ENSZ: Nincs elég információ ahhoz, hogy a Gázai övezetben éhínséget állapítsanak meg – Hírszüret

2024. június 17., hétfő, a háború 255. napja
A hétfői frissítések véget értek.
Keddi hírösszefoglaló >>

23:10
Biden libanoni küldötte: háború a Hezbollahhal olyan széles iráni támadáshoz vezethet, amelyet Izraelnek nehéz lesz visszavernie

Tüzek Libanonban egy izraeli támadás következtében, a múlt héten. Az amerikai kormányzat becslése szerint a Hezbollah a gázai háború végéig nem változtat álláspontján. – Fotó: Ramiz Dallah / AnadoluNo / Reuters

Amos Hochstein, a Biden-adminisztráció libanoni különmegbízottja egynapos izraeli látogatása után holnap érkezik Bejrútba, a Hezbollah elleni teljes körű háború megakadályozására irányuló amerikai erőfeszítések részeként Izraelben találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel , Yitzhak Herzog elnökkel, Yoav Galant védelmi miniszterrel, Yair Lapid ellenzéki vezetővel és Beni Ganz volt miniszterrel ezeken a találkozókon óva intett attól a lehetőségtől, hogy a Hezbollah elleni háború kiterjedt iráni támadáshoz vezetne Izrael ellen – amelyet a védelmi rendszerek nehezen fognak visszaverni, a Hezbollah libanoni kiterjedt tüzével egy időben.

22:46
Ezrek tüntetnek Netanjahu jeruzsálemi háza előtt; Vízágyúval oltották el az úton meggyújtott tüzet

Máglyát gyújtottak a tüntetők Netanjahu jeruzsálemi háza közelében, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

Ezrek tüntettek Benjamin Netanjahu miniszterelnök háza előtt a jeruzsálemi Gáza utcában a Kneszet téren tartott tüntetés után. A rendőrség letartóztatott legalább kilenc tüntetőt – kettőt erőszakkal–, és tűzoltó készülékkel eloltotta a tüzet, amelyet a tüntetők gyújtottak az úton.

Egy önkéntes orvosnő vízágyútól megsérült a szemén, mikor segítséget nyújtott az egyik sérült tüntetőnek.

21:08
Orvosi tisztviselők Gázában: Nyolcan meghaltak a hadsereg tűzében a teherautók áthaladására kijelölt úton a Gázai övezet keleti részén

Orvosi tisztviselők a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy nyolc palesztint halt meg a hadsereg tüzétől a teherautók áthaladására szolgáló úton. A jelentés szerint a lövések idején kereskedők és civilek várták a teherautók érkezését. (Reuters)

21:00
Körülbelül 10 óra elteltével sikerült megfékezni a tüzet Ilania mosáv közelében, Alsó-Galileában

Tűzvész Ilania közelében, ma – Fotó: Északi kerületi rendőrség

Körülbelül 10 óra elteltével sikerült megfékezni az alsó-galileai Ilania mosáv és Beit Keshet közötti erdőben keletkezett tüzet – jelentette be a Tűzoltóság. 30 csapat, tíz tűzoltó repülőgép, egy rendőrhelikopter, hat csapat a Zsidó Nemzeti Alaptól, valamint az IDF csapatai vettek részt az oltásban.

21:03
A Hezbollah csaknem 48 órája nem támadott, a hadsereg az áldozati ünnepnek és Biden követének látogatásának tulajdonítja a csendet

Csaknem 48 óra telt el anélkül, hogy Libanonból rakétákat és drónokat indítottak volna Izraelbe, ami a legcsendesebb két nap északon a háború kezdete óta. Izraelben az északi nyugalmat a muszlim világban ünnepelt áldozati ünnepnek, valamint Biden különleges megbízottjának, Amos Hochsteinnek a látogatásának tulajdonítják, aki az északi háború befejezését próbálja elérni.

Noha a Hezbollah láthatóan utasította a munkatársait, hogy ne indítsanak rakétákat és drónokat Izraelre, az IDF továbbra is támadja a szervezet libanoni célpontjait.

