Metulai házakat ért tankelhárító tűz; Galant: nem fogunk együttműködni Franciaországgal a Hezbollahhal való feszültség csökkentésében – Hírszüret

2024. június 14., péntek, a háború 252. napja
A pénteki frissítések véget értek.
Szombati hírösszefoglaló >>

23:23
Négy tűzoltóegység dolgozik egy tűz megfékezésén Felső-Galileában

Négy tűzoltócsapat dolgozik a tűz megfékezésén a felső-galileai Raam és Yeraon kibucok területén. A tűz rakétazuhanást követően tört ki, miután a Hezbollah Izrael területére lőtt Dél-Libanonból.

22:00
IDF: Tíz kilövést azonosítottak Metula felé, áldozatokról nem tudni

Az IDF szóvivője bejelentette, hogy nem sokkal 21 óra után tíz kilövést észleltek Dél-Libanonból Metula irányába. Azt is közölték, hogy áldozatokról nem tudni.

A közleményben az is szerepelt, hogy a légierő megtámadta a Hezbollah rakétavetőit Yaron térségében, valamint a szervezet fegyverraktárait Ramiahban, Khulában és Atatronban.

21:43
A G7-fórum vezetői: A Hamasznak fel kell hagynia a polgári helyszínek támadásokkal való felhasználásával, és el kell fogadnia a tűzszünetre vonatkozó javaslatot

A G7-fórum tagállamainak vezetői az olaszországi csúcstalálkozó végén közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélték a Hamaszt, amiért továbbra is civil helyszíneket használ támadásokhoz. A fórum vezetői – Joe Biden amerikai elnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök, Giorgia Maloni olasz miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Fumio Kishida japán miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel – még arra is felszólították a terrorszervezetet, hogy fogadja el Biden múlt hónap végén előterjesztett javaslatát a tűzszünetre és az elraboltak visszaküldésére Izraelbe.

A fórum vezetői az üzenetben elítélték Irán két hónappal ezelőtt Izrael elleni rakéta- és dróntámadását, valamint felszólították az IDF széles körű rafahi hadműveletének elkerülésére. Azt is kijelentették, hogy az ENSZ-nek, és különösen az UNRWA-ügynökségnek és más nemzetközi szervezeteknek lehetővé kell tenni, hogy szabadon tevékenykedjenek a Gázai övezetben, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akinek szüksége van rá.

A bejelentés végén a vezetők mély aggodalmukat fejezték ki az Izrael és Libanon közötti legutóbbi eszkaláció miatt, és felszólították mindkét felet, hogy tegyenek lépéseket annak megállítása érdekében, és járjanak el a 2006-os háború végén elfogadott 1701-es határozat szerint.

21:09
Légiriadó volt Metulában

21:04
Légiriadó volt a Gázai övezet környékén, két becsapódást észleletek Saar Hanegevben

20:11
Az IDF közzétette egy ejtőernyős csapat tevékenységének felvételét, amelyik biztosította a túszok kimentését Nuseiratból

Andrej Kozlov, akit kimentettek a Hamasz fogságából: Láttam gyűléseket, és ez reményt adott, gyere holnap az Elhurcoltak terére

Andrej Kozlov, akit múlt szombaton mentettek ki a Gázai övezet fogságából, szerepelt az elraboltak családjainak szervezete videójában, amiben tiltakozásra szólította fel a lakosságot holnap, a szombat kimenetelekor.

“Már Izraelben vagyok, itthon, de sok elrabolt még mindig ott van Gázában. Sok tömeggyűlést láttam szombatonként, és ez sok reményt adott nekem” – mondja a videóban. “Kérlek benneteket, hogy jöjjetek el és támogassátok a családokat és az elraboltakat az Elhurcoltak terén ezen a szombaton is.”

Holnap 20:00-kor a Tel Aviv-i Múzeum melletti téren („Elhurcoltak tere”) családokat támogató gyűlést tartanak az Apák napja jegyében.

19:33
A tűzoltók továbbra is dolgoznak a Metula melletti tűz lángjainak megfékezésén

19:18
Egy francia kormánytisztviselő Galant szavaira: hajlandó folytatni az együttműködést az összes érintett szereplővel a libanoni határon való eszkaláció megelőzése érdekében

A francia kormány egyik tisztviselője ma este kommentálta Yoav Galant védelmi miniszter kijelentését, miszerint Izrael nem vesz részt az északi határ biztonsági helyzetét szabályozó bizottságban, ha Franciaország is részt vesz benne, mert „ellenségességet és gyűlöletet tanúsított ellenünk” – a honvédelmi miniszter szavai szerint.

