Egy katona meghalt a Gázai övezet déli részén; Az IDF közölte a nyolcadig elesett katona nevét a páncélos jármű rafahi robbanásában – Hírszüret

2024. június 16., vasárnap háború 254. napja
A vasárnapi frissítések véget értek.
Hétfői hírösszefoglaló >>

22:31
IDF: A légierő megtámadta a Hezbollah terrorista infrastruktúráját és katonai épületeit Dél-Libanonban

20:14
Tzur Avraham őrmester, 22 éves Modiinból, meghalt egy csatában a Gázai övezet déli részén; A nyolcadik halott a rafahi páncélos jármű robbanásában: Shalom Menachem őrmester, 21 éves Beit Elből

Tzur Avraham őrmestert, a nahali őrjárat 22 éves harcosát Modiinból ma egy robbanószerkezet ölte meg a Gázai övezet déli részén. Az IDF közölte, hogy abban az incidensben, amelyben Avraham meghalt, az 504-es egységben helyszíni nyomozóként szolgáló tartalékos tiszt súlyosan, két másik katona pedig közepesen megsérült. Ugyanakkor az IDF közzétette a nyolcadik áldozat nevét a tegnapi rafahi APC-robbanásban: Shalom Menachem őrmester, a 601. mérnökzászlóalj harcosa, 21 éves Beit Elből.

Shalom Menachem
Tzur Avraham

19:49
Az elraboltak hazahozataláért tüntetők tucatjai felváltva blokkolják a Derech Begin utat Tel-Avivban

17:05
A vezérkari főnök a Gázai övezetben: Az ultraortodoxok toborzása egyértelmű igény, minden sorkatonai zászlóalj több ezer tartalékos foglalkoztatását csökkenti

Halevi, a Gázai övezetben, pénteken – Fotó: IDF

Hertzi Halevi vezérkari főnök azt mondta, hogy az ultraortodoxok toborzása “határozott szükség”. Ez szerinte azért van így, mert minden további létrejövő sorkatonákból álló zászlóalj lehetővé teszi “sok ezer tartalékos hadműveleti foglalkoztatásának” csökkentését. Halevi hozzátette, hogy “az ultraortodox társadalomban megvan a lehetőség a változásra, nem elég széles, de a változás iránti vágy megvan”.

17:00
Hamasz Egészségügyi Minisztérium: 41-en haltak meg és 102-en megsérültek az elmúlt napon, október 7. óta 37 337 embert öltek meg a Gázai övezetben

14:56
IDF: Megtámadtuk a Hezbollah dél-libanoni célpontjait

Izraeli támadás Dél-Libanonban, tegnap – Fotó: AFP

Az IDF bejelentette, hogy a légierő megtámadta a Hezbollah célpontjait Dél-Libanonban, és a katonai erők elfogtak egy gyanús légi célpontot, amelyet Izrael felée indítottak. Az IDF Yaron, Aamra, Kafr Kila és Marwahin falvakban hajtott végre támadást.

14:02
A Legfelsőbb Bíróság leállította az államellenőr vizsgálatait az IDF és a Sabak október 7-i kudarcával kapcsolatban

14:00
Az IDF szóvivője: Egy gyanús légi célpontot fogtak el a tenger felett Nahariya partjai előtt, a hadsereg most Dél-Libanonban támad

13:49
A kormány jóváhagyta a kitelepítettek szállodákban való tartózkodásának augusztus közepéig történő meghosszabbítását

A kormány felhatalmazta a Tkuma Adminisztrációt, hogy további egy hónappal, augusztus 15-ig meghosszabbítsa a Gázai övezethez közeli települések evakuált lakóinak szállodai tartózkodását. Az adminisztráció közleménye szerint döntés született egy olyan formátum kialakításáról, amely szerint a Pénzügyminisztériummal egyeztetve és a biztonsági feltételek fényében határozzák meg a lakók otthonukba való visszatérésének időpontját. A korábbi terv szerint a déli országrész lakóinak július 8-án kellett volna visszatérniük otthonaikba. A Tkuma Adminisztráció kijelentette, hogy eddig a lakosok mintegy 70%-a tért vissza otthonába.

