah térségében a Gázai övezet déli részén végzett szárazföldi műveletek során, és a megsemmisült alagút 100 méterre volt a rafahi átkelőtől. A hadsereg beszámolója szerint az alagút több különböző mélységű alagútra szakadt, robbanásvédő ajtókkal, tartózkodó helységekkel és WC-kkel.

A szóvivő egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a hadsereg rendelkezésére álló titkosszolgálati információk szerint nem tudni, hogy az alagutakban túszokat vittek volna át Egyiptomba.

20:22
A vezérkari főnök Rafahban: A Hamasz teljes felszámolása nemzeti küldetés

Herzi Halevi vezérkari főnök egy rafahi körútja során azt mondta, hogy “Izrael Állam nemzeti küldetése a Hamasz teljes leszerelése”. Elmondása szerint az IDF azért működik Rafahban, mert ott található az utolsó, teljes mértékben működőképes Hamasz-dandár. “Szeretnénk feloszlatni a Rafah-dandárt” – mondta Halevi a parancsnokoknak, akikkel együtt járőrözött.

19:07
Galant az északi parancsnokságban: Naszrallah nehéz valóságba sodorja Libanont, akik megfizetik az árát, azok a lakosok lesznek

Az Északi Parancsnokságnál tett látogatása során Yoav Galant védelmi miniszter bemutatta az IDF által megölt dandártábornoki rangnak megfelelő Hezbollah parancsnokok fotóit, hozzátéve, hogy az IDF több mint 300 fegyverest és a szervezet további parancsnokait ölt meg. Galant azt mondta, hogy „Naszrallah Libanont kemény valóságba rángatja. Akik megfizetik az árát, azok Libanon népe és a Hezbollah erői lesznek.”

19:03
Az IDF azt állítja, hogy megszerezték a Philadelphia tengely teljes irányítását

Az IDF azt állítja, hogy az erők teljes ellenőrzést értek el a Philadelphia tengely felett, és ezzel a Hamasz elvesztette fontos eszközét, hogy fegyvereket szállítson a sávba a föld felett és a föld alatt. A hadsereg kijelentette, hogy a csapatok 20 alagutat tártak fel, amelyek áthaladnak Egyiptom területére, és jelenleg 82 aknát tartanak ellenőrzés alatt a Philadelphia tengely területén, amelyeket megvizsgálnak, és később megsemmisítenek.

Az IDF azt is közölte, hogy több tucat rakétát foglaltak le indításra készen Izrael állam területére, amelyeket nagyon közel helyeztek el az egyiptomi határhoz, azt feltételezve, hogy Izrael ott nem támad. Kijelentették, hogy az erők jelenleg nem teljesen ellenőrzik a Gázai övezet északi részét, és még nem állapodtak meg arról, hogy az IDF mennyi ideig fogja tartani a Philadelphia tengelyt. A hadsereg hozzátette, hogy Rafah térségében nagyon nehezek a harcok, melyeket a Hamasz négy zászlóalja ellen vívnak.

18:30
Blinken: Válaszokat követeltünk Izraeltől a szörnyű rafahi incidensre, ha a háború másnapjára nincs terv, nem lesz másnap sem

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a rafahi támadás, amelynek következtében több tucat palesztin vesztette életét, “borzalmas”, és kifejtette, hogy a kormány azt követelte, hogy Izrael haladéktalanul vizsgálja meg a körülményeket, és adjon választ arra, hogyan történt mindez. Hozzátette, hogy az ehhez hasonló incidensek “hangsúlyozzák a háború utáni nap tervének sürgősségét”, és hangsúlyozta: “Ha nincs terv másnapra, nem lesz másnap sem.” Blinken megjegyezte, hogy “még a gázai célzott és korlátozott támadásoknak is szörnyű és borzasztó következményei lehetnek”. (Reuters)

18:16
Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövet-helyettese: Az IDF civilekben okozott kára aláássa Izrael stratégiai céljait Gázában

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövet-helyettese, Robert Wood kijelentette, hogy az IDF gázai civil lakosságnak okozott kára aláássa Izrael stratégiai céljait a Gázai övezetben. Szerinte a rafahi kiterjedt hadműveletnek vannak alternatívái, amelyek sikeresebben mozdítanák elő a háború célját – a Hamasz legyőzését –, és az ártatlan életeket is védené.

Hangsúlyozta, hogy Izraelnek többet kell tennie az ártatlan életek megóvása, valamint a humanitárius segélyek bejuttatása és elosztása érdekében az övezetben.