20:24
Sok ezren tiltakoznak a kormány ellen Jeruzsálemben: “A pusztító kormány elvesztette az emberek bizalmát”

A jeruzsálemi tüntetés, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

Különböző tiltakozó szervezetek tiltakozóinak ezrei vesznek részt a jeruzsálemi Kneszet előtt a kormány elleni tüntetésen. A főtüntetésre több helyről felvonulások és konvojok érkeztek, köztük az akadémia több száz aktivistája, akik Givat Ramban gyűlést tartottak az “elhallgatási törvény” ellen – amely lehetővé tenné az állam ellen felszólaló oktatók kirúgását és jogainak megsértését. A rendőrséget nagy erőkkel mozgósították, és rohamrendőröket és vízágyúkat helyeztek el a tüntetések feloszlatására.

Prof. Asher Cohen, a Héber Egyetem elnöke a Givat Ramban tartott nagygyűlésen azt mondta, hogy “az akadémia üldözéséről van szó, mert olyan hangok vannak benne, amelyek mindenféle véleményt kifejeznek. Ha ezt a törvényt – ne adj Isten – elfogadják, ez tovább súlyosbítja az izraeli egyetemek akadémiai bojkottját. Ez a törvény utálatos.” A Fegyvertestvérek mozgalom azt mondta, hogy “a pusztítás kormánya elvesztette az emberek bizalmát, és azon dolgozik, hogy olyan megvetett törvényt fogadjon el az ultraortodoxok szolgálatmegtagadására, amely összeroppantja a szolgáló társadalmat a teher alatt. A pusztítást ránk kényszerítették, a feltámadás a mi kezünkben van.”

A jeruzsálemi tüntetés, ma este – Fotó: Naama Greenbaum

19:47
Légiriadó volt Kerem Shalomban

IDF: Rakéta-meghajtású gránát kilövést észleltek, nem voltak áldozatok, kár sem keletkezett.

18:17
IDF: Megöltünk egy kulcsfontosságú emberét a Hezbollah dél-libanoni rakéta- és rakétaegységében

Az IDF bejelentette, hogy a Hezbollah „Nasszer” egységének rakéta- és rakétaegységének egyik kulcsembere meghalt a légierő csapásában a dél-libanoni Salaa térségében. A hadsereg közleménye szerint az aktivista, Muhammad Motzafa Ayoub részt vett rakéták kilövésében és terrorista összeesküvések tervezésében Izrael ellen. A hadsereg közleményében az is szerepel, hogy a dél-libanoni Mis al-Jabal térségében vadászgépek támadtak egy terrorista infrastruktúrát és a Hezbollah katonai épületét.

17:00
Az IDF várhatóan bemutatja a nyilvánosságnak Gázában elért eredményeit, ezzel próbálva megmutatni, hogy legyőzték a Hamaszt

IDF katonák a rafahi Tel Sultan negyedben, ma – Fotó: IDF

Az elkövetkező hetekben az IDF várhatóan bemutatja a nyilvánosságnak a Gázai övezetben folytatott háború kezdete óta elért eredményeit, hogy megkísérelje meggyőzni, hogy sikerült legyőznie a Hamasz katonai szárnyát. A hadsereg azt közölte, hogy a Hamasz lévő Rafah-dandárjának négy zászlóalja közül kettőt felszámoltak, a másik kettőt pedig a következő hetekben számolják fel. A biztonsági források azt mondták, hogy a politikai szint még nem utasította a hadsereget tevékenységének folytatására a harcok befejezése után, és hozzátették, hogy a politikai döntéshozók a háború „utáni napra” vonatkozó döntése nélkül az IDF teljesítményei Rafahban és a Philadelphi tengelyen erodálódik, és Izrael elveszítheti utolsó nyomásgyakorló karjait a Hamasz ellen.

A kritika hátterében az IDF ma azt mondta, hogy a hadsereg jelenleg hadműveleti ellenőrzése alatt tartja Rafah területének körülbelül 60%-át, és teljes mértékben ellenőrzi a Kerem Shalomtól nyugatra fekvő Philadelphi tengelyt. Az IDF azt állítja, hogy az erők mélyen Rafahban működnek, és nem csak a külvárosaiban. Jelenleg a fő harcok a Tel Sultan negyedben zajlanak, és az IDF becslései szerint a közeli napokban az is eldől. Az IDF becslése szerint a térségben tartózkodó Hamasz-erők jelentős részének az ott élő civilekkel együtt sikerült elhagynia Rafah környékét, és nem tartja kizártnak, hogy izraeli túszokat is magukkal vittek.