“Készek vagyunk folytatni az együttműködést az összes érintett szereplővel, beleértve Izraelt és az Egyesült Államokat is” annak érdekében, hogy megakadályozzuk az eszkalációt a határon, “Franciaország osztja Izrael fájdalmát és szomorúságát az október 7-i barbár terrortámadást követően. A támadásban 46 állampolgárunk életét vesztette, köztük kettőt elraboltak, két másikat még mindig fogságban tartják. Franciaország ismét felszólítja a Hamaszt, hogy engedje el a kezében maradt összes elrabolt személyt, és hangsúlyozza Izrael biztonsága iránti elkötelezettségét.”

Galant korábban azt írta, hogy Franciaország “kirívó figyelmen kívül hagyását fejezte ki a Hamasz terroristái által gyermekek és nők ellen elkövetett atrocitásokkal szemben, csak azért, mert zsidók”.

19:11
Légiriadó volt Nyugat-Galileában

Közvetlen találat ért egy házat a nyugat-galileai Shtulában, tűz ütött ki a mosávban.

18:46
Légiriadó volt Metulában; Tüzek törtek ki a településen a lakóházak közelében

17:54
Légiriadó volt Felső-Galileában

17:18
Az Egyesült Államok szankciókat jelentett be az „Cav 9” szervezet ellen, aminek aktivistái blokkolták a Gázai övezetbe tartó segélyszállító teherautókat

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy szankciókat vezet be az “Cav 9” („9-es parancs”) szervezet ellen, amelynek tagjai az elmúlt hónapokban blokkolták a Gázai övezetbe tartó segélyszállító teherautókat. A szervezet aktivistái és támogatói az elmúlt hónapokban sokszor dokumentálták, hogy blokkolták a teherautókat, sőt esetenként fizikailag is bántalmazták a sofőröket – megsemmisítették az árut és magukat a kamionokat is megrongálták. A határozat egy sor olyan esethez kapcsolódik az elmúlt hónapokban, amelyekben az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a palesztin polgárok megkárosításában részt vevő szélsőjobboldali izraeli elemekkel szemben, beleértve Benzi Gofsteint, a Lahava szervezet alapítóját és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter közeli munkatársát.

Az egyik megfontolás, ami miatt az amerikai kormányzat a szankciókról döntött, az a rendőrség reakciója a kamionok blokkolására, valamint az a nyomás, amit Ben-Gvir miniszter gyakorolt ​​a szervezet élére, hogy ne hajtsák végre a törvényt, és ne tartóztassák le a kamion-blokkolókat. Ez a magatartás meggyőzte az amerikai adminisztrációt arról, hogy Izrael nem a szükséges módon kezeli a jelenséget, ezért van lehetőség az Egyesült Államok beavatkozására szankciók bevezetésével.

A „Cav 9” válaszul közölte, hogy „a Biden-adminisztráció nehéz és megdöbbentő döntése, hogy szankciókat szabjon ki egy mozgalom ellen, amelyben az elraboltak családtagjai úgy döntöttek, hogy leállítják az ellenségnek nyújtott segélyt háború idején, halálos sérülést okoz a családokban, az izraeli demokráciában és a globális szabadság koncepciójában, amelyet az Egyesült Államok viselt zászlaján megalakulása óta. Amint azt számos közzétett felvétel is bizonyítja, az átutalt segélyek közvetlenül a Hamasz terrorszervezethez kerültek, ami nőket mészárolt le, idősek és gyermekek százait gyilkolta meg és erőszakolt meg.

16:45
Megfékezték Metulán azt a tüzet, ami egy rakétabecsapódást követően keletkezett

Tűzoltás Metulában, ma – Fotó: Tűzoltók

A Metulán az elmúlt órában szolgálatot teljesítő tűzoltóknak sikerült megfékezniük egy rakétaesést követően keletkezett tüzet. A Tűzoltó- és Mentőbizottság északi körzetének szóvivője szerint a csapatok a település házai, ültetvényei és egy katonai létesítmény közelében dolgoztak, és körülbelül három óra elteltével sikerült eloltani a tüzet.

