Izrael elfoglalta a Gázai övezet Egyiptommal szomszédos sávját

A rafahi átkelőnél átvizsgálásra váró humanitárius segélyszállító teherautók a múlt hónapban – Fotó: Reuters

Az izraeli hadsereg péntekre teljes egészében elfoglalta a palesztin Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő sávot, az úgynevezett Philadelphi-folyosót arab beszámolók szerint.

A hadsereg már a múlt héten bejelentette, hogy “műveleti ellenőrzést” hozott létre a gázai-egyiptomi határ teljes vonalán, de akkor még nem foglalták el a teljes határsávot, a Philadelphi-folyosó Földközi-tenger felé eső végén, a part közelében egy kis szakaszon még nem voltak jelen a szárazföldi erők. A helyszíni beszámolókra hivatkozó pénteki jelentések szerint azóta már harckocsikkal is felvonultak a sávon.

Az izraeli hadsereg pénteken közölte, hogy a Gázai övezet déli szélén fekvő Rafah városban is folytatta támadását, és ennek során a térségben alagutak lejárataira és fegyverekre bukkantak. Fényképet tettek közzé egy rafahi rácsos gyermekágyról, melyben fegyvert rejtettek el a palesztinok.

Az övezet középső részén, Deir-al-Balah menekülttábornál az izraeli egységek szintén alagutakat tártak fel, és lerombolták az iszlamista fegyveresek katonai építményeit, infrastruktúráját – jelentette a hadsereg.

Szintén az övezet középső részén egy légicsapásban végeztek a Hamasz egyik rakétakilövő csoportjának vezetőjével.

A Hamasz vezette egészségügyi minisztérium friss beszámolója szerint a fegyveres konfliktusban már több mint 36 ezer gázai vesztette életét. Közülük mintegy 24 ezret azonosítottak kórházakban vagy a családok közlése alapján, a többi adat a Hamasz “médiaforrásain” alapul, és beleszámítják azt a mintegy 15 ezer fegyverest, akiket az izraeli csapatok öltek meg – utóbbiak közül mintegy ezret az október 7-i támadás visszaverése során Izrael területén.

Az október közepén megindított gázai szárazföldi hadműveletben kétszázkilencvenöt izraeli katona esett el.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.