Az IDF tájékoztatása szerint eddig körülbelül 200 alagútaknát fedtek fel a Philadelphi tengely mentén. 25 alagutat találtak a tengely mentén, és a hadsereg most azt vizsgálja, hogy átjutnak-e a Gázai övezetből Egyiptom területére. A terepen tartózkodó harcosok szerint sok pokolgéppel kell megküzdeniük a területen szétszórva. A csapatok olyan negyedekről beszéltek, ahol 40 körüli ház volt robbanóanyagokkal aláaknázva – ez magas szám a Gázai övezet északi részén és a Khan Yunisban zajló harcokhoz képest.

16:50
IDF: Egy “Sky Rider” típusú UAV esett le a szíriai Quneitra régióban, információszivárgástól nem kell tartani, és az ügyet vizsgálják

16:04
ENSZ-szakértők: Nincs elegendő információ az éhínség megállapításához a Gázai övezet északi részén, de növelni kell a segélyeket

Gyerekek ételért állnak sorban az UNRWA iskolájában a Dzsabalija menekülttáborban, ma – Fotó: AFP

Az ENSZ megbízásából álló szakértői bizottság jelentést tett közzé, amelyben kijelentette, hogy nincs elegendő információ ahhoz, hogy éhínséget állapítson meg a Gázai övezet északi részén. Ez a helyzet a legsúlyosabb az ENSZ élelmezésbiztonsági skáláján az öt szint közül, és Szudánban uralkodik ilyen. A szakértők azonban felszólították az összes érintett felet, hogy tegyenek lépéseket az övezetbe érkező humanitárius segélyek haladéktalan növelése érdekében. “Az a kérdés, hogy van-e igazolt éhínség vagy sem, nem változtat azon a tényen, hogy rendkívüli emberi szenvedések vannak Gázában” – írták a szakértők – “a háborúban részt vevő feleknek nem szabad megvárniuk, amíg hivatalosan meghatározzák az éhínséget, hogy cselekedjenek.” A szakértői bizottság megállapítása várhatóan segíteni fogja Izraelt a nemzetközi jogi színtéren a Gázai övezetben tapasztalt éhínséggel kapcsolatos vádak elhárításában, és választ ad a témában a különböző országok által ellene kifejtett kritikákra.

15:34
Netanjahu miniszterelnök találkozott Amos Hochsteinnel, a Biden-kormány libanoni kérdésekkel foglalkozó különmegbízottjával a jeruzsálemi Miniszterelnöki Hivatalban

Netanjahu és Hochstein Jeruzsálemben, ma – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

15:09
Yair Golan: Akik nem akarnak előrehozott választásokat kiírni, azokat az utcai nyomás fogja odarángatni

Yair Golan a Kneszetben, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Yair Golan, a Munkapárt elnöke a Kneszetben tartott frakcióülésen kijelentette, hogy “akik nem akarnak előrehozott választásokat tartani, az utca nyomása, a közvélemény akarata és az egyre erősödő elégedetlenség fogja őket odavonszolni.” Golan megjegyezte, hogy “ez a gonosz kormány úgy döntött, hogy növeli a szolgálatot teljesítők terheit, a sorkatonákét és a tartalékosokét, és továbbra is politikai kenőpénzt ad a koalíciós partnereknek fiaink és lányaink kárára. Világosan szeretném kijelenteni: A tiltakozás terjedni, erősödni és növekedni fog.”

14:58
Lapid: A felmentési törvény a katonák és a tartalékosok elárulása. A kormány aláássa az állam biztonságát

A Yesh Atid frakcióülése elején Yair Lapid ellenzéki vezető utalt azokra a megbeszélésekre, amelyek várhatóan ezen a héten zajlanak majd a Külügyi és Honvédelmi Bizottságban az ultraortodoxok hadkötelezettség alóli mentesítési törvényéről, és azt mondta, hogy “ez a harcosok elárulása, a tartalékosok elárulása, az izraeli középosztály elárulása és az IDF elárulása. Az izraeli kormány aláássa az állam biztonságát. Netanjahu eladja a harcosainkat, ő és a mosolya.”

“Ha a tartalékosok 150 egymást követő napot tudnak szolgálatot teljesíteni, a bizottság is ki tudja szolgálni őket. Felszólítom a Kneszet tagjait a koalícióból, akiknek továbbra is fontos az állam biztonsága és értékei, jöjjenek a bizottságba, dolgozzanak velünk, valódi, hatékony hadkötelezettségi törvényt fogunk elfogadni, hogy harcosaink tudják, hogy az izraeli Kneszet mögöttük áll” – tette hozzá Lapid.