16:42
Légiriadó volt Felső-Galileában

16:04
Légiriadó volt Nyugat-Galileában

15:47
IDF: 35 kilövést azonosítottak Libanonból Kirjat Smona és Kfar Szold felé

Az IDF közölte, hogy ma 35 kilövést azonosított Libanonból Kirjat Smona és Kfar Szold irányába, amelyek közül néhányat elfogtak. A híradás szerint a hadsereg tüzérségi tűzzel támadta a tűzforrásokat, a Hezbollah infrastruktúráját pedig vadászgépekkel.

13:51
Galant: Franciaország ellenséges velünk, nem leszünk partnerek Macron északi határunk helyzetét szabályozó bizottságában

Galant bejelentette, hogy Izrael nem lesz partner abban a bizottságban, amelyet Emmanuel Macron francia elnök akar létrehozni azzal a céllal, hogy csökkentse a feszültséget a libanoni határon. “Franciaország ellenségeskedést és gyűlöletet tanúsított ellenünk, mikor nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyta a Hamasz terroristái által elkövetett atrocitásokat gyermekek és nők ellen csak azért, mert zsidók voltak” – írta Galant. “Nem leszünk partnerek az északi határunk biztonsági helyzetét szabályozó bizottságban, ha Franciaország részt vesz benne.” Galant szavai azt követően hangzottak el, hogy Franciaország nyilvános bírálatát fejezte ki Izrael háborús magatartásával kapcsolatban; hogy Macron tartózkodik attól, hogy támadja a Hamasz álláspontját a túszügyletről szóló tárgyalásokon; valamint azt a döntését, hogy megtiltja izraeli vállalatok részvételét az Eurosatory fegyver- és védelmi kiállításon, amit jövő héten rendeznek Franciaországban.

Tegnap Macron azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Franciaország és Izrael megállapodott abban, hogy együttműködnek egy Franciaország által kidolgozott vázlat előmozdításában, amely enyhíti a Hezbollah és Izrael közötti feszültséget. Az elmúlt hónapokban Franciaország és az Egyesült Államok a biztonsági helyzet szabályozásán dolgozott a határon, és Franciaország több írásos javaslatot is benyújtott mindkét félnek. „Megállapodtunk az Egyesült Államokkal a háromoldalú bizottság – Izrael, az Egyesült Államok és Franciaország – elvében, hogy előre jussunk az általunk javasolt vázlattal, és ugyanezt tesszük a libanoni hatóságokkal is” – mondta Macron újságíróknak az olaszországi G7-csúcson.

13:33
IDF: Az elmúlt 72 órában Libanonból indított 16 ellenséges drón közül 11-et elfogtunk

Az IDF bejelentette, hogy az elmúlt 72 órában a Hezbollah 16 ellenséges pilóta nélküli repülőgépet indított izraeli terület felé. A közlemény szerint a drónok közül 11-et elfogtak a légvédelmi rendszerek és a vadászgépek.

12:30
A déli parancsnokság parancsnoka Rafahban: “Folytatjuk, amíg el nem érjük céljainkat”

Yaron Finkelman vezérőrnagy, az Izraeli Védelmi Erők Déli Parancsnokságának parancsnoka helyzetértékelést tartott kedden Rafahban, és azt mondta, hogy “a terv világos. Továbbra is haladunk előre, amíg el nem érjük itt kitűzött céljainkat”. Itzik Cohen dandártábornok és más parancsnokok is részt vettek a helyzet értékelésében. Ezen kívül Finkelman beszélt a givati ​​harcosokkal, a 401. dandárral és a kommandósokkal, és méltatta őket „hatékony és precíz műveleti tevékenységükért a terrorista infrastruktúrák és terroristák megsemmisítése érdekében a Rafah régió” – áll az IDF szóvivőjének nyilatkozatában.

12:05
Hezbollah: Több tucat rakétát lőttünk ki Kirjat Smona felé

A Hezbollah vállalta a felelősséget a rakéták Galilea Ujja elleni kilövéséért. A szervezet közleménye szerint több tucat Katyusa és Flak rakétát indítottak Kirjat Smona irányába.

A közleményben az áll, hogy a rakétatámadást a Türosz körzetében lévő Janata falu közelében elkövetett tegnapi támadásra válaszul hajtották végre, amelyben az Al-Mayadeen csatorna szerint ketten meghaltak, további 14-en pedig megsebesültek. Libanoni jelentések szerint az egyik halott szakmáját tekintve ápolónő. A Hezbollah közleménye egyértelművé tette, hogy a támadás célpontjai civilek voltak, mivel civilek sérültek meg a támadásban.