16:59
A Rafahban több tucat ember halálát okozó bombákat az Egyesült Államokban gyártották, és a Biden kormányzat sürgette Izraelt, hogy használja őket az ártatlanokban okozott károk csökkentésére

Amerikai gyártmányok voltak azok a bombák, amelyekkel az IDF két Hamasz-referenst Rafahban meggyilkolt, aminek következtében további 45 palesztin vesztette életét, akik egy közeli kitelepített táborban tartózkodtak – állítják fegyverszakértők, akik a háború utáni napon készült videókat vizsgálták meg. A vizsgálat során kiderült, hogy az Egyesült Államokban kifejlesztett és ott gyártott GBU-39 típusú bombákról van szó, és az amerikai tisztviselők sürgették Izraelt, hogy használjanak többet, hogy csökkentsék a nem érintett civilek kárát.

A CNN korábban arról számolt be, hogy a Boeing cég által gyártott kis átmérőjű bombáról van szó, amelyet vadászgépek támadásaira használnak. A bombát nagy pontosság jellemzi, kis célpontok támadására tervezték, és korlátozott perifériás sebzést okoz. A megtámadott területről készült videókon a bombákon egy sorozatszámot látunk, amely egy amerikai gyárhoz kötődik, amely a bombák alkatrészeit gyártja. (New York Times)

16:55
Tűz ütött ki több helyen Felső-Galileában a Libanonból indított és elfogott rakéták darabjainak lezuhanását követően

16:24
IDF: Elfogtunk két drónt, amelyek Libanonból hatoltak be Izrael területére

16:16
Három katona könnyebben megsérült tegnap éjjel egy robbanószerkezettől a ciszjordániai Kfar Tubas faluban

Három katona könnyebben megsérült tegnap éjjel egy robbanószerkezettől a ciszjordániai Tubas faluban. Az IDF szerint a körözött személyek letartóztatására irányuló akció során sebesültek meg a faluban. A hadsereg ugyanakkor közölte, hogy erői tovább keresik azokat a gyanúsítottakat, akik Tul-Karemből Bat Hefer település felé lőttek, és nyolc körözött személyt tartóztattak le Ciszjordániában, több tucat gyanúsítottat hallgattak ki és fegyvereket foglaltak le.

16:12
Lövéseket adtak le családiházakra a gilboai Gan Ner településen, személyi sérülés nem történt

Egy golyó Gan Nerben, ma

A hónap eleje óta harmadszor nyitottak tüzet Gan Ner település felé Gilboában. A település vezetője tájékoztatta a lakosságot, hogy a ciszjordániai határkerítés felől és Jalma irányából hallatszott a lövöldözés. A településen elmondták, hogy a katonaság kijött a környékre, és keresik a lövöldözőket.

15:01
Légiriadó volt Felső-Galileában ellenséges dróntámadás miatt

13:25
Tzachi Hanegbi, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője ma azt mondta, hogy a háború a Gázai övezetben várhatóan további hét hónapig folytatódik.

12:59
Légiriadó volt Felső-Galileában

12:58
A Hamasz által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium: 36 171 embert öltek meg a háború kezdete óta

A Hamasz által ellenőrzött gázai övezeti egészségügyi minisztérium szerint a háború kezdete, október 7-e óta 36 171 embert öltek meg Gázában. A tárca adatai szerint a sérültek száma 81 420. Az elmúlt napon 75-en haltak meg, 284-en pedig megsebesültek. (Reuters)

12:45
Lapid találkozott Libermannal és Szaarral: “Arra számítunk, hogy Ganz távozik a kormányból, és csatlakozik az azt leváltó fórumhoz”

Yair Lapid ellenzéki vezető ma találkozott a Yisrael Beitenu elnökével, Avigdor Libermannal és Gideon Szaárral, az Új Remény (Tikva Chadasa) frakciójának elnökével. Lapid a találkozó végén elmondta, hogy az ellenzéki frakciók vezetői “arra számítanak, hogy Ganz lemond a kormányról, és csatlakozik az azt leváltó fórumhoz”. Azt is megjegyezte, hogy megállapodtak egy “akciótervben, amely Izrael Állam jövője érdekében leváltja a kormányt”.

11:28
A Nahal-dandár három katonája meghalt tegnap Rafahban

A Nahal-dandár három katonája meghalt tegnap (kedden) egy pokolgép felrobbanásában Rafahban: Amir Galilov (20), Uri Bar Or (21) és Ido Apel (21). Az incidensben további három katona súlyosan megsérült.