14:35
Likudos kneszet-képviselő: Eredmények nélküli kormány vagyunk, talán választásokat kell tartani. Ami most történik, az nem háború

Eliyahu Revivo parlamenti képviselő (Likud) azt mondta: „Eredmények nélküli kormány vagyunk, több területen is egy helyben toporgunk. Talán választásokat kellene kiírni. Nem jó az a hely, ahova a jelenlegi koalícióval jutottunk.” Revivot a Kneszet csatornája interjúvolta meg, és hozzátette, hogy “igazából nem állunk háborúban. Ami most történik, az nem háború, talán harc.” Revivo azonban azt mondta, hogy nem lát “ésszerű esélyt arra, hogy hamarosan választások legyenek”, de “ha ez az egyetlen kiút, nem habozik megemlíteni. A székhez való ragaszkodás valamiféle járvány, ami legyengíti az összes pártot”.

13:51
Egészségügyi Minisztérium Gázában: Tíz palesztint öltek meg az izraeliek az övezetben az elmúlt nap folyamán

13:16
A vezérkari főnök és a védelmi miniszter 11 új vezető tiszti kinevezést hagyott jóvá az IDF-ben

Hertzi Halevi vezérkari főnök és Yoav Galant védelmi miniszter ma 11 új tiszti kinevezést hagyott jóvá az IDF-ben, akiket ezredesi és dandártábornoki rangra léptetnek elő. A kinevezések között szerepelnek többek között a hírszerzési, stratégiai és tervezési osztályon betöltött pozíciók is.

12:31
Libanoni jelentések: Egy férfi életét vesztette egy autó elleni izraeli támadásban az ország déli részén, Türosz körzetében

12:10
Hezbollah: “Amit Izrael nem ért el a háborúban, azt a politikában sem fogja elérni”

Hassan Fadlallah, a Hezbollah képviseletében eljáró libanoni parlamenti képviselő a terrorszervezettel kapcsolatban álló libanoni “Al-Mayadeen” hálózatnak azt mondta, hogy “a Hezbollah által feltárt akciók csak egy része annak, amit végrehajtott. Minden izraeli agressziót még több meglepetés követ – mindenre a megfelelő válasz. Szerinte “amit Izrael nem ért el a háborúban, azt a politikában sem fogja elérni. Nem adunk ajándékot Izraelnek, sem Libanonban, sem Gázában.”

12:00
Jelentés: Rekord Izrael védelmi exportjában, 2023-ban az ügyletek 36%-a légvédelmi rendszerekkel kapcsolatos

Izrael védelmi exportja minden idők rekordját döntötte 2023-ban, és több mint 13 milliárd dollárt tett ki – derül ki a védelmi minisztérium védelmi exportügyi osztályának éves jelentéséből. A jelentésből kiderül, hogy 2023-ban az ügyletek 36%-a a légvédelmi rendszerekhez kapcsolódott, szemben a 2022-es 19%-kal. További jelentős tételek: radar és elektronikus hadviselési rendszerek (11%), tűz- és kilövőeszközök (11%), repülőgépek és repüléstechnika (9%), lőszer és fegyverzet (8%).

A jelentésből az is kiderül, hogy az elmúlt öt évben Izrael védelmi exportja megduplázódott, és az elmúlt három évben minden évben rekordot döntött. 2023-ban a védelmi export közel fele (48%) ázsiai és a csendes-óceáni országokba irányult. 35% Európába, 9% Észak-Amerikába, 4% Latin-Amerikába, 3% az Ábrahám Megállapodások országaiba és 1% az afrikai országokba.

10:52
Netanjahu megszüntette a háborús kabinetet, de továbbra is szűkebb fórumon fog érzékeny döntéseket hozni

Benjamin Netanjahu miniszterelnök tájékoztatta a minisztereket, hogy megszünteti a háborús kabinetet. Ez azután történt, hogy Beni Ganz és Gadi Eisenkot miniszterek lemondtak a kormányról. A miniszterelnök most átteszi a kérdések egy részét megvitatásra a politikai-biztonsági kabinet elé, de a kényes döntéseket továbbra is egy kisebb konzultációs fórumon hozza meg, amelyen várhatóan Yoav Galant védelmi miniszter, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter, Tzachi Hanegbi, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, és Arie Deri, a Sasz párt elnöke vesz majd részt – ez utóbbi megfigyelőként szolgált a háborús kabinetben. A feltételezések szerint a háborús kabinet megszüntetése szimbolikus lépés, amelynek célja elsősorban annak megakadályozása, hogy a különleges fórumon olyan miniszterek is részt vegyenek, mint Itamar Ben-Gvir.