11:03
Légiriadó volt Galilea észak-keleti részének számos településén

10:49
Jelentés: Az Egyesült Államok amerikai túszok megmentését tervezte a háború elején, és átadott Izraelnek “olyan képességeket, amelyekkel október 7-e előtt nem rendelkezett”

Az Egyesült Államok Hadseregének Kombinált Különleges Műveleti Parancsnoksága a háború elején azt tervezte a Gázai övezetben, hogy különleges erőket küldjenek az amerikai túszok kimentésére a Hamasz fogságából. A Washington Post amerikai tisztviselőkre hivatkozó jelentése szerint a Különleges Műveleti Parancsnokság a háború elején a CIA-val és az izraeli hírszerző ügynökségekkel együtt dolgozott az elraboltak helyének felkutatásán, de sikertelenül.

Azt is közölték, hogy Izrael már a háború első heteiben segítséget kért az amerikaiaktól az elraboltak felkutatásában, akár hírszerzéssel, akár speciális technológiákkal. A jelentésben idézett izraeli tisztviselő szerint az Egyesült Államok “olyan képességeket adott át, amelyekkel Izrael október 7-e előtt nem rendelkezett”, egy másik tisztviselő pedig megjegyezte, hogy a segítség egy része rendkívül jó minőségű műholdképek továbbítása volt.

10:25
Metulai házak sérültek meg páncéltörő rakétáktól, személyi sérülés nem történt

Tűz a busz körül, amelyet tankelhárító tűz sújtott Metulában, ma – Fotó: Metulai Önkormányzat

Három páncéltörő rakétát lőttek ki Metula környékére – ezt jelentette be az IDF szóvivője. A helyi tanács vezetője szerint a lövöldözésben nem történtek testi sérülések, de károk keletkeztek két lakóházban és egy régi, lakhatásra használt, lakóitól üres autóbuszban. Hatalmas tűz ütött ki abban az épületben, ahol a busz állt.

09:29
Az egészségügyi miniszter az északi kórházak vezetőivel tárgyalt a régió egészségügyi rendszerének előkészítéséről

Uriel Buso egészségügyi miniszter és hivatalának vezérigazgatója megbeszéléseket folytatott az ország északi részének egészségügyi rendszerének vezetőivel, köztük az északi kórházak igazgatóival és az egészségpénztárak vezérigazgatóival. Ennek hátterében a biztonsági helyzet és az északon tapasztalható eszkaláció áll. A megbeszélések végén megállapodtak abban, hogy – a tárca közleménye szerint – a kórházak fel lesznek készülve a „hígított betegellátásra”, miközben folytatják a közösségi egészségügyi ellátást, és felkészülnek a speciális szükségletű betegek otthoni kezelésére.

09:03
IDF: A felső-galileai riasztásokat követően öt rakétát azonosítottak, amelyek nyílt területekre zuhantak, nincsenek áldozatok vagy károk

07:09
Légiriadó volt Kirjat Smonában

6:35
A hét végén kánikula várható, északon megnövekedhet a tüzek száma

Tel-avivi tengerpart, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

A hétvégén várhatóan hőhullám éri Izraelt, a Jordán-völgyben és a Galileai-tengeren 45 fok feletti hőmérséklet várható. A parti síkságon és a síkvidéken 34-33 fok lesz a hőmérséklet, magas páratartalom várható. A Jezreel-völgyben és a Beit Shan-völgyben eléri a 43 fokot, a Jeruzsálemi-hegységben pedig 39-38 fok körül várható a hőmérséklet. Az előrejelzések tükrében idén június első fele várhatóan a legmelegebb lesz a mérések kezdete, mintegy száz éve óta. Ez összhangban van a világszerte, és különösen a Földközi-tenger medencéjében tapasztalható tendenciával.

06:31
Légiriadó volt Felső-Galileában

04:48
A Hamasz magas rangú tisztviselője: Senki sem tudja, hányan vannak életben az elraboltak közül, a legújabb megállapodásjavaslat nem felelt meg a háború befejezésére vonatkozó követelésünknek

Oszama Hamdan, a Hamasz magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy “senkinek fogalma sincs”, hányan maradtak életben a Hamasz által fogva tartott elraboltak közül. A CNN-nek adott interjújában Hamdan hozzátette, hogy a legutóbbi megállapodás vázlata nem felel meg a Hamasznak a háború befejezésére vonatkozó követeléseinek, és a szervezetnek “egyértelmű álláspontra van szüksége, amely szerint Izrael elfogadja a tűzszünetet, kivonul a Gázai övezetből, és hagyja, hogy a palesztinok döntsenek maguk a jövőjükről”, hogy a tárgyalások folytatódhassanak.