10:09
Palesztinok Bat Hefer közösségi településre lőttek Tul-Karem környékéről; IDF: Nincs áldozat

A palesztinok ma (szerda) reggel Tul-Karem körzetéből  a ciszjordániai határhoz közel lévő Bat Heferre lőttek. Senki sem sérült meg, és az IDF keresi a tetteseket. A Hamasz vállalta a felelősséget a lövésért, ami válasz volt “az Izrael által a Gázai övezetben végrehajtott mészárlásra”, és közzétette az erről szóló videót.

09:12
Légiriadó volt Nyugat-Galileában

08:17
CNN: A rafahi halálos támadásban USA-ban gyártott lőszert használtak

A vasárnapi rafahi izraeli támadásban, amelynek következtében több tucat kitelepített palesztin vesztette életét, Egyesült Államokban gyártott lőszert használtak – adta hírül a CNN. A jelentés szerint a videót megtekintő négy fegyverszakértő egy, a Boeing cég által gyártott kis átmérőjű, vadászrepülőgépek támadásaira használt GBU-39-es bomba farkát találta meg.

Egy fegyverszakértő a CNN-nek azt mondta, hogy ez egy nagy pontosságú bomba, amelyet stratégiai jelentőségű célpontok megtámadására terveztek – és korlátozott perifériális sebzést kell okoznia.  A szakértő szerint azonban “bármilyen típusú lőszer használata kockázatokkal jár, ha sűrű városi környezetben végzik.”

07:33
Szaúd-Arábia elítélte a rafahi támadásokat: “ezek folyamatos, népirtásra jellemző mészárlások”

Szaúd-Arábia határozottan elítélte a rafahi izraeli támadásokat, és “folyamatos, népirtásra jellemző mészárlásnak” nevezte azokat.  A szaúdi külügyminisztérium közleménye szerint Izrael “előzetes figyelmeztetés nélkül továbbra is támadja a tehetetlen, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek sátrait Rafahban”.

06:36
IDF: A légierő a tenger felett elfogott egy légi célpontot Rosh Hanikra környékén, vadászrepülőgépeink Dél-Libanon területén támadták a Hezbollahot

06:00
Herzog elnök meglátogatta Metulát: “Visszatérünk északra, Izrael szuverenitása a határig tart”

Yitzhak Herzog elnök tegnap Metulában járt, és találkozott a tanács vezetőjével, a térségben állomásozó tartalékosokkal és a készenléti osztag tagjaival.  A látogatás során a határ menti településekről evakuált lakosokkal kapcsolatban elmondta, hogy “az utolsó barázdáig visszatérünk északra. Az izraeli szuverenitás a határig terjed. Törődünk a lakosokkal, ezért nincsenek itt”. Herzog megszólította a jelenleg Metulában szolgáló tartalékosokat, és azt mondta nekik: “Ti nagyon kényes pozíciót töltötö be. Otthagytatok otthont, munkahelyet, Izrael népének köszönetet kell mondania nektek, és köszönetet kifelyezni.”

22:50
Fehér Ház: Fennáll a veszélye annak, hogy Izrael még jobban elszigetelődik a nemzetközi közösségtől a rafahi művelet irányítása miatt
(Reuters)

22:00
A Pentagon: legalább egy hétre felfüggesztik a gázai úszódokk működését javítások miatt

Műholdfotó a gázai partoknál lévő dokkról, ebben a hónapban – Fotó: / AP

A Pentagon szóvivője ma este bejelentette, hogy az időjárás okozta károk miatt felfüggesztik a Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító úszódokk működését javítás céljából. Elmondása szerint a platform legalább egy hétig nem működik. A hét végén négy csónakot, amellyel magához a dokkhoz szállították a segélyt, elsodorták a hullámok, és közülük kettő elérte Asdod partjait. Ráadásul az emelvény üzemeltetésében részt vevő egyik katona munkabalesetben megsérült.

20:11
Új elnököt választottak a Munkapárt élére

Kedden Jair Golánt választották meg a szociáldemokrata Munkapárt élére. A szavazatok 95,15 százalékának megszerzésével, hatalmas fölénnyel győzött a korábban a Merec párt parlamenti képviselőjeként politizáló Jair Golán tartalékos vezérőrnagy.

Hárman indultak ellene, de egyiküknek sem sikerült begyűjteni a szavazatok két százalékát sem. A vártnál magasabb volt a részvételi arány, a szavazásra jogosult 31 353 párttag több mint hatvan százaléka adta le voksát.

Bővebben:

18:19
Megszólaltak a légvédelmi szirénák Nyugat-Galileában

18:00
A keddi hírek folytatása – 2024. május 28., kedd.

Főkép: A támadás helyszíne Nablus közelében

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.