10:36
IDF: tovább tevékenykedünk Rafahban és a Gázai övezet központjában

Az IDF erői Gázában több olyan katonai épületet semmisítettek meg, amelyeket terrorista célokra használtak – Fotó: IDF

10:13
A Népegészségügyi Orvosok Egyesületének elnöke: A kormánynak nincs rehabilitációs terve a hazatért ehurcoltak számára, folytatódik a cserbenhagyás

Noa Argamani az Ichilov Kórházban a múlt héten – Fotó: Ichilov

A Népegészségügyi Orvosok Szakszervezetének elnöke, Prof. Hagai Levin ma délelőtt a Kneszet Állami Számvevőszékén azt mondta, hogy a kormánynak nincs terve a szabadon engedett vagy a fogságból kimentett elhurcoltak ill. családtagjaik rehabilitációjára és kezelésére. Hozzátette: “Meglátogattam Noa Argamanit, és elcsodálkoztam, hogy nincs terv a rehabilitációjára, még a hazahozataluk után is folytatódik a cserbenhagyás. A bizottság elnöke, Miki Levy (Yesh Atid) azt mondta, hogy hamarosan felveszi a kapcsolatot Uriel Busso egészségügyi miniszterrel, hogy megtudja, miért nincs ilyen terv.

10:07
Son Har-Melech és Sukkot holnap „lobbit indít a Gázai övezet településeinek megújításáért”

Son Har-Melech az Alkotmánybizottságban folytatott vitában

Limor Son Har-Melech (Otzma Jehudit) és Zvi Sukkot (Vallási Cionizmus) kneszet-tagok ma reggel (hétfőn) bejelentették a Kneszetben, hogy létrehoznak egy “lobbit a Gázai övezetbe való visszatérés érdekében”. Közölték, hogy a “lobby-bemutatót” holnap tartják a Kneszetben miniszterek, kneszet-tagok és mások jelenlétében. A kettejük nevében kiadott sajtóközleményben leszögezték, hogy „a 19 évvel ezelőtti gázai kivonulás és az azt követő terrorizmus után a lobbi úgy látja, hogy a Gázai övezetben a zsidó letelepedés szükséges lépés Izrael biztonságának védelme és jövőjének biztosítása érdekében.” Szerintük „csak a zsidó telepek sűrű jelenléte Gáza-szerte képes megakadályozni a terrorfenyegetések folytatódását és elriasztani az ellenséget”. Később a közleményben a képviselők foglalkoztak az elraboltak kérdésével, és azt mondták, hogy a lobbi létrehozása “szükséges lépés ahhoz, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamaszra szabadon engedésükért, mert így a Hamasz megérti, hogy gázai uralmának elvesztése mellett úton van afelé, hogy földet is veszítsen az övezetben.”

09:53
A Wall Street Journal új részleteket közölt a katonai művelet során kiszabadított négy elrabolt foglyul ejtő kilétéről

A Wall Street Journal további részleteket közölt azoknak a családoknak a kilétéről, akik Noa Argamani Shlomi Ziv, Almog Meir Jan és Andrey Kozlov túszokat tartották fogva, mígnem múlt szombaton a Nusairat menekülttáborban végrehajtott katonai hadművelet során kiszabadították őket. A jelentés szerint a három férfit a Hamaszhoz fűződő kapcsolatairól ismert Al-Dzsamal család tartotta fogva, akit Nusairat egyik legtekintélyesebb tagjaként tartják számon. Argamanit az Abu-Nam család tartotta fogva, aki szintén a tábor egyik ismert tagja.

A jelentés szerint a 73 éves Ahmed al-Dzsamal orvos, egy helyi mecset imámja a felszabadító akcióban életét vesztette. Fiát, Abdullahot, aki újságíró, és feleségét, Fatmát vele együtt ölték meg. Három gyermekük túlélte az izraeli felszabadító hadműveletet. A helyiek azt mondták az amerikai lapnak, hogy Ahmed al-Dzsamal testvére, Abdel-Rahman al-Dzsamal a Hamasz parlament tagja. Az Abu-Nam családról további részleteket nem közöltek.