Hamdan megjegyezte, hogy a tűzszünet időtartama fontos pont a Hamasz számára, és azzal érvelt, hogy az Egyesült Államoknak meg kell győznie Izraelt arról, hogy a megállapodás részeként egyezzen bele egy állandó tűzszünetbe. Hamdan megjegyezte, hogy a tűzszünet időtartama fontos pont a Hamasz számára, és azzal érvelt, hogy az Egyesült Államoknak meg kell győznie Izraelt arról, hogy a megállapodás részeként egyeztessen egy állandó tűzszünetet “Az izraeliek hathetes tűzszünetet akarnak, amelyhez visszatérnek harcok – mondta Hamdan.

23:53
Jelentés Libanonban: izraeli harci gépek megtámadtak egy épületet Türosz város környékén, halottak és sebesültek

A támadás helyszíne

Az “Al-Arabiya” szaúdi televíziós hálózat forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Türosztól északra fekvő Janata faluban történt támadás “a Hezbollah egyik magas rangú tagjának meggyilkolása volt”. Az “Al-Hadth” szaúdi tévécsatorna is arról számolt be, hogy merényletről van szó, és legalább két ember meghalt, 14 pedig (más jelentések szerint 30) megsebesült a támadásban. Egyelőre nem tudni az áldozatok számát. Ezzel egy időben a Hezbollah blokádot rendelt el a térségben.

A támadás helyszíne

22:21
Biden: Nem biztos, hogy hamarosan megállapodást kötünk, a Hamasz a fő akadály

Joe Biden amerikai elnököt a G7-ek olaszországi csúcstalálkozóján megkérdezték, hisz-e abban, hogy Izrael és a Hamasz hamarosan megegyezésre jut, és azt mondta, nem biztos, hogy ez megtörténik. Biden hozzátette, hogy nem veszítette el a reményét ebben, és megjegyezte, hogy a felek közötti megállapodás legfőbb akadálya a Hamasz.

22:02
Sikerült megfékezni a tüzeket a Golán-fennsíkon; Még mindig 15 tűzoltócsapat dolgozik a Biriya erdőben

21:40
Ganz: Ha a Hezbollah nem áll le, Libanonnak fel kell égnie

A Nemzeti Tábor elnöke, Beni Ganz kijelentette, hogy ha a Hezbollah nem állítja le az Izrael elleni támadásokat, “Libanonnak fel kell égnie. A 12-es hírcsatornának adott interjújában Ganz azt mondta, hogy a kormányból való lemondásának ellenére pártja támogatni fogja azt ilyen irányú tevékenységében”. Gantz továbbra is úgy véli, hogy az októberi döntés, hogy Izrael nem támadja meg a Hezbollahot, helyes döntés volt. “Ha megelőző csapást mérsz, biztosan háborút indítasz” – mondta Ganz, hozzátéve, hogy “az izraeli kormány jól járt el, amikor úgy döntöttünk, hogy a déli frontot részesítjük előnyben.”

20:14
Országos rendőrparancsnok: Ben-Gvir közvetlenül a helyettesemhez fordult, hogy akadályozza meg a gázai segélykonvojok biztosítását

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter megkerülte Kobi Shabtai rendőrbiztost, és helyetteséhez, Avshalom Peled felügyelőhöz, valamint a déli körzet parancsnokához, Amir Cohenhez fordult, és azt követelte, hogy ne biztosítsák a Gázai övezetbe tartó segélyszállító konvojokat, azt állítva, hogy az katonai küldetés. Ezt Shabtai utólag tudta meg, miután Herzi Halevi vezérkari főnök panaszkodott neki a teherautók jobboldali aktivisták általi blokkolása miatt.

Ben-Gvir biztoshelyetteshez intézett kérése most derült ki egy levélből, amelyet Shabtai küldött Gali Baharav-Miara-nak, a kormány jogi tanácsadójának, és amelyben a biztos részletesen ismertette azokat az eseteket, amelyekben a miniszter beavatkozott a rendőrség munkájába, megsértve a Legfelsőbb Bíróság döntését, amely megtiltja neki, hogy operatív utasításokat adjon ki. Shabtai szerint, amikor világossá tette a miniszternek, hogy a rendőrség biztosítja a konvojokat, Ben-Gvir azt mondta, hogy “ennek következményei lesznek”.

