A hétvégén ismét működőképes lehet a gázai ideiglenes tengeri móló

A hét végére ismét működőképessé válhat a Gázai övezet partjainál kialakított ideiglenes tengeri móló, amelyet nemzetközi együttműködéssel az amerikai hadsereg hozott létre a segélyek bejuttatására – közölte a védelmi minisztérium helyettes-szóvivője szerdán.

Sabrina Singh a Pentagon sajtótájékoztatóján elmondta, hogy amint az úszó létesítményt ismét sikerül a tengerágyhoz rögzíteni, újraindulhat a segélyek partraszállítása. Hozzátette, hogy a tengeri apály és dagály, valamint az időjárási körülmények függvényében elképzelhetők ismételt szünetek a móló működésében, amelyen a hajókon érkező segélyszállítmányokat kamionokra rakodják át. Hozzátette, hogy a létesítmény előzetes költségszámítása szerint a kialakítás és helyreállítás eddig 230 millió dollárba (mintegy 85 milliárd forint) került.

A kikötői móló vízen lebegő katonai létesítmény, amelyet horgonyokkal rögzítenek a tenger fenekéhez, valamint bárkák is részt vesznek a stabilizálásában. Május végén a móló működését fel kellett függeszteni, miután a viharos időjárásban több bárka leszakadt róla, és a közeli partoknál megfeneklett.

A Pentagon illetékese azt is közölte, hogy a Libanonban működő amerikai nagykövetség minden alkalmazottja és diplomatája biztonságban van, miután a külképviselet közelében lövöldözés volt. Hozzátette, hogy a keddi incidens körülményeit vizsgálják. A libanoni hatóságok a támadót semlegesítették.

Főkép: Az úszó móló Gáza partjainál – Fotó: Army Central

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.