09:28
Tinédzserek blokkolták az utakat az ország központjában, és az elraboltak szabadon bocsátását követelték

08:10
Yair Netanjahu a háborús események kivizsgálásának felfüggesztéséről: Ha nem történt árulás, mitől félnek? Az állami nyomozóbizottság a baloldal fedőbizottsága

A miniszterelnök fia, Yair Netanjahu ma este az X hálózaton támadta a háborús eseményekkel kapcsolatos államellenőri vizsgálat felfüggesztéséről szóló bírói döntést, és ezt írta: “Mit akarnak eltitkolni? Ha nem volt árulás, miért félnek annyira, hogy külső és független felek vizsgálják a történteket? A mai napig nem érkezett válasz, miért nem értesítették a miniszterelnököt az október 7-e előtti éjszakai beszélgetésről? Miért nem értesítették őt a „Jerikó falai” hírszerzési jelentés részeként felfedezett anyagokról. Miért állították a hadsereg és a hírszerzés főnökei, hogy a Hamaszt elriasztották október 7-én? Ifjabb Netanjahu hozzátette: “Az “állami” vizsgálóbizottságot a bombasztikus elnevezés ellenére mindig a Legfelsőbb Bíróság bírója vezeti, ezért szinte mindig a baloldal fedőbizottságaként használják.

08:02
A kormány ellen tüntetők Herzliya közelében elzárják az 1-es és a 2-es autópályát

06:38
IDF: Akko közelében elfogtak egy Libanonból átkelt gyanús légi célpontot

Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a légvédelmi egység kora reggel elfogott egy gyanús légi célpontot, amely Libanon területéről érkezett Akko területére. Nem volt légiriadó, és nem érkezett jelentés sérültekrőll.

00:02
Hagari: A Hezbollah növekvő agressziója egy széles körű eszkaláció szélére sodor bennünket

Daniel Hagari, az IDF szóvivője kijelentette: „Ilyen vagy olyan módon biztosítani fogjuk az izraeliek biztonságos visszatérését észak-izraeli otthonaikba. Ez nem képezi tárgyalás tárgyát.” Hagari, aki ezt külföldi újságíróknak mondta, megjegyezte, hogy október 7. óta a Hezbollah több mint 5000 rakétát, páncéltörő rakétát és fegyveres drónt lőtt ki Izraelre.

“A Hezbollah növekvő agressziója egy szélesebb körű eszkaláció szélére sodor bennünket, aminek pusztító következményei lehetnek Libanonra és a régióra nézve” – ​​mondta. “Irán terrorista leányvállalatai továbbra is a pusztulásba sodorják a térséget. Izrael továbbra is harcolni fog Irán gonosz tengelye ellen minden fronton, Gázában és Libanonban, miközben mi a Közel-Kelet biztonságosabb jövőjéért dolgozunk.”

22:31
IDF: A légierő megtámadta a Hezbollah terrorista infrastruktúráját és katonai épületeit Dél-Libanonban

20:14
Tzur Avraham őrmester, 22 éves Modiinból, meghalt egy csatában a Gázai övezet déli részén; A nyolcadik halott a rafahi páncélos jármű robbanásában: Shalom Menachem őrmester, 21 éves Beit Elből

Tzur Avraham őrmestert, a nahali őrjárat 22 éves harcosát Modiinból ma egy robbanószerkezet ölte meg a Gázai övezet déli részén. Az IDF közölte, hogy abban az incidensben, amelyben Avraham meghalt, az 504-es egységben helyszíni nyomozóként szolgáló tartalékos tiszt súlyosan, két másik katona pedig közepesen megsérült. Ugyanakkor az IDF közzétette a nyolcadik áldozat nevét a tegnapi rafahi APC-robbanásban: Shalom Menachem őrmester, a 601. mérnökzászlóalj harcosa, 21 éves Beit Elből.

Shalom Menachem
Tzur Avraham

19:49
Az elraboltak hazahozataláért tüntetők tucatjai felváltva blokkolják a Derech Begin utat Tel-Avivban

18:00
A vasárnapi hírek folytatása – 2024. június 16., vasárnap.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.