12:54
A kormány elhalasztotta az aktív szolgálatot teljesítő tartalékos szolgálat meghosszabbításáról szóló szavazást

A kormány az utolsó pillanatban elhalasztotta a leszerelési korhatárt betöltött aktív szolgálatot végző tartalékosok szolgálatának egyéves meghosszabbításáról szóló szavazást. A dolgot eddig szabályozó ideiglenes rendelet a jóváhagyás után négy hónappal a hónap végén lejár, a meghosszabbítását pedig ma kellett volna jóváhagynia a kormánynak. A hosszabbítást azért próbálják elérni, hogy megakadályozzák a felmentési korhatárhoz közeli tartalékosok szabadon bocsátását, akik harcban vesznek részt – ami a Honvédelmi Minisztérium szerint sértené a katonaság készültségét. Ideiglenes rendelkezés nélkül a biztonsági szolgálatról szóló törvény kimondja, hogy a tartalékosokat 40 éves koruk betöltésekor, a tartalékos tiszteket 45 évesen, a kulcspozíciókat betöltő tartalékosokat 49 évesen kell felmenteni a szolgálat alól.

Gali Baharav-Miara, a kormány jogtanácsosa jóváhagyta az ideiglenes rendelet további három hónappal való meghosszabbítását, "feltéve, hogy a következő hónap folyamán a védelmi miniszter ígérete szerint a biztonsági rendszer azonnali lépéseket tesz a toborzási potenciál maximalizálása érdekében, és további lépésekre is sor kerül, többek között a kormány részéről, tekintettel arra a kötelezettségére, hogy csökkentse az egyenlőtlen teherviselést a katonai szolgálat területén.”

12:31
Az IDF visszautasítja a segélyezési tengelyben a harcok beszüntetésével kapcsolatos kritikákat: "Ez katonai döntés"

Az IDF visszautasítja azt a kritikát, miszerint a Gázai övezet déli részén a humanitárius tengely közelében a fegyverszünetről szóló döntés a politikai szint álláspontjával ellentétes volt, és szerinte ez egy katonai döntés, amely a Déli Parancsnokság parancsnokának hatáskörébe tartozik. A hadsereg emellett hangsúlyozta, hogy a közelmúltban Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasította a biztonsági szolgálatok vezetőit, hogy jelentősen növeljék az övezetbe juttatott humanitárius segélyeket, és biztosítsák a segélycsoportok biztonságosabb bejutását. Ezt az után, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság várhatóan egy újabb meghallgatást tart az ügyben, valamint olyan incidensek nyomán, amelyekben a segélyszervezetek dolgozói életüket vesztették az IDF tüzében.

11:48
A Hamasz a közvetítőknek: nincs kilátás a haladásra annak árnyékában, hogy Izrael ellenzi a teljes kivonulást és a tűzszünetet

A Hamasz képviselői azt mondták a túszegyezségről szóló tárgyalások közvetítőinek, hogy Izrael ellenzi a tűzszünet alapelveit és az IDF-erők teljes kivonását az övezetből. Az Al-Akhbar libanoni lap beszámolója szerint a szervezet tisztségviselői világossá tették a katari, egyiptomi és amerikai közvetítők előtt, hogy addig nincs előrehaladásra kilátás, amíg Izrael ragaszkodik a rafahi hadművelet befejezéséhez, és ellenzi a Netzer-tengelyről és a Philadelphi folyosóról való kivonulást.

08:30
A kormány ellen tüntetők blokkolják a főbb utakat, köztük az 1-es és a 4-es főutat

A kormány ellen tüntetők elzárják a főbb utakat, köztük az 1-es autópályát a Shear HaGai csomópont területén és a 4-es autópályát dél felé, Raanana közelében, a Glilot csomópontot a tengerparti úton és az Ayalon autópályát Tel-Avivban. Tüntetés zajlik Tel-Avivban a Belügyminisztérium kormányzati irányítása alatt álló kirendeltségénél is, ahol a tüntetők az adófizetés elkerülésére szólítanak fel.