20:12
Vezérkari főnök: Nincs jogunk mérlegelni, hogy bevonuljunk-e vagy sem

Herzi Halevi vezérkari főnök azt mondta: „Nincs jogunk mérlegelni, hogy bevonuljunk-e vagy sem. Ez szakmailag és értékrendileg is igaz.” Egy parancsnoki tanfolyam diplomaosztó ünnepségén mondott beszédében Halevy azt mondta a tiszteknek: “Kérdések és feltételek nélkül jelentetek meg az ország védelmében. Ez az IDF érték-esszenciája, és ezt szeretnénk látni az izraeli társadalom minden részében.”

20:03
Légiriadó volt Nyugat-Galileában ellenséges dróntámadás miatt

20:00
Riasztók aktiválódtak Szderotban és az Askelon melletti településeken

19:50
IDF: Két katona közepesen és könnyebben megsérült egy Libanonból indított páncéltörő rakétától

19:44
A tüzek északon: 15 tűzoltócsapat dolgozik a tűz megfékezésén a Biriya erdőben; A Golánon kilenc tűzoltócsapat van szétszórva több helyen

A Biriya erdő, ma – Fotó: Gil Eliyahu

15 tűzoltócsapat – tíz a Zsidó Nemzeti Alaptól és több másik az izraeli hadseregtől – dolgozik a felső-galileai Biriya erdőben lévő tűz megfékezésén. A legénységnek egyelőre sikerült megállítani a tűz továbbterjedését a közelben lévő Biriya mosáv házaira.

Eközben a Golán-fennsíkon több helyen is tombolnak a tüzek. Kilenc tűzoltócsapat, valamint kilenc másik csapat a Izraeli Természetvédelmi és Nemzeti Parkok Hatóságától és a Zsidó Nemzeti Alaptóltól dolgozik a tűz megfékezésén, főként Katzrin és Kidmat Zvi közelében.

19:31
Légiriadó volt Felső-Galileában

19:23
A tel-avivi kerületi bíróság jóváhagyta az Al Jazeera Izraelből történő sugárzását tiltó végzések meghosszabbítását

A tel-avivi kerületi bíróság ma jóváhagyta a kommunikációs miniszter által az Al Jazeera hálózat izraeli adásai ellen kiadott végzések érvényességének meghosszabbítását. A hét elején a miniszter 45 napos hosszabbítást kért június 9-től, a bíróság alelnöke pedig jóváhagyta a kérést. Ez azt jelenti, hogy a megbízások érvényességét július 23-ig meghosszabbították. A hírközlési miniszter eredeti rendelete ellen fellebbezett Polgári Jogok Egyesülete szerint a határozatok meghosszabbítása “sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és a sajtószabadságot”, és hozzátette, hogy fellebbezést kívánnak benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz.

18:49
Egy IDF-katona könnyebben megsebesült egy Dzsenintől délre indított hadműveletben, két körözött palesztin meghalt egy tűzváltásban

Katonák a Dzsenintől délre fekvő Kabatia faluban, ma – Fotó: Raneen Sawafta / Reuters

18:42
Vasárnap ülésezik a politikai-biztonsági kabinet; Ben-Gvir követeli, hogy hozzák előrébb, és hogy szüntessék meg a háborús kabinetet

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azt követeli, hogy a politikai-biztonsági kabinet ülését hozzák előre ma estére, tekintettel az északi helyzetre. Ben-Gvir levelet küldött Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, amelyben azt írta, hogy “A kabinet miniszterei nem díszek. A helyzet északon tűrhetetlen. Elfogadhatatlan magatartás a kormány és a kabinet minisztereinek kizárása a témával kapcsolatos vitákból. “

A nemzetbiztonsági miniszter a kabinet ma esti összehívása mellett “részvételt követel a szűk háborús kabinetben, vagy annak hivatalos feloszlatását kéri”. Ben-Gvir utalt arra is, hogy kizárták a Hamasszal való tűzszüneti javaslat vázlatáról folytatott megbeszélésekből, és azt írta, hogy “az a tény, hogy a kabinet miniszterei a médiában tájékozódnak a Hamasznak küldött javaslattervezetről – ami véleményem szerint és az izraeli kormány jelentős számú minisztere szerint teljesen elfogadhatatlan –, a rossz működés bizonyítéka.”

18:00
A csütörtöki hírek folytatása – 2024. június 13., csütörtök.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.