Tüntetés a Belügyminisztériumnál Tel-Avivban, ma – Fotó: Tomer Applebaum
4-es főút Ra'nana közelében, ma
4-es főút Raanana közelében, ma – Fotó: Eitan Salonim
A 4-es főút dél felé, Raanana közelében, ma – Fotó: Almogit

Ugyanakkor az Anyák a fronton mozgalmának tucatnyi aktivistái ma reggel elzárták a Tel Hashomer-i sorkatonai toborzóiroda bejáratát, tiltakozásul az ultraortodoxok hadkötelezettsége alóli mentesség törvényének előrevitele ellen.

Az Anyák a fronton szervezet tiltakozása Tel Hashomernél, ma reggel

07:41
IDF: Leállítjuk a harcokat a segélyszállítmányok idejére a Gázai övezet déli részén, minden nap 19:00 és 08:00 között

Az IDF bejelentette, hogy minden nap 8:00 és 19:00 óra között leállítja a harcokat a Kerem Shalom átkelőtől a Salah al-Din útig vezető tengely közelében a Gázai övezet déli részén, hogy lehetővé tegye a humanitárius segélyek bejuttatását a Gázai övezetbe. A hadsereg közleménye szerint a döntést az ENSZ-szel és a nemzetközi szervezetekkel folytatott közös megbeszélések után hozták meg.

IDF erők Rafah térségében, ezen a héten – Fotó: IDF

06:10
Két katona életét vesztette a Gázai övezet északi részén; A rafahi APC robbanásában meghalt további öt katona nevét hozták nyilvánosságra

A felső sorban, jobbról: Eitan Koplowitz, Elon Weiss és Eliyahu Moshe Zimbalist. Az alsó sorban, jobbról: Itai Amar, Stanislav Kosterev, Or Blomowitz és Eaz Yeshaya Grover – Fotó: IDF

A páncéloshadtest 8-as dandárának egy tisztje és egy katonája tegnap meghalt, amikor egy robbanószerkezet eltalált egy harckocsit a Gázai övezet északi részén: Eitan Koplowitz tartalékos kapitány, 28 éves Jeruzsálemből, a dandár 129-es zászlóaljának tisztje és Weiss Ilon őrmester, 49 éves Psagotból, ugyanabban a zászlóaljban harcos.

Az IDF ma reggel nyilvánosságra hozta a 401-es dandár, 601-es zászlóalj öt katonájának nevét, akik meghaltak az APC tegnap délelőtti rafahi felrobbanásában: Eliyahu Moshe Zimbalist őrmester, 21 éves Beit Shemeshből; Itai Amar őrmester, 19 éves Kochav Yair-Zur Yigalból; Stanislav Kosterev őrmester, 21 éves Ashdodból, Or Blomowitz őrmester, 20 éves Pardes Hana-Karkurból; és Eaz Yeshaya Grover őrmester, 20 éves Tal Menasheból.

Tegnap bejelentették, hogy a rafahi incidensben meghalt Wasim Mahmoud kapitány, 23 éves Beit Janból, aki a zászlóalj századparancsnok-helyettese volt. Az IDF vizsgálja, hogy a robbanást a Hamasz tagjai által elhelyezett bomba vagy a katonák által szállított robbanóanyagok felrobbantása okozta-e, hogy aknákat helyezzenek el a környéken Az APC (Namera) páncélos, amelyben a harcosok utaztak, egy úton haladt a Tel szomszédságában lévő A-Sultan Rafahban, ahol már több katonai jármű is elhaladt előtte.

Wasim Mahmoud

05:31
Jelentés: Jementől mintegy 60 km-re délre megtámadtak egy hajót

Az Egyesült Királyság Tengerészeti Kereskedelmi Hatósága (UKMTO) közölte, hogy jelentést kapott arról, hogy Jementől mintegy 60 km-re délre megtámadtak egy hajót. (Reuters)

03:22
A nyugat-galileai Hila településen aktiválták a riasztókat

01:47
A cézáriai tüntetésen letartóztatott tüntetőt szigorú feltételek mellett szabadon engedték

A 77 éves Shmuel Orent, akit egy cézáriai tüntetésen tartóztattak le, megszorító körülmények között szabadon engedték. Oren vitézségi kitüntetésben részesült a hatnapos háborúban, és előző este a felvételek szerint erőszakosan letartóztatták. A rendőrség tájékoztatása szerint Orent illegális demonstráción való részvétel és rendőr akadályozásának gyanúja miatt tartóztatták le, és azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy 15 napig nem mehet Cézáreába.

00:34
A Haaretz fotósát, Itai Ront a Kaplan kereszteződésnél tartott tüntetésen letartóztatták 11 tüntetővel együtt

A "Haaretz" fotósát, Itai Ront a Kaplan kereszteződésnél tartott tüntetésen 11 másik emberrel együtt letartóztatták a tüntetők evakuálása közben. Ront bevitték a rendőrségre, majd elengedték. A rendőrség lovasság segítségével erőszakkal oszlatta fel a demonstrációt, miután több száz tüntető nem volt hajlandó elhagyni a kereszteződést.

00:28
Légiriadó volt Felső-Galileában ellenséges drón behatolása miatt

23:40
IDF: A légierő a Hezbollah célpontjait támadta Dél-Libanonban

Az IDF bejelentette, hogy a légierő vadászgépei megtámadták a Hezbollah célpontjait Dél-Libanonban, az izraeli határ közelében, köztük egy fegyverraktárat és épületeket.

22:35
A Karnei Shomronból való, 19 éves Yair Roitman őrmester, akit hétfőn robbanás ért egy aláaknázott házban Rafahban, belehalt sérüléseibe

Yair Roitman

21:12
Az IDF szóvivője: A rafahi páncélos felrobbanását valószínűleg bomba vagy páncéltörő rakétatűz okozta

Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy a páncélos csapatszállító járműben történt robbanást, amelyben nyolc IDF-katona vesztette életét, nyilvánvalóan "a környéken elhelyezett robbanószerkezet vagy egy tankok ellen kilőtt rakéta okozta". A Honvédelmi Minisztérium és az IDF szakértői megvizsgálják a páncélos járművet és az incidens minden részletét.

21:07
Az IDF szóvivője a négy túsz megmentéséről Nuseiratból: Nem tudjuk mindannyijukat ilyen módon hazahozni

20:42
Netanjahu a 8 harcos eleste után: A győzelmet semmi sem helyettesítheti, ragaszkodnunk kell a célokhoz

Benjamin Netanjahu miniszterelnök utalt a rafahi katasztrófára, amelyben nyolc harcos meghalt. Azt mondta: "Izrael polgárai, ma újabb szívszorító árat fizettünk a haza védelméért folytatott igazságos háborúnkban. Mély szomorúságban, súlyos gyászban fejet hajtok Izrael minden polgárával együtt, és gyászolom hős harcosaink elestét.

A szív darabokra törik a hatalmas veszteség láttán. Izrael egész nemzete átöleli a drága családokat nehéz idejükben. Erősítem bátor harcosainkat és parancsnokainkat, akik azt a szent küldetést töltik be, hogy legyőzzék ellenségeinket és visszahozzák túszainkat. Amikor ilyen súlyos az ár, emlékezni fogunk arra, amiért harcolunk: azért harcolunk, hogy biztosítsuk létünket és jövőnket, harcolunk azért, hogy visszakapjuk az összes elraboltunkat."

Hozzátette: "Ennek a szörnyű ellenségnek nem áll szándékában itt megállni. Irán gonosz tengelyének többi részével együtt továbbra is megpróbál elpusztítani minket. Ha nem állítjuk meg, nem fog megállni. Ezért a győzelmet semmi sem helyettesítheti.”

20:41
Eskol Regionális Tanács: Kiszufim közelében egy rakéta robbant és tüzet okozott, tűzoltók dolgoznak a helyszínen

20:20
Sokezres tüntetések szerte az országban: „megállítjuk a kormány őrületét”

Sok ezren tüntetnek ma este országszerte a kormány ellen, és a választások előrehozatalát és az elhurcoltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodást követelik. Tel-Avivban a Kaplan utcán tartják a választások előrehozatalát felhívó fő demonstrációt, a Tel-Aviv-i Múzeum téren ("Elraboltak tere") pedig az elhurcoltak családjait támogató gyűlést, valamint más tüntetéseket országszerte.

Yair Lapid ellenzéki vezető felszólalt a tel-avivi Kaplan utcában tartott tüntetésen, utalva az ultraortodoxok katonai szolgálat alóli mentességi törvénytervezetről a héten a Kneszetben tartott szavazásra. "Amikor a négy Givati ​​katonát megölték, a Kneszetben szavaztunk a sorozási törvényről. Az egész Kneszet tudta már. Mindannyian szönyű, nyomott hangulatban voltunk, aztán felkaptuk a fejünket, és láttuk, hogy van egy ember, aki nem így érezte, láttuk a mosolyt” – mondta Lapid, utalva a szavazáson készült, Benjamin Netanjahu miniszterelnökről készült fotóra. Az ellenzéki vezető hozzátette: „Min mosolygott? Azon, hogy miközben katonák esnek el, olyan törvényt fogadott el, ami különbséget tesz vér és vér között. Elmosolyodott, mert csak az érdekli, hogy egy kicsit több időt nyerjen."

Yair Lapid a választások előrehozatalát követelő demonstráción Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

A tel-avivi demonstrációval egy időben számos más helyen is tartanak demonstrációt országszerte, köztük Jeruzsálemben, Haifában és Beer-Sevában. A miniszterelnök caesareai háza mellett tartott tüntetésen rögzítették, hogy a rendőrök letépték a tüntetők által kiakasztott táblákat, és ellenőrző pontokat állítottak fel a környékén. Az Amiad és a Karkur kereszteződéseknél is tüntetések zajlanak, a tiltakozók felváltva blokkolják a forgalmat a kereszteződésekben.

Tüntetés az Azrieli kereszteződésnél, ma este – Fotó: Itai Ron
A tüntetők blokkolják az Ayalon sávokat – Fotó: Itai Ron
Egy tüntető letartóztatása Cézáreában, ma este – Fotó: Yair Gil
A rendőrök letépik Netanjahu házánál Cézáreában a "Katari pénzzel fizettél a Hamasz terroristáknak" feliratú táblát – Fotó: Yair Gil
A tiltakozók blokkolják az amiadi kereszteződést, ma – Fotó: Amir Yerachi
A karkuri kereszteződésben
A rehovoti Tudományos Parkban – Fotó: Meir Conforti
A karmieli kereszteződésnél – Fotó: Ruth Bronstein Gilboa

A kaplani tüntetésen egy videót is bemutattak Andrej Kozlovról, akit egy hete szabadítottak ki a Hamasz fogságából, amin a többi túsz mihamarabbi hazahozatalára szólít egy megállapodás elfogadásával.

20:12
Újabb videót tettek közzé Noa Argamani megmentéséről: "Nagyon izgatott vagyok, de félek az úttól"

A rendőrség a múlt héten további dokumentumokat adott ki a négy túsz kimentéséről a Hamasz fogságából. A felvételen a kiszabadult túsz, Noa Argamani azt mondja megmentőinek: "Rettenetesen izgatott vagyok, csak nagyon félek az úttól."

20:03
IDF: Az elmúlt éjszaka elfogót indítottak egy gyanús légi célpontra, ami keletről érkezett és Izraelen kívül esett le

Az elmúlt éjszaka elfogórakétát lőttek ki egy gyanús légi célpontra, ami keletről tartott Izrael felé. A hadsereg tájékoztatása szerint a cél Izrael területén kívülre esett, és az elfogódarabok lehullásától való félelem miatt riasztást aktiváltak az Afulától keletre fekvő Naora falu környékén. Nem voltak áldozatok.

18:00
A szombati hírek folytatása – 2024. június 15., szombat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.